Разлика между актинични кератози и Псориазис

Актинични кератози е, когато преканцерозни червени петна по кожата се развиват, които са грапави на пипане. Псориазисът е, когато и червени люспести петна по кожата се развиват в резултат на някакъв вид възпалителна реакция.

Какво е актинични кератози?

Определение:

Актинична кератоза е, когато има промяна в клетките кератиноцит кожни намерени в най-външния слой на кожата причинява предракови лезии и пластири за форма.

Причини и разпространение:

Излагането на слънце и използването на солариуми може да увреди кожата по такъв начин, че да доведе до разработването на актинични кератози. Условието е и най-често в хора, които имат светла кожа, отколкото при хора, които имат по-тъмна кожа.

Симптоми и усложнения:

Хората с условие първо обявлението за развитието на участъци от кожата, които са по-малко от 2.5 см по размер и които стават люспеста и се чувстват груба на пипане. Грубите парчета на кожата се развиват по тялото, където е изложен на кожата, така че по лицето, ръцете и краката. Най-голямата опасност с актинични кератози е, че той е предшественик на рак на кожата, в много случаи, и следователно трябва да се разглежда като най-бързо.

Диагноза:

Диагнозата може да бъде потвърдена, след като лекар е изрежете парче от кожата, която е засегната и го изследва под микроскоп.

Лечение:

избягване нд е важна стъпка в превантивна защита на кожата. Слънцезащитен крем и са полезни inpreventing увреждане на кожата, причинени от ултравиолетовите лъчи на слънцето. Кожни кремове, съдържащи третиноин и хирургично отстраняване на кожните лезии може да се направи, особено ако рак на кожата е проблем.

Какво е псориазис?

Определение:

Псориазисът е възпалително състояние, при което кожата става люспест и червено в някои части на тялото.

Причини и разпространение:

Точната причина за псориазис изглежда да варира, но тя е свързана с възпалителен отговор на имунната система, включващи Т лимфоцити. Има и някои тригери за състоянието като слънчево изгаряне, които имат ХИВ инфекция, чувство подчерта, пиене на алкохол, като някои лекарства, и които са с наднормено тегло. Псориазисът се среща при около 3% от световното население.

Симптоми и усложнения:

Симптоми на псориазис включват: липсата люспеста добре дефинирани петна по кожата, които са червеникав цвят и да станат сърбеж и лющеща се на външен вид. Тези участъци от кожата се появяват най-често по главата и гърба на коленете и лактите. Червените петна понякога са повдигнати и те могат да се появят навсякъде по тялото, включително региона на бедрата и гениталиите. При някои хора заболяването и причинява артритна болка в ставите; това е известно като псориатичен артрит.

Диагноза:

Физикален преглед и изследване на лезиите се използва за диагностициране на псориазис. Дерматолози може да се наложи да се изключат други кожни заболявания, като начин за потвърждаване на диагнозата псориазис. Хората с болки в ставите и кожни лезии могат да бъдат диагностицирани с псориатичен артрит, особено ако съвместните проблеми започнаха едва след лезии развити.

Лечение:

Лечението може да включва използването на кортикостероидни мехлеми, кремове със салицилова киселина и витамин D кремове. Точните възможности за лечение ще варират в зависимост от пациента и от степента на тежест на псориазис. Понякога лекарства през устата, като например метотрексат е предписан за помощ при тежки случаи.

Разлика между актинични кератози и Псориазис?

Определение

Актинични кератози е, когато се образуват кожни лезии, които са люспести и груб и е резултат от промени в кератиноцитите. Псориазисът е когато люспест, червени петна форма кожата поради възпалителна реакция.

Лезии

Пластирите или лезии на актинични кератози са много груби на външен вид и червеникав цвят. Пластирите от кожата, в случай на псориазис, са червени на цвят и люспест.

преканцерозни

Актинични кератози е кожен проблем, който може да се развие в плоскоклетъчен карцином и по този начин е предраково състояние. Псориазисът е кожен проблем, който не води до рак на кожата, поради което не е предраково състояние.

Артрит

Артрит не е свързано с актинични кератози. Arthritis понякога може да бъде свързана с псориазис.

Усложнения

Актинична кератоза е състоянието на кожата, което може да доведе до плоскоклетъчен карцином, вид рак. Псориазисът може да доведе до артрит в някои случаи и увеличава вероятността за развитие на вторична инфекция.

Лечение

Състоянието на актинична кератоза могат да бъдат лекувани с помощта на кожни кремове, съдържащи третиноин и хирургично отстраняване на засегнатите участъци от кожата. Състоянието на псориазис могат да бъдат лекувани с помощта на кортикостероидни мехлеми, кремове, които съдържат противовъзпалително вещество, салицилова киселина, и с помощта на витамин D кремове.

Таблица сравняване актинична кератоза и псориазис

Резюме на Actinic keratosis Vs. Псориазис

  • Актинични кератози и псориазис и двете са кожни страдания, но кератоза е единственото условие, което може да се превърне рак.
  • Актинични кератози е причинена от излагане на UV радиация от солариумите и излагане на слънце.
  • Псориазисът се дължи на възпаление на кожата, което може да се дължи на редица фактори, сред които понякога лошо слънчево изгаряне.
  • Актинични кератози и псориазис и двете водят до развитие на петна по кожата, които могат да бъдат грозен.

Вижте още за: ,