Разлика между разстройство на адаптацията и тревожност

Разстройството на адаптацията е вид депресия, която се задейства от някакъв вид стресиращо събитие в живота. Безпокойството е чувство на безпокойство и нервност, което пречи на ежедневието и което може да бъде причинено от няколко фактора.

Какво е разстройство на приспособяването?

Определение:

Разстройството на адаптацията е форма на депресия, която се случва само когато има голям житейски стрес, който действа като спусък. Състоянието може да бъде объркано с тежка депресия, но не трае толкова дълго време.

Симптоми:

Симптомите на разстройство на адаптацията включват чувство на безнадеждност и тъга. Пациентите също могат да се борят за добър сън или да спят твърде много. Често има и забележими промени в апетита, които могат да накарат пациентите да ядат твърде много или твърде малко храна. Пациентите често могат да се чувстват раздразнителни и сълзливи и да спрат да правят това, което обикновено правят.

Причини:

В случай на разстройство на адаптацията, причината винаги е голям житейски стрес като загуба на доходи, загуба на работа, тежко физическо заболяване или смърт в семейството.

Диагноза:

Диагнозата може да бъде поставена от психолози или лекари, които отбелязват наличието на симптомите, които обикновено не се проявяват повече от 6 месеца. Ключова част от диагнозата е отбелязването, че симптомите започват едва след като е настъпило голямо и голямо стресиращо събитие в живота.

Лечение:

Понякога разстройството на адаптацията изчезва след кратък период от време, но има възможности за лечение, които могат да помогнат; например временната употреба на бензодиазепинови лекарства и когнитивно -поведенческата терапия. Бензодиазепините са силно пристрастяващи и поради това за много пациенти могат да се използват само за кратък период от време.

Какво е тревожност?

Определение:

Тревожността е състояние, при което човек се чувства притеснен и неспокоен до такава степен, че пречи на ежедневието му. Има различни видове тревожност, включително генерализирано тревожно разстройство и социално тревожно разстройство.

Симптоми:

Хората, които страдат от тревожност, често изпитват общо чувство на безпокойство, което не изчезва. Това чувство на предчувствие, нервност и безпокойство може да доведе до физически симптоми като умора, задух, ускорен пулс, замаяност, повишено изпотяване и дори треперене. В тежки случаи човек може да получи паническа атака и да се почувства като на път да умре.

Причини:

Може да бъде трудно да се определи една -единствена причина за тревожно лице. Тревожността може да се дължи на генетични фактори, типа на личността и психологическата конституция на даден човек, стреса на околната среда или дори на физическо заболяване. Много фактори могат да взаимодействат, за да направят човек по -уязвим към развитието на хронични тревожни проблеми. Някои медицински проблеми като сърдечни проблеми, хормонални промени и дори някои лекарства могат да предизвикат тревожност.

Диагноза:

Психологът може да диагностицира тревожността, като отбележи симптомите и може също да класифицира тревожността в определен тип. Социалната тревожност е, когато човек се тревожи само в социални ситуации, докато генерализираната тревожност е постоянна нервност и безпокойство.

Лечение:

Тревожните разстройства могат да бъдат лекувани чрез комбинация от методи, включително психотерапия, когнитивна терапия и медикаменти. Лекарства като бензодиазепини са много ефективни, за да облекчат крайната тревожност при пациентите. За някои ситуации се използват и селективни инхибитори на обратното захващане на серотонин (SSRIs), които могат да помогнат при определени видове тревожност; например, пароксетин обикновено се използва за лечение на социално тревожно разстройство.

Разлика между разстройство на приспособяването и тревожност

Определение

Разстройството на адаптацията е вид депресия, която се дължи на сериозен житейски стрес или събитие и е временна. Безпокойството е тревога и нервност, които често пречат на нормалното функциониране и ежедневието.

Причини

Причината за разстройство на адаптацията винаги е събитие, което е стресиращо, като например смърт в семейство. Причините за безпокойството са много и могат да включват генетика и среда или психологическа конституция.

Продължителност на симптомите

Симптомите на разстройство на адаптацията продължават само около половин година. Симптомите на тревожност варират в зависимост от вида на тревожността и могат да бъдат краткосрочни или хронични.

Вид симптоми

Симптомите на разстройство на адаптацията включват тъга, раздразнителност, промени в съня и апетита и загуба на интерес към нормалните дейности. Симптомите на тревожност включват тревожност, нервност, безпокойство, ускорен сърдечен ритъм, замаяност и задух.

Паническа атака

Разстройството на адаптацията обикновено не води до пристъпи на паника. Тревожните разстройства често водят до пристъпи на паника.

Таблица, сравняваща разстройство на корекция и тревожност

Обобщение на разстройството на корекцията срещу Тревожност

  • Разстройството на адаптацията е форма на депресия, която се причинява от сериозен стрес в живота, като например смърт в семейството.
  • Тревожността може да възникне поради редица причини, включително генетика, психологически състав и фактори на околната среда.
  • Разстройството на адаптация и тревожността могат да бъдат лекувани с комбинация от когнитивна терапия и лекарства като бензодиазепини.
  • Разстройството на адаптацията не продължава повече от 6 месеца.
  • Продължителността на тревожното разстройство варира в зависимост от вида на разстройството и може да бъде краткосрочно или хронично.

Вижте повече за: ,