Разлика между Sputnik V и Pfizer

С настъпването на войната с ваксините все повече кандидати за ваксина се надпреварват с времето за разработване на ваксина срещу Covid-19. Над сто кандидати за ваксини са в процес на разработване на ваксина, а някои от тях са или одобрени за спешна употреба, или в очакване на одобрение за масово разпространение.

Разглеждаме двата съперника, които демонстрират обещаващи резултати въз основа на предварителните констатации от клиничните изпитвания на ваксината-водещият руски Sputnik V и ваксината Pfizer-BioNTech.

Какво е Sputnik V?

Руската ваксина Covid-19, причудливо наречена Sputnik V, беше първата официално регистрирана ваксина в света, използвана срещу пандемията Covid-19, която успя да постави на колене най-мощните нации.

Разработен от Изследователския институт по епидемиология и микробиология „Гамалея“ и регистриран от Министерството на здравеопазването на Русия, Sputnik V е рекомбинантна ваксина срещу COVID-19, която включва аденовирусни вектори тип 26 (rAd26-S) и тип 5 (rAd5-S) . На септември 2020 г. списание за партньорска проверка на Lancet, основано на анализа на фаза 1 и фаза 2 клинични изпитвания на ваксината, потвърди, че няма неблагоприятни последици от ваксината и установи стабилен имунен отговор при почти всички участници. Организацията посочи, че една доза ваксина ще струва приблизително 10 долара.

Какво е Pfizer?

Ваксината Pfizer е разработена от американската фармацевтична компания Pfizer в партньорство с германската биотехнологична компания BioNTech. Ваксината се основава на месинджър РНК (тРНК) технология, авангардна технология за разработване на ваксина, която включва предаване на генетичните инструкции за производството на протеин на шипове SARS-CoV-2.

Идеята е да се предизвика имунен отговор срещу смъртоносния вирус Covid-19 всеки път, когато вирусът се опита да навлезе в тялото. Според предварителните резултати ваксината е демонстрирала 90% ефективност при предотвратяване на вируса при участници без данни за предшестваща инфекция.

Ваксината се оказа 95% ефективна срещу вируса след две дози при хора без анамнеза за инфекция. На 11 декември 2020 г. FDA одобри ваксината Pfizer за спешна употреба за спиране на пандемията Covid-19.

Разлика между Sputnik V и Pfizer

Тип на Sputnik V и Pfizer

-Sputnik V беше първата регистрирана ваксина срещу пандемията Covid-19, но беше засенчена от европейските и американските кандидати за ваксина. Sputnik V е рекомбинантна ваксина срещу COVID-19, която включва два аденовирусни вектора-тип 26 (rAd26-S) и тип 5 (rAd5-S). Ваксините на базата на аденовирус са по-лесни за проектиране и се считат за изключително безопасни за прилагане. Ваксината използва отслабен вирус, който е напълно безвреден и когато се инжектира, тялото започва да създава антитела и по този начин стимулира имунния отговор.

Ваксината Pfizer-BioNTech е ваксина на базата на тРНК, авангардна технология, използвана при разработването на ваксини. Ваксината използва конструирана РНК, която по същество е протеин, който пише инструкции за определени задачи, когато влезе в ядрото.

Има този геном на тРНК, който е вътре в вируса и когато вирусът се свърже с клетката, клетката също интернализира иРНК, която идва със собственото ядро ​​на клетката, и тази тРНК след това се транслира в протеини. Този протеин ще бъде имуногенен и ще ви накара да създадете антитела срещу протеините с шипове, които идват с вируса, предпазвайки ви от Covid-19.

Ефективност на Sputnik V и Pfizer

-Въз основа на предварителните доклади от клиничните изпитвания на над 20 000 участници, водещата руска ваксина Sputnik V Covid-19 с двойно изстрелване показа впечатляващи резултати с 91,6% ефикасност срещу симптоматичния коронавирус.

Списанието за партньорска проверка на Lancer потвърди, че руската ваксина е с повече от 91% ефективност срещу защитата на хората от вируса и че няма сериозни неблагоприятни ефекти от ваксината. Ваксината, базирана на анализа на над 2000 участници на възраст над 60 години, показва 91,8% ефикасност, което е много обещаващо.

Подкрепената от Германия ваксина Pfizer Covid-19 има най-малко 90% ефективност, което означава, че ваксината е била 90% ефективна в борбата с пандемията на коронавирус сред тези без никакви признаци на предшестваща инфекция, потвърдиха докладите, базирани на последния етап от клиничните изпитвания. Ваксината се оказа 95% ефективна срещу вируса след две дози при хора без анамнеза за инфекция.

Доза на Sputnik V и Pfizer

- Ваксините с Pfizer се прилагат като интрамускулни инжекции като серия от две дози, по 0,3 ml всяка. Първата доза е за разпознаване на вируса и подготовка на имунната ви система за вируса, а втората доза засилва имунния ви отговор. Ваксините трябва да се прилагат в две дози, разделени на три седмици. Така че, ако първата доза е на Ден 1, тогава втората доза трябва да се даде на Ден 22.

Руският Sputnik V също е двудозова ваксина, разработена от изследователския институт по епидемиология и микробиология „Гамалея“. Той използва същия аденовирус като Johnson & Johnson за първата доза (rAd26-S) и напълно различна втора доза с различен аденовирус (rAd5-S). Докладите предполагат, че Sputnik V вероятно ще предложи имунитет срещу вируса в продължение на поне две години.

Sputnik V срещу Pfizer: Сравнителна диаграма

Обобщение на Sputnik V срещу Pfizer

Разработването и широко разпространеното инокулиране на безопасна и ефективна ваксина срещу Covid-19 е от първостепенно значение за установяване на защита на общностно ниво и спиране на пандемията. Спешната необходимост от масова ваксинация генерира множество кандидати за ваксина за кратък период от време, които влизат или вече са преминали различните етапи на клиничните изпитвания.

Ваксината Pfizer и Sputnik V са два такива кандидати за ваксина, които са успели да компресират графика за разработване на ваксината от обикновено 1-2 десетилетия до по-малко от година или повече. Но кой кандидат за ваксина е по -ефективен и безопасен и предлага дългосрочен имунитет, все още е въпрос. Има няколко причини да бъдете уверени и в двамата кандидати за ваксина, но само времето ще покаже кой ще надделее в продължаващото състезание за ваксини.

Вижте повече за: ,