Разлики между влечуги и земноводни

alligator Влечуги срещу земноводни Влечугите и земноводните имат някои прилики и също могат да се считат за свързани, макар и много отчетливо, но има някои много важни характеристики, които ясно ги различават един от друг. Забележителна прилика между двете е, че и двамата са студенокръвни животни, „тоест вътрешната им телесна температура се променя с околната среда, за разлика от хората, където температурата остава същата, повече или по -малко. Влечугите и земноводните могат да бъдат разграничени физически, както и чрез изучаване на различните фази от живота на животното. И двете животни се размножават чрез снасяне на яйца, но тук приликите приключват.

Яйцата на влечуго са склонни да имат твърди черупки с кожено усещане. Те са проектирани така, че да защитават младите и обикновено се поставят в изолирани и дълбоко заровени гнезда. От друга страна, земноводните снасят яйца с меки черупки с липсваща външна мембрана. По принцип те са прикрепени към част от водните растения, обикновено към стъблото. Младите влечуги приличат на миниатюрни възрастни; те узряват в животни с люспеста кожа и обикновено с развити телесни органи като белите дробове. Повечето влечуги могат естествено да плуват, но не влизат във водата толкова лесно, колкото земноводните. Това е основната причина, поради която влечугите се срещат на различни места, за разлика от земноводните, които най -често се срещат близо до водата . Те имат различен тип тяло и прекарват по -голямата част от времето си на сушата.

В случай на земноводни младите са попови лъжички, които са водни ларви, които дишат с помощта на естествени хриле. Младите земноводни не могат да оцелеят твърде дълго извън водата и да пораснат, за да станат по -големи с по -големи и широки крайници. В крайна сметка те губят опашките си и развиват белите си дробове и прекарват най -добрата част от живота си около вода. Те имат влажна и гладка кожа, на която липсват люспи като влечуги.

2 коментара

  1. „В крайна сметка губят приказките си ...“?

    Означава ли това, че нямат истории, които да разкажат на своите дядовци?

Обратни обрати

  1. Разлика между костенурки и костенурки | Разлика между

Вижте повече за: ,