Разлика между актинична кератоза и плоскоклетъчен карцином

Актиничната кератоза е състояние, което възниква поради промяна в кератиноцитите на кожата в епидермиса. Плоскоклетъчен карцином е вид рак на кожата, който засяга кератиноцитите.

Какво е актинична кератоза?

Определение:

Актиничната кератоза е изменение на кератиноцити, кожни клетки, дължащо се на няколко години излагане на ултравиолетова радиация от слънцето или солариума.

Причини и разпространение:

Актиничната кератоза на състоянието на кожата е резултат от продължително излагане на слънце, което води до генетична промяна в кожните клетки. Състоянието се случва най -често при хора със светла кожа и червена или руса коса и сини очи, които са на възраст над 40 години.

Симптоми и усложнения:

Основният симптом е наличието на люспести и загрубяли петна от суха кожа с размер по -малък от 2,5 см. Кожните петна могат да бъдат плоски или само леко повдигнати и може да почувстват сърбеж и да започнат да кървят или да образуват коричка. Петната най -често се появяват на части от тялото, редовно изложени на слънчева светлина, като ръцете, лицето, ушите и ръцете. Цветът на кожните петна също варира от розово до кафяво или червеникаво и петна се чувстват груби на допир. Актиничната кератоза е предраково състояние, което означава, че може да доведе до бъдещ рак на кожата.

Диагноза:

Дерматолозите могат условно да диагностицират актинична кератоза чрез физически преглед на кожата. Биопсия на кожата може да потвърди диагнозата.

Лечение:

Първата стъпка, която пациентът трябва да направи, е да избягва слънцето и да носи облекло, което блокира UV лъчението. Когато излизате на слънце, трябва да носите слънцезащитни продукти и пациентите не трябва да използват солариуми. Лечението с фотостареене включва използването на различни кремове за кожа, които съдържат веществата, третиноин и алфа-хидрокси киселини. Лезиите могат да бъдат отстранени с помощта на криотерапия или електрокаутеризация.

Какво е плоскоклетъчен карцином?

Определение:

Плоскоклетъчен карцином е рак на кожата, включващ клетки, наречени епидермални кератиноцити.

Причини и разпространение:

Излагането на ултравиолетово лъчение е свързано с този вид рак на кожата, тъй като UV предизвиква мутации в гените р53 и р63, които и двете имат важни функции за поддържане на кожата здрава. Най -често се среща при хора със светла кожа и червен цвят на косата. Това е така, защото по -тъмната пигментация на кожата осигурява по -голяма защита от UV лъчение.

Симптоми и усложнения:

Наличието на повдигнати, зачервени участъци от кожата, които могат да бъдат люспести или с корички, е симптом на този вид рак. Раната често се язва и също се простира надолу в долните слоеве на кожата. Въпреки че не е често срещан, ракът може да се разпространи в други органи, особено ако лезиите са по -дълбоки от 2 cm и по -големи от 2 cm. Тази метастаза може да доведе до смърт.

Диагноза:

Дерматолог трябва да прегледа кожата и да вземе биопсия на лезията. След това се изследва под микроскоп, за да се види дали клетките са ракови.

Лечение:

Плоскоклетъчният карцином може да бъде отстранен хирургично, което работи добре, ако ракът не е метастазирал. Лъчева терапия може да е необходима за големи тумори, които са се разпространили, а понякога и с метастатичен карцином, може да се препоръча химиотерапия.

Разлика между Актинична кератоза и Плоскоклетъчен карцином?

Определение

Актиничната кератоза е кожно състояние, при което са настъпили промени в епидермалните кератиноцити. Плоскоклетъчен карцином е вид рак на кожата, който се среща в кератиноцитите.

Лезии

Лезиите на актиничната кератоза са с размер по -малък от 6 mm и неравностите не кървят и не са твърде повдигнати. Лезиите на плоскоклетъчен карцином са с диаметър по -голям от 6 mm, те са склонни да се повдигат и кървят.

Раково

Актиничната кератоза не е рак на кожата, но често е предшественик, водещ до рак. Плоскоклетъчният карцином е рак на кожата, който е злокачествен и може да се разпространи в отдалечени органи.

Усложнения

Актиничната кератоза трябва да се лекува, тъй като често е предшественик на плоскоклетъчен карцином. Плоскоклетъчният карцином може понякога да се разпространи в далечни тъкани и органи и да доведе до смърт.

Лечение

Лечението на актинична кератоза включва хирургично отстраняване на лезии и използване на различни мехлеми за кожа. Лечението на плоскоклетъчен карцином включва операция за изрязване на ракови парчета кожа и потенциално също химиотерапия и лъчелечение.

Прогноза

В случай на актинична кератоза, прогнозата е добра, ако лезиите се отстранят хирургично и кожата се следи внимателно, за да се избегне прогресирането до рак на кожата. В случай на плоскоклетъчен карцином, прогнозата е добра, ако ракът е хванат в ранен стадий, защото след като са настъпили метастази, 5 -годишната преживяемост пада до около 34%.

Таблица, сравняваща актинична кератоза и плоскоклетъчен карцином

Резюме на Actinic keratosis Vs. Плоскоклетъчен карцином

  • Актиничната кератоза и плоскоклетъчният карцином са кожни състояния, които засягат кератиноцитните клетки.
  • Актиничната кератоза е предшественик на плоскоклетъчен карцином.
  • И плоскоклетъчният карцином, и актиничната кератоза са резултат от прекомерно излагане на UV лъчение.
  • Избягването на прекалено много излагане на слънце, особено ако имате светла кожа, е начин да предотвратите тези кожни проблеми.

Вижте повече за: ,