Разлика между акупресура и шиацу

Азиатските форми на лечение са станали популярни в световен мащаб. Те са известни със способността си да балансират потока от жизнена енергия. Например, известно е, че акупресурата и шиацу деблокират естествената енергия на тялото. Като такива, проблеми като главоболие, спазми, стягане в мускулите и заболявания могат да бъдат лекувани с тези форми на лечение. И така, каква е разликата между двете?

Какво е акупресура?

Това е прилагането на лек натиск към определени точки в тялото, за да помогне за балансирането на ума и тялото. Това е обичайна практика в Азия, дошла след наблюдението, че стимулирането на тялото може да освободи стреса и напрежението чрез увеличаване на кръвообращението.

Досега практикуващите азиатска медицина знаят приблизително 364 акупунктурни точки и хиляди допълнителни точки, където може да възникне стимулация. Натискането на тези точки увеличава кръвообращението, насърчава дълбокото излекуване и освобождава напрежението.

Точките на напрежение се стимулират с пръсти, които успокояват ендорфините на тялото, като по този начин освобождават естествени болкоуспокояващи. След това тялото деблокира пътищата, които позволяват на хранителните вещества да проникнат в клетките на тялото.

Акупресурата е един от най -препоръчваните начини за намаляване на стреса, увеличаване на кръвообращението в тялото и укрепване на мускулите.

Какво е Шиацу?

Японската дума Shiatsu означава натиск с пръст. Изпълнява се на маса или постелка, това е използването на пръсти за стимулиране на точките на натиск.

Шиацу създава по -голяма гъвкавост в мускулната тъкан на тялото, което от своя страна решава скелетните проблеми. Това насърчава по -доброто функциониране на нервната система, регулира ендокринната система и стимулира нормалната функция на телесните органи. Шиацу също насърчава здравата и сияйна кожа, тъй като стимулира кръвоснабдяването.

Традиционната диагноза се поставя чрез точки на корема, както и места, където може да се усети дисбаланс. При лечението не се използват масла. Също така, лечението се извършва с облечен пациент. Практикуващите могат да използват коленете, ръцете, краката, лактите, кокалчетата, леко разтягане и дори движения на цялото тяло.

Прилики между акупресура и шиацу

  • И двамата използват техники за разтягане, натиск и манипулиране на тялото, за да облекчат болката и стреса
  • И двете не използват кремове или масла по време на прилагането на натиск

Разлики между акупресура и шиацу

Определение

Акупресурата е прилагането на лек натиск към определени точки в тялото, за да помогне за балансирането на ума и тялото. От друга страна, Шиацу се отнася до използването на пръсти за стимулиране на точките на натиск.

Фокусни точки

Докато акупресурата се фокусира върху няколко точки на натиск, Шиацу се фокусира върху цялото тяло.

Прилагане на натиск

Акупресурата използва кръгови движения или помпени действия за прилагане на натиск. От друга страна, Шиацу използва продължителни или стационарни действия при прилагане на натиск.

Акупресура срещу Шиацу: Сравнителна таблица

Резюме на акупресура срещу Шиацу

Акупресурата е прилагането на лек натиск към определени точки в тялото, за да помогне за балансирането на ума и тялото. Той се фокусира върху няколко точки на натиск и използва кръгови или помпени действия. От друга страна, Шиацу се отнася до използването на пръсти за стимулиране на точките на натиск. Той се фокусира върху цялото тяло. Въпреки разликите, и двете използват техники за разтягане, натиск и манипулиране на тялото, за да облекчат болката и стреса.

Вижте повече за: ,