Разлика между времето и климата

weather1

Времето и климатът са метеорологични термини, които са свързани, но не са взаимозаменяеми. Докато времето определя условията на атмосферата за кратък период от време, например ден или седмица, климатът определя условията на атмосферата за по -дълги периоди като цяла година или десетилетие.

Някои учени определят климата по -специално като средни стойности на времето, събрани за период от 30 години на определено място или в определен регион.

Ако вали в определен ден, тогава говорим за времето, но ако вали през сезон в продължение на няколко години, тогава говорим за климата. Времето може да се променя от час на час или от ден на ден и от сезон на сезон. Климатът може да се промени с години.

Елементите на времето и климата, измерени на метеорологична станция, са температура, влажност, валежи, облачност, яркост на слънцето, видимост, вятър и атмосферно налягане. Елементите на времето също включват дъжд, градушка, гръмотевична буря и наводнения и т.н., които са краткосрочни събития.

Един прост начин да разграничите времето и климата е да запомните, че климатът е това, което очаквате според средните стойности на атмосферните условия, събрани за няколко години на място. От друга страна, времето е това, което получавате, на определен ден, „независимо дали е в съответствие или не с прогнозата за деня. Прогнозата за времето се основава на климатични изследвания. И така, пример за климата е „много студена зима“, докато времето е „много студен ден“.

Изменението на климата сега е един от най -големите проблеми пред човешката раса. Малките, но значителни промени във времето по целия свят са индикация за цялостните щети, нанесени на околната среда, от безотговорни човешки дейности, като по този начин се отразяват на отрицателните климатични промени. Например, ледниците се топят и местата изпитват сняг, където никога досега не е регистриран. Времето и климатът отразяват здравето на околната среда.

4 коментара

  1. страхотно

Обратни обрати

  1. Разлика между времето и дали | Разлика между | Времето срещу дали
  2. Разлика между брашното за всички цели и брашното | Разлика между | Универсално брашно срещу брашно за торта
  3. Разлика между цепелини и дискове | Разлика между | Цепелини срещу Blimps

Вижте повече за: