Сравнение между себорея и екзема

Себореен_дерматит_глава

Себореята и екземата са възпалителни заболявания на кожата. Себореята се характеризира със зачервяване, лезии и сърбеж на кожата. Себореята засяга главно кожата на лицето, скалпа и други части на тялото като пубиса и слабините. Основните симптоми на себорея са сърбеж и усещане за парене на засегнатите области. Появата на жълти или мазни петна по кожата е отличителна черта на себореята. Наличието на люспи от пърхот по скалпа също е често срещан симптом на себорея. Себореята е разпространена най -вече във вътрешността на ушите, по челото, по веждите и около носа. Разстройството е свързано с дисфункция на мастната жлеза. Основните причини са студ, стрес и хормонален дисбаланс.

Основните причини са гъбични щамове „Malassezia“ и хранителен дефицит на цинк. Malassezia хидролизира човешки себум, който отделя смес от наситени и ненаситени мастни киселини. Наситените мастни киселини се поемат от Malassezia, докато ненаситените мастни киселини навлизат в роговия слой на кожата. Поради неравномерната си структура, те разграждат бариерната функция на кожата, което води до реакция на дразнене и възпаление.

Липсата на витамини (В12, В6 и А), персистирането на имунодефицитни заболявания като ХИВ и неврологични разстройства като паркинсонизъм също водят до себорея. Управлението включва лечение с противогъбични средства, кератолитици и стероиди. Фотодинамичната терапия с UVA и UV-B лазери инхибира растежа на вида Malassezia.

Екземата или дерматитът се обозначават със сърбящи, еритематозни и смачкващи петна по кожата. Екземата е по -често наричана „атопичен дерматит“, тъй като предразполагащите причини се дължат на генетични фактори. Дерматитът се счита главно за остро състояние, докато екземата се счита за хронично. Сухотата и повтарящите се кожни обриви са типични симптоми на екзема. При екзема се отбелязват и области на временно обезцветяване на кожата. Екземата може да бъде класифицирана по местоположението си (например екзема в ръцете), по външния си вид (дискоидна екзема) или по причина (варикозна екзема). Европейската академия по алергия и клинична имунология класифицира екземата в алергична контактна екзема и неалергична екзема.

Причината за екземата се дължи на екологични и генетични причини. Предполага се, че необичайно чистата среда предразполага индивида към екзема. Това е така, защото чистата среда не дава възможност за развитие на имунитет. Това води до повишен риск от астма и алергични състояния, включително екзема. Генетичните причини включват участието на гени филагрин, OVOL 1 и ACTL9. Такива гени са отговорни за атопична екзема или неалергична екзема.

Диагнозата на екземата се извършва чрез физически прегледи, анамнеза за пациент и пластирни тестове. Лечението включва използване на овлажнители, съдържащи керамиди, докато пристъпите се прилагат кортикостероиди. По принцип не се препоръчват антихистамини.

Кратки сравнения на себорея и екзема са обяснени по -долу:

Характеристика Себорея Екзема
Идентичност Възпалително разстройство на кожата Възпалително разстройство на кожата
Период на развитие Остър Хронично
Възможност за повторение Ниско Много високо
Чести симптоми Зачервяване, лезии и сърбеж Сърбящи, еритематозни и смачкващи петна по кожата
Клинична презентация Сърбеж и усещане за парене на засегнатите области Еритемни и смачкващи петна с области на обезцветяване в кожата
Отделно клинично представяне Появата на жълти или мазни петна по кожата Появяват се обезцветяване на кожата и еритематозни петна
Чести причини Основните причини са студ, стрес и хормонален дисбаланс. Основните причини са гъбични щамове на Malassezia. Причините са излагане на чиста околна среда по време на развитието и наличие на гени като филагрин, OVOL 1 и ACTL9
Лечение със стероиди Препоръчва се Препоръчва се само по време на обостряния; в противен случай се препоръчват овлажнители
Антибиотици/Лекарства С противогъбични, кератолитици и стероиди Овлажнители
Хирургическа интервенция/Фототерапия Фото облъчване на Маласезия. Не
Утежнено от имунодефицит Да Да

Вижте повече за: ,