Разлика между фрактура и прекъсване

Фрактура срещу почивка

Костите поддържат, движат и защитават различни органи на тялото. Те също произвеждат кръвни клетки и съхраняват минерали в тялото. В човешкото тяло има 206 кости и се състои от различни тъкани. Те имат много функции като:

Механични: Защита на вътрешните органи, осигуряване на форма за поддържане на тялото и биомеханика.

Синтетичен: Производството на кръв чрез процеса на хематопоеза.

Метаболитен: Съхранява мастни киселини, минерали като калций и фосфор и инсулиноподобни растежни фактори. Освобождава алкална сол за киселинно-алкален баланс и за детоксикация на тялото. Действа като ендокринен орган, като намалява фосфатите в бъбреците, регулира кръвната захар и отлагането на мазнини.

Костите са от съществено значение, за да помогне на тялото да функционира правилно и въпреки, че те са за защита на вътрешните органи на тялото, те също могат да бъдат повредени от свръхналягане и много други причини.

При екстремни натиск се прилага на костите, на фрактура може да доведе. Това е много често и всеки е страдал от фрактура в един момент от живота си. Това се случва по -често при възрастни, отколкото при деца, тъй като костите на възрастните са по -крехки и се чупят лесно.

Фрактурата е медицинско състояние, при което има прекъсване на непрекъснатостта на костта. Тя може да бъде причинена от стрес, или въздействие върху костите, или от медицински състояния като рак и остеопороза.

Прекъсването се определя като „напукване или внезапно разделяне на парчета“. Това е същото като фрактура. Всъщност и двата термина се използват при описанието на костни травми. Те се различават по тежестта на щетите. Докато фрактурата е незначителна, счупването може да бъде по -лошо.

А фрактура също отнема по-кратко време , за да се излекува от почивка и това е по-малко болезнено. Счупените кости трябва да бъдат нулирани и затворени в гипс. Повече сила се прилага за да се разчупи костите, отколкото да се натроши.

Има няколко вида костни фрактури или счупвания:

* Отворено - когато счупената кост е открита, което има повишен шанс за инфекция. * Затворен - когато костта е счупена, но кожата не е отрязана. * Просто - при което костта е разделена на две части. * Мултифрагментарен-при който костта е разделена на няколко части. * Компресия - представлява затворена фрактура или счупване с две или повече кости, притиснати една към друга и обикновено се случва в гръбначния стълб. * Avulsion - е обичайно за спортистите. * Ударен - често се среща при фрактури и счупвания, причинени от автомобилни катастрофи и падания. * Стрес - възниква поради прекомерна травма. * Ребро - проявява болезнено и плитко дишане. * Пълно - при което костите се разделят напълно. * Непълни - при които костите все още са частично съединени. * Линейно * Напречно * Косо * Спирално * Раздробено * Уплътнено

Резюме:

1. Фрактурата е медицинско състояние, при което има прекъсване на непрекъснатостта на костта, докато счупването е напукване или разделяне на костите на парчета. 2. Счупването отнема малко време за заздравяване, докато почивката отнема повече време. 3. Счупването може да бъде по -малко болезнено от счупването.

1 коментар

  1. Счупването и счупването са абсолютно едно и също нещо. Моля, въздържайте се от разпространение на дезинформация и премахнете тази нелепа статия, от която невежите хора могат да се опитат да я прочетат и да допълнят вече обърканите си убеждения.

Вижте още за: