Разлика между адреналин и кортизол

Адреналин срещу кортизол

Адреналин и кортизол са били объркани помежду си най-вероятно, защото те идват от един източник "на надбъбречните жлези. Потапянето по -дълбоко в тези два хормона би довело до различни различия.

Адреналинът е общият или лаишки термин за епинефрин. Както бе споменато, той е хормон, но в същото време, той също е класифициран като невротрансмитер, тъй като те функционират чрез пренасяне на нервните импулси между невроните към целевата клетка. Това придава на адреналина електрохимична природа.

Адреналинът е известен като един от най -популярните хормони поради ефекта си върху тялото. Внезапно повишаване на количеството адреналин би означавало, че сте в период на борба или бягство. Човек ще изпита това, когато е под стрес. В резултат на това симпатиковата нервна система с този хормон (невротрансмитер) ускорява сърдечната честота и повишава кръвното налягане чрез свиване на кръвоносните съдове. Има и разширяване на въздушните канали.

Ако се замислите, тези ефекти всъщност са механизъм за реакция на организма за справяне със стреса. Увеличаването на сърдечната честота гарантира, че тялото се снабдява с достатъчно количество кръв през цялата циркулация. Разширяването на въздушните канали дава повече пространство за преминаване на въздуха и по този начин клетките получават повече кислород.

По отношение на химическата природа на адреналин, то се счита за един от най- важните катехоламини на тялото. Това е примитивен хормон, открит в началото на 1900 -те години.

Кортизолът е друг хормон, особено кортикостероид, който се произвежда от надбъбречната жлеза постепенно през целия ден. Това е друг хормон на стреса като адреналин, който се генерира повече по време на стресови ситуации като реакция борба или бягство. Той има много терапевтични ефекти в организма като ефекта му върху черния дроб, за да ускори отстраняването на нежеланите телесни токсини. Той също така повишава STM (краткосрочна памет). Може би най-често срещаната и забележителна роля на кортизола е неговата противовъзпалителна природа, която има тенденция да намалява всяка форма на възпаление.

Въпреки това, има много недостатъци на кортизола. Този хормон е много труден за регулиране. Следователно, ако има малко аномалия в серумните му нива, като например когато има твърде много кортизол, това може да завърши като синдром на Кушинг, който се характеризира с диафореза (прекомерно изпотяване), внезапно наддаване на тегло и дори някои психологически смущения. Ако има намаляване на нивата му в кръвта, това ще доведе до болестта на Адисън (точно обратното). По този начин бихте очаквали загуба на тегло и умора при пациенти, страдащи от такива.

Въпреки че адреналинът и кортизолът са хормони, участващи в реакцията на стрес, те все още се различават, защото:

1. Адреналинът е невротрансмитер, катехоламин и хормон, докато кортизолът е кортикостероиден хормон.

2. Адреналинът е открит на по -ранна дата от кортизола.

2 коментара

  1. само един съвет, който научих за функцията на надбъбречните жлези, който видях в Опра, предаване за жени, чиито съпрузи са наели убийци, за да ги правят, а една от жените каза, че този убиец я бие и счупва крака й, а тя не чувствам нещо ТОВА Е БОГ колко щастлив бях да чуя, че сега имам надбъбречно потискане и дори не можех да се справя с мръсен поглед, без да се чувствам треперещ и слаб, не можех да се справя със стреса да кажа, че шефът ми седи в трапезарията, докато аз чаках на маси като сервитьорка преди надбъбречната подтискане нямах проблем с тази надбъбречна функция е всичко дори увереност защо, защото само нервността на стая пълна с хора те кара да се чувстваш треперещ и затова не съм уверен, че съм тъжен да кажа, че надбъбречната ми функция няма да ме предпази от болка

  2. Адреналинът не е невротрансмитер, той е хормон. Норадреналинът е невротрансмитерната форма на адреналин.

    Berne & Levy - Physiology 6 -то издание

Вижте повече за: