Разлика между тънка и дебела кожа

Тънката кожа е основният тип кожа, която покрива по -голямата част от тялото. Дебелата кожа е типът кожа, който се среща само на върховете на пръстите, дланите на ръцете и стъпалата.

Какво е тънка кожа?

Определение:

Тънката кожа е видът, който покрива повечето части на тялото, с изключение на някои части на ръцете и краката. Той също така варира по дебелина, като най -тънките слоеве се намират например в области като клепачите.

Външен вид:

Тънката кожа изглежда същата като дебелата кожа, когато се гледа макроскопски. Съществуват обаче микроскопични хистологични разлики между двата типа кожа. Една от най -очевидните видими разлики е липсата на слой strac lucidum в епидермиса и наличието на няколко жлези и космени фоликули в тънката кожа.

Структури, присъстващи в тънката кожа:

Има много структури, които откриваме в тънката кожа, които не се срещат в дебелата кожа. Тънката кожа има космени фоликули, мастни жлези и потни жлези. Космените фоликули произвеждат действителните косми по тялото и главата. Мастните жлези винаги са свързани с космените фоликули и имат важна роля, тъй като отделят мастен тип вещество, наречено себум. Потните жлези се появяват по цялата тънка кожа и произвеждат потта на тялото. Колко жлези, функционирането на жлезите и дори вида на косата, варира в зависимост от етапа на развитие.

Функции:

Тънката кожа предпазва тялото от нашествие на патогени и произвежда пот, която помага не само да охлажда тялото, но също така има антимикробни свойства. Изпотяването е ограничено при деца под 24 месеца. Този тип кожа също съдържа космени фоликули, които произвеждат различни видове коса в зависимост от това къде се намират фоликулите по тялото. С други думи, космите по тялото са малко по -различни от косата на главата и имат различни темпове на развитие . Себумът, произвеждан от мастната жлеза, има важна роля в подпомагането на смазването на космите, произведени от космените фоликули.

Какво е дебела кожа?

Определение:

Дебелата кожа е специфичен тип кожа, която се среща само в определени части на тялото, а именно на върховете на пръстите, ходилата и дланите, където има нужда от по -голяма защита.

Външен вид:

Дебелата кожа има повече епидермални слоеве и всъщност има слой от stratum lucidum. Този слой се състои от мъртви клетки и изобщо не се намира в тънката кожа. Всъщност на дебелата кожа липсват много от структурите, които присъстват в тънката кожа. По този начин морфологично той е различен на външен вид, когато се гледа под микроскоп.

Структури, присъстващи в дебела кожа:

На дебелата кожа липсват потните и мастните жлези и космените фоликули, които присъстват в тънката кожа. Дебелата кожа обаче има слой, наречен stratum lucidum, който не се намира в тънката кожа. Той възниква между най -външния слой на епидермиса, наречен рогови слой и по -нисък слой, наречен stratum granulosum. Stratum lucidum често съдържа вещество, наречено елеидин, което е форма на кератин.

Функции:

Дебелата кожа също помага за защита на организма от патогени и е част от неспецифичните защитни сили на организма. Този тип кожа е предназначена да предпазва тялото от увреждане, където има много абразия и триене, поради което се среща в области, които захващат повърхности, а именно краката и ръцете.

Разлика между тънка и дебела кожа?

Определение

Тънката кожа е името, дадено за кожата, покриваща по -голямата част от тялото, с изключение на определени места. Дебелата кожа е името, използвано за кожа, която се среща само като покрива ходилата на краката и дланите и върховете на пръстите на ръката.

Епидермис

Епидермисът на тънката кожа съдържа само четири слоя и няма stratum lucidum. Епидермисът на дебелата кожа се състои от пет слоя, включително слой strac lucidum, намерен между роговия слой и слоевия гранулозен слой.

Дерма

Тънката кожа има относително дебел слой на дермата. Дебелата кожа има сравнително тънък слой на дермата.

Космените фоликули

Тънката кожа съдържа космени фоликули, които пораждат косми по тялото и главата. Дебелата кожа няма космени фоликули и по този начин не се образува коса там, където има този тип кожа.

Апокринни потни жлези

Тънката кожа съдържа няколко апокринни потни жлези, които произвеждат пот. Дебелата кожа не съдържа апокринни потни жлези.

Мастни жлези

Мастните жлези се намират по цялата тънка кожа, където са разположени до космените фоликули. Мастните жлези отсъстват от дебелата кожа.

Таблица, сравняваща тънка и дебела кожа

Обобщение на тънка срещу дебела кожа

  • Дебелата и тънка кожа изглежда еднакво на макроскопско ниво.
  • Тънката и дебелата кожа има епидермис и дерма, но откритите структури и относителните размери на слоевете могат да се различават.
  • Тънката кожа има много структури, които липсват при дебела кожа.
  • Дебелата кожа има допълнителен епидермален слой, наречен stratum lucidum, който липсва в тънката кожа.
  • Функцията на дебелата кожа е главно да предотврати увреждане поради износване и триене.
  • Тънката кожа също действа като защита, но също така произвежда косми, пот и себум.

1 коментар

  1. Здравейте, защо някои сайтове (този например) казват, че потните жлези не присъстват в дебелата кожа, но моят учебник (Inderbir) казва, че те присъстват в дермата?

Вижте повече за: ,