Разлика между витамин В и витамин С

banana Витамин В срещу витамин С

Колко пъти сте се взирали в кутия със зърнени храни и се чудите на думи като аскорбинова киселина, рибофлавин и пиридоксин? Както витамин В, така и витамин С са жизненоважни за растежа и поддържането на тялото ви. Има обаче жизненоважни разлики между двете, за които трябва да знаете.

Както витамин В, така и витамин С са водоразтворими. Това означава, че излишните количества витамини се предават в урината ви. Не забравяйте, че прекомерните нива на витамини са свързани с токсичност.

Витамин В комплексната група се отнася до група от 8 витамини. Те са 1. Тиамин 2. Рибофлавин 3. Ниацин 4. Пантотенова киселина 5. Пиридоксин 6. Цианокобаламин 7. Фолиева киселина 8. Биотин

Витаминът обаче се предлага само в една форма и това е известно като аскорбинова киселина.

Симптомите, които показват недостиг на съответните витамини в организма, също се различават помежду си. Например, недостиг на витамин В може да бъде показан от психични проблеми, сърцебиене, лошо храносмилане и хронична умора. Характеризира се и с такива симптоми като хронична умора, безсъние и дори обриви.

Симптомите, показващи недостиг на витамин С, обаче са по -отчетливи. Те могат да варират от кървене на венците до слабост, кървене от носа и дори скорбут в крайни случаи.

Източниците на витамин В включват разнообразни цели и непреработени храни. Не забравяйте, че всякакъв вид преработка намалява витамин В, който естествено се съдържа в повечето храни. Може да получите много от този витамин от месо, риба тон, хранителни дрожди, леща и дори банани. Знаете ли, че дори бирата е добър източник на витамин В поради високото си съдържание на дрожди? Разбира се, има по -малко вредни начини да го получите!

Основните източници на витамин С са плодовете и някои зеленчуци. Повечето плодове ще ви дадат дневния препоръчителен дял на витамин С. Сред зеленчуците богатите източници на витамин С включват броколи, карфиол и спанак. Не забравяйте, че този витамин не може да се съхранява в тялото ви. Поради тази причина трябва да го приемате ежедневно, за да избегнете дефицит.

И двата витамина се усвояват по -добре, когато го приемате с храната, а не под формата на хапчета. Обосновката зад това е проста. Естествената храна съдържа не само витамините, но и други елементи, които им помагат да се усвоят от организма. Хапчетата няма да ви осигурят тази допълнителна помощ!

Резюме: 1. Витамин В се намира в 8 различни форми. Витамин С обаче се намира само в една форма, аскорбинова киселина 2. Източниците на витамин В включват месо, жълтък, мая и др. Витамин С се получава от плодове и някои зеленчуци. 3. Недостигът на витамин В в организма причинява умора, психични проблеми и безсъние, наред с други симптоми. Дефицитът на витамин се показва главно от скорбут, кървене от носа и венците.

Вижте повече за: ,