Разлика между ваксината Sinovac и Pfizer

Ваксината Sinovac е Covid-19, ваксина, разработена от лаборатория в Китай и се продава под името CoronaVac. Ваксината Pfizer е ваксина срещу Covid-19, разработена от Pfizer, Inc. и BioNTech.

Какво представлява ваксината Sinovac?

Информация за ваксината Sinovac: Определение

Ваксината Sinovac е коронавирус, Covid-19, ваксина, която е разработена от лаборатория в Пекин, Китай и се продава под името CoronaVac.

Образуване на ваксина Sinovac:

Ваксината Sinovac е направена от инактивирани частици на коронавируса Covid-19 и е направена по традиционен подход при производството на ваксини. Живият вирус се прави неактивен с помощта на химикал, наречен бета пропиолактон, който се смесва с адювант, а именно стипца. Важно е да се разбере, че целият вирус Covid-19 се използва за направата на тази ваксина, за разлика от случая с ваксините с тРНК.

Предимства от получаването на ваксина Sinovac:

Sinovac може да предизвика по -широк отговор на имунната система, тъй като се използва целият вирус. Тази ваксина съдържа много протеини, а не само един протеин с шипове и затова имунната система прави спомен за множество антигени на вируса. Тази ваксина може да се съхранява при температури в хладилника между 2 o C и 6 o C, което е голямо предимство, тъй като не е необходимо специално съхранение, което предполага, че тази ваксина може да се съхранява на повече места.

Има ли недостатъци при ваксината Sinovac?

Този вид ваксина е трудна за бързо масово производство в големи количества и може да предизвика твърде голям имунен отговор, което кара хората да се чувстват много по -болни от нормалното. Това е притеснително, въпреки че страничните ефекти са чести при ваксинациите. Най -добре е при ваксините рискът от странични ефекти да е минимален и всички ефекти да са леки. Изпитванията на ваксината Sinovac показват различни нива на ефективност от малко над 50% до 78%, много по-ниски от другите ваксини срещу Covid-19; това поставя под съмнение колко добре действа тази ваксина и каква защита осигурява от коронавирус в сравнение с други разработени ваксини срещу Covid-19.

Какво представлява ваксината Pfizer?

Информация за Pfizer: Определение

Ваксината Pfizer е ваксина, разработена от Pfizer, Inc. и BioNTech за употреба срещу коронавирус Covid-19.

Формирането на Pfizer:

ИРНК е нуклеинова киселина, подобна на ДНК, но РНК се нарича транскрипт, буквално копие на ДНК основите. По време на синтеза на протеин, иРНК транскрипт пътува до цитоплазмата на клетка, където след това се произвеждат протеини. Ваксината Pfizer се прави чрез вземане на иРНК, която кодира протеин на вируса на шип, и след това я покрива с вид липидна наночастица. Това липидно покритие функционира за защита на нуклеиновата киселина. Веднъж вкарана в тялото, иРНК задейства имунната ни система да реагира.

Предимствата на получаването на Pfizer:

Ефективността след две дози на ваксината Pfizer е висока, около 95%, което предполага, че имунитетът на стадото може лесно да бъде постигнат, ако се ваксинират достатъчно хора. Вируси като ваксината Pfizer Covid-19 могат да бъдат направени по-бързо от традиционните ваксини, тъй като не е необходимо да се използва целият вирус.

Има ли недостатъци на ваксината на Pfizer

Ваксината трябва да се съхранява при много ниски температури от -80 ° C до -60 ° C; и за производството на вируса е необходимо сложно оборудване. Тъй като ваксината е направена с използване на иРНК, това означава, че замърсяването е риск, а процесът на извличане и пречистване на веществото е високотехнологичен, изискващ високо ниво на умения в производствения процес.

Разлика между ваксината Sinovac и Pfizer?

Определение

Ваксината Sinovac е разработена от лаборатория в Пекин, Китай под името CoronaVac. Ваксината Pfizer е разработена от две компании, Pfizer, Inc. и BioNTech.

Как се синтезира

Sinovac е ваксина, направена от целия инактивиран вирус. Ваксината Pfizer е направена от парче иРНК на вируса.

Температура на съхранение на ваксината Sinovac и Pfizer

Ваксината Sinovac трябва да се съхранява при температури в диапазона от 2 o C до 6 o C. Ваксината Pfizer трябва да се съхранява при температури в диапазона от -80 ° C до -60 ° C.

Предимства на ваксината Sinovac срещу Pfizer

Предимствата на ваксината Sinovac са, че производството на тази ваксина не изисква сложно оборудване за молекулярна биология и не е необходимо да се съхранява при минусови температури. Предимствата на ваксината Pfizer са, че тя се произвежда по -бързо от традиционните ваксини и има висока ефективност от около 95%.

Недостатъци на ваксината Sinovac срещу Pfizer

Ваксината Sinovac изисква целия вирус да го направи и може да предизвика твърде силен отговор на имунната система; има по -ниска ефективност от другите ваксини, варираща от малко над 50% до 78%; тази ефективност е по-ниска, отколкото при някои други ваксини срещу Covid-19. Ваксината Pfizer изисква използването на сложно оборудване за молекулярна биология, за да се направи, и изисква специално съхранение при много ниски температури.

Таблица, сравняваща ваксината Sinovac и Pfizer

Резюме на ваксината срещу Sinovac Vs. Pfizer

  • И ваксината Sinovac, и ваксината Pfizer са тествани и показват известна ефективност срещу Covid-19.
  • За двете имунизации са необходими две дози, за да може имунната система да реагира.
  • Ваксината Sinovac се прави с помощта на целия вирус, който е инактивиран.
  • Ваксината Pfizer се прави, като се използва само част от вируса, парче иРНК, което кодира протеин с шипове.

Вижте повече за: