Разлика между гладките и сърдечните мускули

Гладки мускули срещу сърдечни мускули

Двата най -объркващи типа мускули са сърдечният мускул и гладката мускулатура. Причината за такова объркване може да се дължи на това, че и двете се характеризират с неволеви контракции, за разлика от дългите и мощни скелетни мускули (соматични мускули), които могат да се свиват доброволно. Въпреки това сърдечните и гладките мускули все още се различават в други аспекти.

Сърдечните мускули са набраздени (имат ивици или линии), което е почти подобно на това на скелетните мускули. Сърдечните мускули също имат много ядра, които действат като една единствена единица. Този тип мускули са уникални в смисъл, че влакната му се свързват и разделят на вериги чрез вмъкнати дискове. Поради последното комуникацията между клетките става възможна, което води до наличието на привидно навременни контракции на миокарда. Това всъщност намалява тежестта върху мозъка, тъй като той вече не трябва да предава сигнали към всеки сърдечен мускул, само за да позволи на сърцето ви да се свие.

Сърдечният мускул е тъканта, която съставлява вашия миокард и външните сърдечни стени. Той представлява и другите основни кръвоносни съдове на кръвоносната система , като аортата. Гладките мускули са различни, защото покриват повечето от останалите кръвоносни съдове на тялото ви. По принцип гладките (известни също като висцерални) мускули облицоват кръвоносните ви съдове и други вътрешни органи. Всички канали или тръби, кухини и обвивки на пикочната, храносмилателната, гениталната и дихателната система са изградени от гладки мускули . Според някои експерти -анатоми, гладките мускули също съставляват очната ябълка и някои слоеве на кожата.

Гладките мускули са наречени като такива поради липсата на ивици. Те също са по -здрави от сърдечните мускули в смисъл, че могат да се разтягат на по -голяма дължина и да поддържат по -дълги контракции в сравнение със сърдечните мускули. Те могат да направят това без настъпване на нараняване. Но това не означава, че сърцето ви не може да бъде претоварено. Всъщност много сърца лесно се стресират, защото сърцето се нуждае от огромно количество кръв, за да функционира ефективно. Ако са претоварени, те са склонни да увеличават размера си, докато ако гладките мускули се претоварят, те са склонни да увеличават броя и размера си. Освен това, след като сърцето е наранено, то не може да се регенерира за разлика от гладките мускули.

Двамата се различават и по естеството на контрола си. Сърцето например има собствен сърдечен мускулен пейсмейкър, който регулира ударите му, който е под контрола на вегетативната нервна система (разделението на нервната система на безсъзнателния или автоматичен нервен отговор). За гладките мускули има директни инервации, при които автономната система влияе директно върху дейността на гладките мускули, присъстващи във вътрешните органи. Освен това хормоните също могат да предизвикат някои дейности на гладките мускули.

Обобщение на гладките мускули срещу сърдечните мускули

1. Сърдечните мускули са набраздени за разлика от гладките мускули. 2. Сърдечните мускули се намират в сърдечните стени и аортата, докато гладките мускули се намират в по -голямата част от кръвоносните съдове и вътрешните органи. 3. Сърдечният мускул се инервира от автономната нервна система чрез своя сърдечен пейсмейкър, докато гладките мускули се инервират директно от тази система. 4. Сърдечните мускули не се регенерират при нараняване, за разлика от гладките мускули.

1 коментар

  1. Хубаво .. много ми помага да намеря отговорите си по биология….

Вижте повече за: