Разлика между ацетаминофен и аспирин

Ацетаминофен срещу аспирин

През всичките тези години най -често срещаните аналгетици, за които хората може да са чували, са аспирин и ацетаминофен. И двете лекарства се използват дълго време за облекчаване на болката, болки в тялото или възпаления. Тези лекарства някога са били известни със способността си да блокират предаването на болка към мозъка или дори да инхибират производството на простагландини, като по този начин се усеща, че болката е намалена или дори облекчена.

Ацетаминофенът и аспиринът се считат за нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС). Това са група лекарства, които нямат стероидни съединения, но все пак имат свойство да намаляват възпалението. Освен това те имат основното свойство да предотвратяват болковите стимули, които са отговорни за усещането за болка в мозъка, като по този начин облекчават. Все пак човек трябва да е наясно с разликите между двете и как те биха могли да повлияят на тялото.

Първата основна разлика между аспирин и ацетаминофен е как се справят с болката. Ацетаминофенът, който се счита за аналгетик, може да действа само върху рецепторите на болката, но не и върху други неща като възпаление. Ето защо той не е толкова ефективен за всяка форма на възпаление. От друга страна, се казва, че аспиринът намалява количеството простагландини, което причинява болка и възпаление, в засегнатата област. Не само, че аспиринът облекчава една от болките му, но също така контролира подуването от всяка увредена област.

В днешно време лекарите са установили, че аспиринът може да има нежелани странични ефекти, когато се приема умерено за облекчаване на болката. Най -значимият сред тях е високата вероятност да причини стомашни язви. Продължителната употреба на аспирин може да изтъни и раздразни стомашната лигавица и след време защитният слой, който предотвратява разяждането на стомашните сокове, стомашните клетки няма да може да се справи с постоянното изтъняване, което води до образуване на язви. Поради това ацетаминофенът е по -добрият избор. Ацетаминофенът причинява леки стомашно-чревни ефекти, поради което е за предпочитане да се приема дори на празен стомах.

Все пак много лекари са открили друга важна употреба на аспирин, която не присъства с ацетаминофен, и това е неговата способност за съсирване. Аспиринът има възможност да се предотврати кръвно съсирване, което го прави по-тънък и позволява тя да се движи свободно. Ето защо аспиринът е широко използван за хора, които имат съсиреци или са податливи на инфаркт, и такива със сърдечни заболявания. Все пак трябва да се обърне голямо внимание на хората, които приемат аспирин, тъй като съществува риск от загуба на кръв или кървене, тъй като аспиринът предотвратява съсирването на кръвта.

Резюме:

1. Аспиринът действа както върху възпалението, така и върху болката, докато ацетаминофенът само облекчава болката, но не намалява отока. 2. Ацетаминофенът може да се приема с храна, докато аспиринът може да причини стомашно дразнене и дори кървене. 3. Аспиринът сега е широко използван заради способността си да се съсирва, обикновено за тези индивиди, които са изложени на риск от инсулт.

Вижте повече за: