Разлика между операция и радиация при рак на простатата

Хирургия за рак на простатата е, когато се прави разрез и цялата простатна жлеза се отстранява от тялото.

Радиацията при рак на простатата е, когато външно или вътрешно облъчване се използва като лечение за унищожаване на раковите клетки на простатата.

Какво представлява операцията за рак на простатата?

Хирургия за рак на простатата (определение):

Хирургия за рак на простатата е, когато хирург прави разрез в тялото и премахва простатната жлеза изцяло.

Процедура:

Хирурзите извършват радикална простатектомия, при която простатната жлеза се изрязва и отстранява от тялото. В зависимост от стадия на рака, близките тъкани, както и околните лимфни възли също могат да бъдат отстранени, особено ако притеснението е, че ракът е започнал да се разпространява в близките тъкани. Операцията може да се извърши с помощта на лапароскоп или, алтернативно, операцията се извършва чрез разрези, направени в корема или перинеума. Използването на лапароскопа е за предпочитане, ако е възможно, тъй като е по -малко инвазивно, но зависи от стадия на рака и степента на разпространение дали това е жизнеспособна опция.

Хирургия за рак на простатата: Предимства

Всички ракови клетки могат да бъдат отстранени по време на операцията, което означава, че продължителността на живота се увеличава значително, особено ако пациентът е в относително добро здраве. Хирургичното отстраняване на простатата също увеличава времето за оцеляване на пациенти, които се считат за високорискови.

Хирургия за рак на простатата: недостатъци

Възможно е да има доста драматични странични ефекти от операцията, включително инконтиненция на пикочния мехур, а също и еректилна дисфункция поради разкъсване на нервите по време на процедурата. Тъй като това е хирургична процедура, съществуват и други рискове, включително възможността за нежелани реакции към анестезията, кървене и инфекция, както и потенциално нараняване на околните органи. Простатата също играе роля в производството на сперма, което означава, че мъжете няма да могат да баща деца след тази операция.

Какво представлява радиацията при рак на простатата?

Определение:

Радиацията е вид терапия, при която радиационни лъчи с висока енергия се използват за насочване и унищожаване на раковите клетки на простатата.

Радиация при рак на простатата: Процедура

Възможностите за облъчване включват използване на външен лъч или вътрешна терапия. По принцип радиацията често се препоръчва за пациенти с рак на простатата от I и II стадий, тъй като ракът расте много бавно. Радиационната терапия с външен лъч е, когато лъчите се излъчват извън тялото и преминават през кожата и в органа. Вътрешното облъчване е процес, наречен брахитерапия с висока доза, при която радиацията се прилага чрез тръби, поставени директно в простатната жлеза. Пациентите с висококачествен рак често получават както лечение, вътрешно и външно лъчелечение.

Радиация при рак на простатата: Предимства

Радиационната терапия често се препоръчва за ранен етап, етап I и II и като адювантна терапия след операция за етап III и като палиация за етап IV за намаляване на болката. Често е добър избор, когато операцията не може да се извърши поради възрастта или здравословното състояние на мъжа. Радиацията е неинвазивна процедура и затова има по-малък риск от усложнения като кървене и инфекция. Тази терапия понякога може да се използва след операция, заедно с хормонални блокери, ако признаците показват повече ракови клетки в тялото.

Радиация при рак на простатата: недостатъци

Страничните ефекти от лечението могат да включват парене и дори кървене от пикочните пътища и червата, включително кървене от ректума и диария.

Разлика между хирургия и радиация при рак на простатата?

Определение

Операцията на простатата е, когато простатата е изрязана и напълно отстранена от тялото. Радиацията за хирургия на простатата е, когато лъчите с висока енергия се използват за убиване на раковите клетки.

Процедура

В случай на операция се прави разрез в корема или в перинеума; в някои случаи могат да се направят малки разрези и да се направи лапароскопия. В случай на лъчева терапия, високоенергийните радиационни лъчи се използват за насочване към раковите клетки; има и вътрешно облъчване, което се прилага чрез тръби, поставени в простатата.

Палиативна грижа

Хирургията за рак на простатата не се използва за палиативни грижи, тъй като пациентите често са твърде слаби за операция и тя е малко полезна, след като заболяването е терминално и може да причини повече дискомфорт. Радиацията често се използва за палиативни случаи, тъй като може да помогне за облекчаване на болката, когато ракът се е разпространил чрез намаляване на размера на туморите.

Предимства

С операция за рак на простатата ракът може да бъде напълно премахнат и продължителността на живота да се увеличи. С радиацията за лечение на рак, предимството е, че тя не е инвазивна и има намален шанс за инфекция.

Недостатъци

Страничните ефекти от операцията могат да включват проблеми с ерекцията и уринарна инконтиненция. Страничните ефекти от лъчетерапията могат да включват проблеми с пикочния мехур и червата, включително диария и кървене.

Таблица, сравняваща хирургия и радиация при рак на простатата

Резюме на хирургията срещу Радиация при рак на простатата

  • Както операцията, така и радиацията могат да се използват за лечение на пациенти с рак на простатата.
  • Хирургията за рак на простатата е инвазивна, но има ползата от потенциално напълно премахване на раковите клетки от тялото.
  • Радиацията е по -малко инвазивно лечение на рак на простатата и също има предимството, че е полезна за пациенти, нуждаещи се от палиативни грижи.

Вижте повече за: ,