Разлика между амигдалата и префронталната кора

Амигдалата и префронталната кора са решаващи части на мозъка за улесняване на емоциите, спомените и действията. Например, те работят заедно по отношение на системата за реакция на стреса; амигдалата сигнализира за наличието на стрес или заплаха, а префронталната кора помага на амигдалата да оцени ситуацията в по -малко заплашителна перспектива, което е от решаващо значение за чувството на спокойствие (Bezdek & Telzer, 2017). Амигдалата обикновено е отговорна за емоционалните реакции, спомените и откриването на стрес. От друга страна, префронталната кора участва в регулирането на изпълнителните функции, емоциите, реакциите на стрес и развитието на личността. Следващите дискусии допълнително задълбочават техните различия.

Какво представлява амигдалата?

„Амигдала“ произлиза от гръцката дума „ amugdal ē “, което означава „бадем“. Това е структура с форма на бадем, разположена в медиалния темпорален лоб; това е размерът на малък боб в средата на мозъка. Това е сдвоена структура (по една във всяко мозъчно полукълбо), която е част от лимбичната система.

Амигдалата има различни функции; някои от тях включват следното:

Открива стреса

Амигдалата може да открие както емоционални стресори (стимули, които могат да причинят безпокойство, тъга и т.н.), така и биологични стресори (стимули, причиняващи заболяване или нараняване). Той ни предупреждава, ако нещо е страшно или опасно. Той управлява нашия отговор на полет или борба. Следователно, тази функция е от решаващо значение за оцеляването (Bezdek & Telzer, 2017). Ако обаче амигдалата е свръхстимулирана, това може да доведе до „отвличане на амигдалата“; това се случва, когато хората са го „загубили“ или са загубили контрол над емоциите и действията си, което обикновено причинява поведение за съжаление.

Помощ регулира емоциите

Амигдалата играе ключова роля в различни емоции; различните му части участват в предизвикването на страх, агресия и миролюбие (Open Learn, 2020).

Кодира спомени

Изследване предполага, че директното стимулиране на амигдалата подобрява разпознаването на изображението. В допълнение, това е складът на емоционалните спомени; изглежда маркира емоционално преживяване, така че да бъде по -добре припомнено. От еволюционна гледна точка емоционално засилените събития са тези, които често са свързани с оцеляването (Sukel, 2018).

Какво представлява префронталната кора?

Префронталната кора, както подсказва името му, е предната част на челния лоб. Тази голяма област пред мозъка има различни функции; някои от тях включват следното:

Контролен център/ Изпълнителна функция

Префронталната кора контролира действията и мислите; той участва в планирането на сложно когнитивно поведение, работна памет, изразяване на характеристиките на човека, правене на избор и улесняване на социалното поведение. Той е отговорен за умереността на емоциите, противоречивите цели, вниманието, забавянето на удовлетворението и отражението на бъдещите последици.

Регулира стреса и емоциите

Префронталната кора регулира стресовите реакции; помага на амигдалата да възприема напрегнатите ситуации като по -малко разочароващи или опасни. Той има значителна роля в това да накара хората да се чувстват спокойни по време на стресови събития.

Развитие на личността

Префронталната кора играе роля в начина, по който вземаме съзнателни решения въз основа на мотивацията си. Извънредният труд такива тенденции водят до проявление на черти като общителност, трудолюбие или страх; наистина тази мозъчна част допринася за развитието на сложни нагласи. Повечето невролози биха се съгласили, че нашите префронтални корти не узряват напълно до около 25 -годишна възраст; това е едно от физиологичните обяснения защо по -младите хора са склонни да вземат прибързани решения или да проявяват по -агресивно поведение от по -възрастните си колеги (Добра терапия, 2021 г.).

Разлика между амигдалата и префронталната кора

Определение

Амигдалата е структура с форма на бадем, отговорна за емоционалните реакции, спомените и откриването на стрес. От друга страна, префронталната кора е предната част на челния лоб, която участва в регулирането на изпълнителните функции, реакциите на стрес и развитието на личността.

Етимология

„Амигдала“ произлиза от гръцката дума „ amugdal ē “, което означава „бадем“. За сравнение „префронталната кора“ идва от латинската представка „prae-“, което означава преди, латинската дума „frons“, която означава „чело“, и гръцката дума „lobos“, която буквално се превежда като „лоб“, „приплъзване“ или „обиколка“.

Местоположение

Амигдалата е разположена в медиалния темпорален лоб; това е размерът на малък боб в средата на мозъка. Сдвоена структура (по една във всяко мозъчно полукълбо) е част от лимбичната система. От друга страна, префронталната кора, както подсказва името му, обхваща предната част на челния лоб. Тази част от големия мозък се намира директно зад очите и челото.

Стрес  

По отношение на стреса, амигдалата може да открие както емоционални (стимули, които могат да причинят безпокойство, тъга и т.н.), така и биологични (стимули, причиняващи заболяване или нараняване) стресори. Той ни предупреждава, ако нещо е страшно или опасно. Що се отнася до префронталната кора, тя регулира стресовите реакции; помага на амигдалата да възприема напрегнатите ситуации като по -малко разочароващи или опасни. Той има значителна роля в това да накара хората да се чувстват спокойни по време на стресови събития.

Функции

Амигдалата има няколко функции, някои от тях включват иницииране на емоционални реакции (т.е. предизвикване на страх, агресия и т.н.), припомняне на информация (маркира емоционалните преживявания, така че те да бъдат по -добре припомнени) и откриване на стрес (Тя задвижва нашия полет или отговор на борбата). От друга страна, префронталната кора участва в редица процеси, като например регулиране на изпълнителните функции (контролира действията и мислите), модериране на емоциите, стресовите реакции (помага на амигдалата да възприема напрегнатите ситуации като по -малко разочароващи или опасни) и развитието на личността (т.е. проява на черти като общителност, трудолюбие или страх).

Амигдала срещу префронтална кора

Резюме

  • Амигдалата и префронталната кора са решаващи части на мозъка за улесняване на емоциите, спомените и действията.
  • Амигдалата е структура с форма на бадем, отговорна за емоционалните реакции, спомените и откриването на стрес.
  • Префронталната кора е предната част на челния лоб, която участва в регулирането на изпълнителните функции, стреса и емоционалните реакции и развитието на личността.
  • Амигдалата е разположена в медиалния темпорален лоб; това е размерът на малък боб в средата на мозъка.
  • Тази префронтална кора се намира директно зад очите и челото.

Вижте повече за: ,