Разлика между Uvula и Epiglottis

Разлика между увула и епиглотис

Човешкото тяло има редица различни органи, които изпълняват широк спектър от функции, които са наложителни за оцеляването. Увулата и епиглотисът съставляват важни органи, които подпомагат основните функции в дихателната и храносмилателната система при бозайници. За съжаление, тези два органа често се бъркат като една и съща издатина, открита в задната част на гърлото, което не е така [1]. Увулата виси от небцето и е видима с невъоръжено око, когато устата е отворена, докато епиглотисът от друга страна се отнася до клапа, която служи като покритие на глотиса и се намира много по -надолу. В допълнение, някои от функциите на увулата и епиглотиса могат да бъдат специфични за хората и не се срещат при други животни, което ги прави задължителни за оцеляването на човека.

Какво представлява увулата?

Увулата се определя като структура, подобна на мека тъкан, която се състои от мускули и съединителна тъкан и е облицована със слузеста мембрана [2]. Обикновено се нарича парче плът, което виси в задната част на гърлото.

Къде се намира увулата?

Увулата се намира висяща от края на велума в основата на езика. Прилича на клиновидна перфорираща структура и може да се види да виси от покрива на устата, когато се погледне в огледало.

Каква е функцията на увулата?

Въпреки че точната функция на увулата все още е неизвестна, някои проучвания показват, че тя може да играе роля в отделянето на слюнката и да помогне за затварянето на епиглотиса. Това функционира като вид действие, подобно на спусъка, за да се предотврати навлизането на храната в трахеята. Когато храната докосва увулата, в мозъка се изпраща сигнал, който стимулира затварянето на епиглотиса. Освен това се предполага, че увулата може също да помогне за предотвратяване на навлизането на храната в носните кухини и да служи като дренаж за слуз [4]. Увулата затваря прохода между гърлото и носа, известен като назофаринкса и помага за поддържане на храната и течността на правилното място. Смята се, че това уплътнение между гърлото и носа помага да се предотврати това, което някои хора наричат ​​назален глас, като насочва въздуха и гласовите вибрации от устата вместо от носа. В допълнение, увулата може да помогне за източване на всяка слуз или да насочи потока на слуз от носните кухини към основата на езика и надолу в гърлото.

Смята се, че увулата също предизвиква гаф рефлекс, причинява хронична кашлица и води до сънна апнея и хъркане. Предполага се, че ако нещо докосне увулата, това ще предизвика свиване в задната част на гърлото, което ще доведе до изтласкване на предмети напред в опит да се предотврати задавяне [5]. Следователно много учени смятат, че единствената цел на увулата е да помогне на червата да изхвърли всякакви частици или предмети, които може да са твърде големи, за да бъдат погълнати. Хроничната кашлица може да възникне и поради удължена увула, която причинява дразнене в горните дихателни пътища, като по този начин предизвиква кашличен рефлекс.

В допълнение, също така се хипотезира, че увулата помага за създаването на редица звуци, свързани с речта чрез артикулация. Тези конкретни звуци се произвеждат, докато говорим, и са задължителни за правилното производство на реч [2]. Заедно с мекото небце, гърлото и въздуха от белите дробове, увулата е в състояние да създаде широк спектър от звуци, които обикновено се използват при говорене на кавказки, турски, немски, френски и португалски диалекти. По -нататъшното изследване на това оттогава накара учените да смятат, че основната цел на увулата е да служи като аксесоар за производството на реч [4]. Правилното производство на реч изисква устата да бъде правилно смазана. Сега се смята, че увулата доставя необходимото смазване под формата на слюнка, като по този начин покрива гърлото и спомага за поддържането му влажно и смазано. В допълнение към горните функции също се смята, че увулата играе някакво имунологично значение, тъй като може да служи като място, насочено към предизвикване на толерантност на лигавицата [5]. Това се случва само върху лигавичните повърхности, което води до потискане на имунния отговор на организма към всички погълнати или вдишани антигени в опит да попречи на тялото да започне ненужни атаки срещу безвредни вещества като частици храна или поленови зърна.

