Разлика между урина и филтрат

Урина и филтрат

Урината е азотна течна форма на отпадъци, която се отделя от тялото с помощта на бъбреците чрез процеса на уриниране. Филтратът е течността, която се образува в бъбреците по време на образуването на урина.

Разлика в състава

Водата е основният компонент на урината, образувайки около 95% от нея, докато останалата част се формира от други органични и неорганични съставки. Другите съставки, които образуват урина в низходяща концентрация, са както следва карбамид 9,3 g/L, хлорид 1,87 g/L, натрий 1,17 g/L, калий 0,750 g/L, креатинин 0,670 g/L и в малки концентрации урината също съдържа някои йони , органични и неорганични съединения.

Гломеруларният филтрат е същият като кръвната плазма , единствената разлика е, че не съдържа кръвни клетки. Той съдържа протеини, глюкоза, креатинин, урея, пикочна киселина и различни йони като Na+, K+, Cl- и HCO-.

Разлики във физиологията

Образуването на урина се извършва на 3 етапа, а именно филтрация, реабсорбция и секреция в бъбреците. Бъбреците съдържат нефрони, които действат като филтри за кръв и отделят отпадъците от нея, за да образуват урина. В началото на всеки нефрон е мрежа от капиляри, известна като бъбречен гломерул, която е заобиколена от капсулата на Боуман, това е първата стъпка на филтриране. Гломерулът получава кръв от артерия и излиза от нея през друга артерия. Тази преминаваща кръв се филтрира през гломерулната мембрана и влиза в събирателна чаша, наречена бъбречна тубула. Тази течност, напускаща гломерулната мембрана, е известна като гломерулен филтрат. Скоростта, с която се образува филтратът, е около 125 ml/минута, но само 1,5-1,8 литра урина се отделя от тялото ни при нормални обстоятелства. След като напусне капсулата на Боуман, филтратът отива в бъбречните тубули, където 99% вода, цялата глюкоза и аминокиселини, повечето от йони на Na и Cl се абсорбират обратно в кръвта. С по -нататъшното преминаване на течността се абсорбират още съставки и накрая се образува урина, която се екскретира от тялото.

Важност

Скоростта, с която кръвта се филтрира във всички гломерули, е известна като скорост на гломерулна филтрация (GFR) и ни дава информация за цялостното здраве на бъбреците. GFR се променя в случай на бъбречни заболявания и следователно може да се използва за оценка на щетите, причинени на бъбреците поради тези заболявания. GFR тестът се прави при хора, страдащи от диабет, хипертония, чести инфекции на пикочните пътища, фамилна анамнеза за бъбречни заболявания и др.

Урината, от друга страна, е много по -полезна диагностично в сравнение с GFR, тъй като това е крайният продукт, който се образува и излиза извън тялото. Цветът, миризмата, рН, мътността и обемът на урината ни дават много информация за основното заболяване. Например, при жълтеница се наблюдава урина с тъмно оранжев до кафяв цвят, урината със сладък мирис се наблюдава при пациенти с диабет, увеличеното количество урина, известно като полиурия, може да се дължи на неконтролиран захарен диабет, надбъбречен корен тумор и др. медицински цели, урината е полезна в други области като земеделие, производство на барут, дъбене на кожа и др.

Резюме

Урината и гломерулният филтрат помагат за оценка на здравето на бъбреците. Гломеруларният филтрат се образува в процеса на производство на урина и е ограничен до капсулата на Боуман, така че помага за оценка само на определена част от бъбрека, докато урината се образува, когато преминава през бъбреците, пикочния мехур, уретера и уретрата и следователно е полезна при диагностициране на състояния, засягащи бъбреците, както и останалата част от пикочните пътища.

Вижте повече за: , ,