Разлика между шисти и шисти

В света има много различни видове скали и минерали. Някои обикновено се срещат на много места, докато други са специфични за някои региони. В допълнение към тях, някои са много ценни, докато други имат по -малка стойност. Това основно зависи от количеството на тези скали или минерали, които са налични и дали те имат голямо търсене или ниско търсене. Един прост начин да се обясни това би било да вземем примера на златото; резервите му са ограничени и има много голямо търсене; следователно е доста скъпо. Когато говорим за скали, има буквално хиляди от тях и някои са много подобни на другите, но не са точно същите. Те могат да изглеждат като перфектни копия, но имат различия на атомно или молекулярно ниво. Две скали, които са доста сходни, са шисти и шисти. Много хора ги бъркат като едно, но това не е вярно. Тъй като сега ще хвърлим светлина върху техните различия, ще стане съвсем ясно, че те имат много различия.

Шисти се отнася до финозърнеста скала или кластична утаечна скала, която е съставена главно от кал. Тази кал всъщност е смес от глинени минерални люспи, както и малки фрагменти или частици с размер на тиня от други минерали, които включват калцит, кварц и др. Съотношението на глина към други минерали обаче е много променливо. Типичната шистичка има много разкъсвания по тънки ламини или легла или успоредно наслояване, което е с дебелина около един сантиметър. Тази характеристика на шисти се нарича негова фисивност. Други кални камъни, подобни на шисти, нямат тази функция. От друга страна, шисти, които също са финозърнести скали, са листни и хомогенни метаморфни. Произвежда се от оригиналната скала от шистов тип, съставена от вулканична пепел или глина чрез процес, известен като регионален метаморфизъм с нисък клас. Това е причината често да се бърка с шисти. Шисти са най -фините от зърнести листни метаморфни скали. Слоенето не винаги съответства на седиментните слоеве, но обикновено е в равнини, които са перпендикулярни на посоката на метаморфично компресиране.

Освен леко различаването на външния им вид, има и други характеристики, които се различават по две. Можете да разберете това чрез различни тестове или експерименти, при които различното поведение на двамата ще ви помогне да направите разлика между тях. Например, ако използвате чук, за да почукате всеки камък, плочата ще ви даде малко по -метален звук, когато бъде ударен. Shale обаче ще ви издаде тромав звук. Това се дължи главно на състава му на кал.

Шистите могат да се счупят лесно и показват малко съпротивление; разпада се на парчета. За разлика от това, шистито изисква малко по -голям натиск, за да се счупи и ви дава тънки, плоски парчета. Двете също могат да бъдат разграничени по появата им на слънчева светлина. Шистите имат доста скучен вид, докато шистият блести и изглежда копринено на слънце.

Продължавайки напред, когато се обработва с вода, шистите ще ви дадат миризма като глина, но шисти обикновено няма да имат някаква забележима миризма. В някои случаи обаче може да мирише на глина, но да има много слаба миризма. В допълнение към това, шистите са по -меки от шисти, които наистина са доста твърди и дори могат да надраскат стъклото. Шистите обаче, съставени предимно от кал, са доста меки.

Обобщение на разликите, изразени в точки

1. Шисти-финозърнеста скала или кластична утаечна скала, съставена главно от кал, която е смес от глинести минерални люспи, както и малки фрагменти или частици с размер на тиня от други минерали, които включват калцит, кварц и др., Съотношението на глина към други минерали е много променлив; Шисти, които също са финозърнести скали, са листни и хомогенни метаморфни. Той е получен от оригиналната скала от шистов тип, която е съставена от вулканична пепел или глина чрез процес, известен като нискокачествен регионален метаморфизъм

2. Шисти-има много разкъсвания по тънки ламини или легла или успоредно наслояване, което е с дебелина около един сантиметър; Шисти-слоенето не винаги съответства на седиментните слоеве, но обикновено е в равнини, които са перпендикулярни на посоката на метаморфно компресиране

3. Шиферът ви дава малко по -метален звук при удар, отколкото шисти, който издава тропав звук

4. Шиферът е по -твърд от шисти; следователно не може лесно да се счупи; шистите могат лесно да се счупят

5. Шистите имат доста скучен вид на слънчева светлина, докато шистият блести и изглежда копринено на слънце

3 коментара

  1. Какво ще кажете за минералогичните различия?

    А разликата в абразията и други геотехнически параметри?

  2. Живея в район, който е произведен от шисти, които доставят САЩ по едно време. Чудя се дали тази плоча може да се използва точно като шисти на лицето ви, за да помогне с бръчки? Интересни мисли.

  3. Уау успешно разграничих шисти от плочи

    Благодаря за това, но как мога да направя разлика между филит и шисти

Вижте повече за: , ,