Разлика между увула и епиглотис-1

Какво представлява епиглотисът?

Епиглотисът може да се определи като листно-хрущялна клапа, която виси надолу по трахеята и която образува границата на отвора на глотиса [2] 1. Хрущялът е здрава еластична тъкан, направена от малки снопчета влакна, които са много еластични. Основната функция на хрущяла е да позволи на структурата да бъде едновременно здрава и гъвкава. Хрущялната тъкан в епиглотиса е покрита с лигавици, за да я втвърди леко и да й позволи да образува бариера преди трахеята. В същото време тя също е гъвкава, за да позволи сгъване, когато необходимите действия са завършени [3]. При поглъщане на храната епиглотисът помага да се предотврати навлизането й в белите дробове. Без него човек може да се задави или да кашля, докато яде.

Къде се намира епиглотисът?

Епиглотисът е хрущялна структура, разположена в гърлото зад езика и на входа на ларинкса. Той се издава странично в задната част на езика и хиоидната кост. Обикновено епиглотисът сочи нагоре, което позволява свободно преминаване на въздух в трахеята и ларинкса. По време на хранене обаче е известно, че се затваря и блокира отвора в трахеята, но след поглъщане на храната епиглотисът се отваря отново, за да позволи нормално дишане.

Каква е функцията на епиглотиса?

Епиглотисът е важна структура в нашето тяло, разположена зад хиоидната кост в шията. Основната му функция е да предотврати навлизането на храна и течност в областта на ларинкса по време на поглъщане. Мускулите на шията повдигат хиоидната кост, което води до сгъване на епиглотиса и затваряне на глотиса [1]. Това възпрепятства дихателните пътища, което от своя страна пренасочва погълнатата храна към хранопровода. Епиглотисът също играе важна роля в дихателната система. Всъщност именно поради епиглотиса не се задавяме, докато ядем или пием, тъй като той затваря входа на трахеята. Това отклоняване на погълнатите частици към хранопровода също означава, че епиглотисът играе важна роля в храносмилането. Освен че подпомага доставката на храна към храносмилателната система, епиглотисът също помага за насочването на изядените частици директно в стомаха. В допълнение към дишането и храносмилането, епиглотисът също играе жизненоважна роля в производството на реч, като подпомага артикулирането на гласния и съгласния звук. По време на производството на гласни отворът между епиглотиса и фаринкса става по -голям, докато при производството на съгласни става по -малък [3].

Какви са разликите между увулата и епиглотиса?

Увулата е мекотъканна структура с клиновидна форма, докато епиглотисът е хрущялна клапа, която има форма на лист [3]. Докато увулата се намира в основата на езика, епиглотисът от друга страна е разположен върху черепната част на ларинксалната протеза. Една от основните функции на увулата е да подпомага производството на звук, докато епиглотисът помага да се предотврати навлизането на храна и течност в трахеята по време на преглъщане [6]. Увулата също помага при изпращането на сигнали до мозъка, когато храната се докосва до него в опит да затвори епиглотиса и да предотврати навлизането на храната в трахеята.

Заключение

Човешкото тяло има стотици органи, всеки от които играе жизненоважна роля за оцеляването. Увулата и епиглотисът са задължителни за храносмилането, дишането и подпомагането на имунологичния отговор, въпреки необходимостта от по -нататъшни изследвания за точното им функциониране. Въпреки че често се бъркат да бъдат еднакви, от горната информация става ясно, че те се различават значително в зависимост от тяхната структура, местоположение и функциониране.

Обобщение на разликите между увула и епиглотис

увула епиглотис
Структура на меките тъкани Здрава хрущялна структура
Клиновидна форма Форма на листа
Разположен в основата на езика Разположен в гърлото зад езика и на входа на ларинкса
Подпомага производството на сигнали, когато храната се докосва, за да затвори епиглотиса Помага за предотвратяване на навлизането на храна и течност в трахеята по време на поглъщане

Вижте повече за: ,