Разлика между Adderall и Ritalin

Adderall срещу Ritalin

CDCP (Център за контрол и превенция на заболяванията) заяви, че ADHD, напълно известно като разстройство на дефицит на вниманието и хиперактивност, е било очевидно при над 4 милиона деца през 2006 г. и този брой вече е нараснал днес. Веднъж диагностициран при вашето дете, той или тя може да има някои трудности при извършване на обичайните си ежедневни дейности. За щастие, те вече могат да приемат лекарства като Adderall и Ritalin, за да им помогнат да контролират симптомите на ADHD. Недостатъкът обаче е, че е известно, че двете лекарства водят до някои странични ефекти, които почти различават двете лекарства.

На първо място, Adderall има както амфетамин, така и декстроамфетамин, които стимулират химичните съединения към ЦНС (централна нервна система). Веднъж стимулирани, симптомите на ADHD се намаляват и до известна степен се предотвратяват.

Използването на Adderall обаче допринася за някои странични ефекти като честота на уриниране, неравномерен сърдечен ритъм, затруднено уриниране, стомашна болка, болка в пикочния мехур и дори наличието на кръв в урината (хематурия). Тези странични ефекти са по-чести от останалите като кашлица, треска, объркване, болка в гърдите или стягане, затруднено говорене, образуване на мехури или обриви, проблеми със зрението, халюцинации, умора или телесна слабост, гадене и повръщане сред много други.

Когато използвате Adderall за вашето дете, трябва да мислите за това като за нещо, което предотвратява епизоди на хиперактивност, а не за нещо, което причинява изобилието от странични ефекти, споменати по -горе. Това лекарство, според клиниката Майо, е добро за повишаване на степента на концентрация при вашето дете. За децата с известна активна история на ADHD, Adderall намалява безпокойството и помага за стабилизиране на емоциите.

Риталин е подобен на Adderall в смисъл, че съдържа и активен стимулант, но този път е метилфенидат, а не амфетамин. Въпреки че все още няма солидни доказателства, това лекарство води до симптоми, които са по -изразени от това, което се вижда в Adderall. Най -често срещаната от тях е тахикардия (повишена сърдечна честота). Другите по -рядко наблюдавани странични ефекти са объркване, гръдна болка, екстремна депресия, конвулсии, кръв в изпражненията и урината, деперсонализация и много други.

Според клиниката Mayo, Ritalin е идеален за деца с ADHD с изразени симптоми на затруднена концентрация, лесно разсейване, импулсивност и хиперактивност. Също така, риталин се използва по -често от Adderall. Той се продава много по -добре от своя колега. Но това не означава непременно, че Риталин е по -доброто лекарство от Adderall. Причината за разликата в продажбите им е популярността на Ritalin и неговото присъствие в медицинската индустрия за доста по -дълго време в сравнение с по -новото лекарство ADHD Adderall. И така, все още няма ясни констатации кое от двете е най -доброто лекарство за ADHD. Всеки от тях може да има своето леко предимство пред другия, но този лост е твърде малък, за да се нарече значителен.

  1. Adderall съдържа амфетамин и декстроамфетамин, докато риталин има метилфенидат като свой стимулант.
  2. Риталин е по -добрият продавач и се предписва по -популярно от лекарите в сравнение с Adderall.

Вижте още за: , , , , ,