Разлика между адреналин и епинефрин

Адреналин срещу епинефрин

Хора от много части по света са чували за адреналин и епинефрин. Един регион може да знае повече за адреналина, докато другият може да знае много за епинефрин. Поради това възниква известно объркване, когато хора от различни националности говорят и за двете. Истината е, че двете са едно и също нещо, без значение колко трудно тези хора спорят за това.

Епинефринът е по -научно приетото име за адреналин. Това е хормон и в същото време невротрансмитер. Ключовата роля на този хормон е в краткосрочния отговор на стреса. Това са събитията, ситуациите и условията, които сплашват нормалната цялост на системата (тялото). Този хормон се освобождава от уникална структура, разположена върху надбъбречните жлези на всеки бъбрек. Но епинефринът се секретира по -конкретно от надбъбречната медула.

След като се освободи в системната циркулация, този хормон създава разнообразни ефекти чрез насочване към стратегически рецептори, разпръснати в много части на тялото. Например, като се насочва към рецепторите, разположени близо или в сърцето, той ускорява сърдечната честота и засилва контракциите на сърдечните мускули. Това ще осигури по- добро снабдяване с кръв към клетките в тялото. Чернодробните клетки също са засегнати, защото ще имат за задача да синтезират повече енергия с метаболизма на глюкозата и да разграждат повече запаси от гликоген, които ще се превърнат в използваеми захари. Поради повишената захар в кръвта , общите нива на кръвната захар ще се повишат. Съществува и вид свиване на кръвоносни съдове, което ограничава периферното (външно) разпределение на кръвта. В резултат на това повече кръв ще потече към по -критичните области като вътрешните органи.

Терапевтично има лекарство с епинефрин, което се използва за противодействие на сърдечен удар (сърдечен арест). За пациенти с астма същото ще се използва за разширяване на бронха, за да може да преминава повече въздух. Също така трябва да се използва предпазливо това лекарство, тъй като то може да доведе до някои нежелани реакции като тахикардия (необичайно бърз сърдечен ритъм), тревожност, мускулен тремор, високо кръвно налягане и дори белодробен оток.

1. Епинефринът е официалното име за хормона, който е адреналин. Това е по -често срещан термин в САЩ, но последният (адреналин) е по -приет в други области по света.

2. Епинефринът е INN (международно непатентовано име), докато адреналинът е BAN (одобрено от Великобритания име). Последният е по -популярен сред най -много хора по света.

7 коментара

  1. Добре е да се знае. Искаме авторите на този сайт да включват препратки.

  2. това е много полезна статия, благодаря много.

  3. трябва да кажа това на писателя на филма „Механикът“ ...

  4. Много полезно Благодаря много

  5. Благодаря, че доказахте, че съм бил прав с моя 12 -годишен внук, а не просто да знам всичко с 32 години сестрински опит

  6. Хей, доста нов студент тук и съм сигурен, че по -голямата част от статията ви е правилна, но епинефринът не е невротрансмитер. Двете химикали, използвани за борба или бягство, са епинефрин и норепинефрин, но само норадреналин се предава чрез нерви (невротрансмитер), където епинефринът се освобождава в кръвта, което го прави хормон. Въпреки че има няколко невротрансмитери на симпатиковата нервна система, те не съдържат епинефрин, тъй като епинефринът трябва да пътува през кръвта. Не се използва в нервите, които изпращат сигнали от мозъка ви. Знам, че е малко придирчив, но мисля, че е готино, когато някой може да го обясни добре и разликата между двете. Не бях знаел, докато не взех физиология, но сега има много повече смисъл. Продължете и ми изпратете съобщение, ако нямам никакъв смисъл.

Вижте повече за: