Разлика между акупунктура и акупресура

Акупунктурата и акупресурата следват същите принципи на използване на точките на натиск върху тялото, за да се освободи мускулното напрежение и да се намали болката. Точките на налягане са известни като акупунктури. Тялото има стотици тези акупунктурни точки и те са известни също като енергийни точки. Енергийните точки са в канали, наречени меридиани. Натискането върху тези точки помага да се отворят каналите и да се облекчи болката. Съществената разлика е, че акупресурата използва ръчно налягане, докато акупунктурата използва игли, поставени под кожата, за да се свърже с точките на натиск. За прилагане на натиска се използват различни части на тялото. Лактите, кокалчетата и други части, ако тялото оказва натиск върху акупунктурите. Акупунктурата е използването на игли за облекчаване на точките на стрес или натиск. Смята се, че акупунктурата дава по -добри резултати, тъй като има по -дълбоко проникване в блокираните меридиани.

Какво е акупунктура?

Акупунктурата е метод, използван за освобождаване на натиск и болка в човешкото тяло с помощта на игли и точки за натиск. Изисква повече научаване, за да се разбере изкуството на поставяне на иглите, за да се облекчат стресорите, изпитвани от тялото. Човек, практикуващ акупунктура, трябва да има лиценз, за ​​да може да практикува акупунктура. Казват, че акупунктурата е по -ефективна от акупресурата. Може да се прилага върху различни части на тялото едновременно. Това увеличава притока на енергия по -ефективно. Акупунктурата може успешно да бъде включена в съвременната западна медицина и с хиропрактични методи.

Какво е акупресура?

Акупресурата има същата цел като акупунктурата и е по -лесна за научаване. Често се използва за лечение на главоболие и мигрена. Вижда се, че акупресурата има положителен ефект при облекчаване на страничните ефекти на химиотерапията. Той е бил използван като възстановителен инструмент чрез укрепване на имунната система и намаляване на напрежението и стреса.

Интересната история зад двете практики.

Акупунктурата е част от традиционната китайска медицина. Той е открит в медицински доказателства, намерени в документ, известен като Класиката на вътрешната медицина на Жълтия император. В този документ са отбелязани точките на акупунктурен натиск. Тези точки се използват и днес в тази форма на медицина. Акупресурата се развива приблизително по същото време като акупунктурата и заедно с други форми на китайската медицина са част от TCM или традиционната китайска медицина. И акупунктурата, и акупресурата споделят едни и същи точки на натиск и меридиани.

Често задавани въпроси за тези две форми на лечение, които звучат толкова сходни:

Как започвате процеса на акупунктура или акупресура?

Специалистите по акупунктура и акупресура започват с задълбочена оценка на енергийните нива на пациента. Те трябва да разберат за моделите на съня, диетата, настроението и всякакви други дисбаланси, които могат да нарушат енергийните нива на човека. Отговорите на въпросите и прегледът на медицинската история на пациента помага на специалиста да изготви профил на пациента.

По време на началните етапи на лечението се използват само няколко игли, за да се види как тялото реагира на акупунктура. Точките за акупресура, които пациентът може да използва, се споделят с пациентите, за да се приберат със себе си вкъщи и да продължат сами.

Същите ли са точките на натиск в акупунктурата и акупресурата?

Между тези две форми на терапия има прилики. Принципът зад тях е стимулирането на нервната система и съдовата система. Точките не винаги са едни и същи, тъй като акупунктурата включва използването на игли и може да обхваща по -широк спектър от тялото едновременно. Акупресурата може да се прилага от пациента, но точките на натиск са ограничени до областите, които човек може да достигне сам. Ръцете и краката например са широко използвани точки за натиск и лесно достъпни за пациента и за квалифицирания акупунктурист.

Има ли странични ефекти от този вид лечение?

Има различни странични ефекти в зависимост от областта на тялото, която се използва за процедурата. След сесия на акупунктура може да се почувствате чувствителни и емоционални, тъй като акупунктурата възбужда способностите на тялото ви за самолечение. Много хора изпитват чувство на умора и имат нужда от почивка. Някои точки по тялото могат да изпитат чувство на чувствителност. Това важи особено за ръцете и краката. Понякога пациентът може да установи, че има синини. Други странични ефекти са емоционално освобождаване от напрежение, временно потрепване на мускулите и усещане за замаяност. Професионалистът по акупунктура ще обясни всички тези възможни странични ефекти.

Какви са ползите от този вид лечение?

Акупунктурата се основава на традиционното китайско лечение чрез поставяне на игли за възстановяване на баланса на енергийните нива на тялото. В тялото има 350 акупунктурни точки. Увеличаването на енергийния поток през тези точки помага за връщане на баланса и енергийния поток обратно към тялото. През 2003 г. СЗО (Световната здравна организация) цитира редица условия, които отговарят на акупунктурата. Те включват някои стомашни състояния, високо и ниско кръвно налягане, гадене и повръщане, свързани с химиотерапия, ревматоиден артрит и дори зъбна болка. Акупунктурата е полезна, тъй като страничните ефекти са минимални. Може да се комбинира с други лечения и може да бъде от полза за пациенти, които не могат да приемат лекарства за болка. Акупунктурата и акупресурата помагат в областта на облекчаване на болката, но тъй като акупунктурата е по-задълбочена и отнема професионален акупунктуролог, за да извърши медицинското приложение на игли, тя се вижда като по-ефективна като цяло.

Можете ли да направите тези видове лечебни процедури за себе си?

За да практикувате акупунктура, трябва да сте лицензиран акупунктурист. Някои акупунктуристи обаче ще ви предложат да ви покажат как да поставите иглите върху себе си. Те ще ви предоставят комплект за акупунктура. Ако решите да опитате това у дома, под ръководството на обучен, сертифициран акупунктур.

Акупресурата е по -лесно да се направи у дома, тъй като не включва игли. Налични са демонстрации, които да се следват, за да се намери акупунктурата, необходима за облекчаване на болката и стреса. Точките за достъп са лесно достъпни. Това прави акупресурата по -лесен вариант за терапия за домашни грижи.

Могат ли акупунктурата и акупресурата да помогнат в области, различни от чистите медицински ползи?

Да, работодателите намират ползи от използването на акупунктура на работното място. Акупунктурата намалява нивата на стрес и е в състояние да намали хормоните на стреса. Има доказателства, че акупунктурата намалява болките в гърба. Осигурява облекчаване на болки във врата и главоболие. Има съобщения, че акупунктурата помага за намаляване на напрежението в очите и подобрява имунната система. По -силната имунна система означава по -малко време за отпуск по болест. Има съобщения за повишена енергия и по -голяма яснота на мисловните процеси. Акупунктурата подобрява храносмилателното здраве и намалява ефектите от алергии. Общите ползи от акупунктурата и акупресурата са безценни на работното място.

Таблица за сравнение на акупунктура и акупресура:

Обобщение на разликите и приликите между акупунктура и акупресура.

  • Най -доминиращата разлика е фактът, че акупунктурата използва игли, а акупресурата използва натиск, за да извърши лечението.
  • Изглежда, че акупунктурата е по -вътрешна, тъй като иглите проникват в кожата. Акупресурата е външна, тъй като части от тялото като пръсти или дори лакти се използват за оказване на натиск върху външната част на тялото.
  • Акупунктурата изисква специалист да извърши процедурата, докато акупресурата може да се използва в уюта на вашия дом от всеки, който е научил изкуството на акупресура.
  • Акупресурата се сравнява с рефлексотерапията поради използването на външни точки на натиск за облекчаване на болката.
  • И двете форми на лекарство произхождат от Китай и традиционно облекчават болката и стреса от болест или травма.
  • Акупунктурата е силно препоръчителна на работното място за подобряване благосъстоянието на служителите и подобряване на производителността.
  • Стойността на акупунктурата и акупресурата се крие във факта, че тя е система без наркотици. Той помага при симптоматични проблеми, отбелязани в различни сфери на живота от работа до дома и при емоционални и физически заболявания.
  • Тази форма на лекарство е одобрена от СЗО или Световната здравна организация и това дава кредит за акупунктура и акупресура в медицинския сектор. Това е форма на медицина от Изток, която може лесно да се комбинира със западните медицински практики.

Последни публикации от Кристина Уидър ( вижте всички )

Вижте повече за: ,