Разлика между ADH и алдостерон

ADH срещу алдостерон

Основните изучаващи биология и концепцията за отделителната система може по някакъв начин да имат трудности при разделянето на ролите на ADH и алдостерон. За щастие на тези, които са посещавали усъвършенствани курсове, включващи тези понятия, двата термина са точно като тяхната ежедневна дума.

ADH и алдостеронът са два от най -важните хормони, необходими за регулиране на определени телесни процеси, които поддържат системния баланс. Когато общото кръвно налягане (BP) спадне, тялото автоматично ще го противодейства, като започне системна промяна, за да увеличи BP. Също така, когато човек е силно дехидратиран, тялото няма друг избор, освен да ограничи отделянето на урина и да спести повече вода, която телесните клетки да използват. Тези процеси могат да се осъществят от тези два хормона.

ADH е напълно известен като антидиуретичен хормон. Той се идентифицира също като AVP или аргинин вазопресин или просто вазопресин. По принцип разликата между двете е по отношение на механизма на действие. Въпреки че и двата хормона имат една и съща крайна цел за запазване или задържане на вода, те имат различни начини за постигане на такава. ADH прави това, като регулира скоростта или количеството реабсорбция на вода в отдалечените тубули на бъбречните нефрони. Казва се също, че ADH има способността да реабсорбира карбамид, който от своя страна реабсорбира водата чрез осмоза (движение на вода от зона с по -ниска концентрация в зона с по -висока концентрация).

От друга страна, алдостеронът запазва водата по по -косвен начин. Започва с реабсорбцията на натрий. Това действие ще доведе до запазване на водата, защото водата веднага ще последва до мястото, където е солта. Алдостеронът, подобно на ADH, също действа върху отдалечените тубули, но също така и върху събирателните канали на бъбреците.

Задържането на вода с помощта на алдостерон е по-сложно, тъй като трябва да премине през натриево-калиевите обменни канали. При тази настройка калият се екскретира, докато натрият се задържа.

Местата, където се синтезират тези два хормона, също се различават. ADH идва от хипоталамуса, но се освобождава от задната част на хипофизата. Алдостеронът, подобно на други стероидни хормони като кортизол, идва от надбъбречната кора (външния слой на надбъбречната жлеза). Този хормон също играе жизненоважна роля в механизма на ренин-ангиотензин „„ много важна система за регулиране на кръвното налягане.

1. ADH се синтезира в хипоталамуса, докато алдостеронът се произвежда в надбъбречната кора.

2. ADH запазва водата директно чрез своята реабсорбция, докато алдостеронът запазва водата косвено чрез реабсорбцията на натрий.

Вижте повече за: