Разлика между семена и разсад

Семена срещу разсад

Ако обичате градинарството, може би вече знаете много за семена и разсад. Но за тези, които са нови в тази беседа, те често се отнасят към двете като едно и също.

Семената и разсадът се различават един от друг. Казано по -просто, семето е семе, „малко ембрионално растение, което е капсулирано в черупка, наречена обвивка на семето. Това, което е вътре, може да бъде и съхранена храна. В действителност семената са краен резултат от узрялата яйцеклетка на семеносните растения (голосеменни) и цъфтящите растения (покритосеменните), които следват процеса на торене. От друга страна, разсадът също е семе, но току -що поникна. Следователно това е бебешко или бебешко растение.

Основният въпрос между двете е какво да се използва в зеленчукопроизводството. Някои казват, че използването на семена е най -доброто, докато други твърдят, че разсадът е много по -добър. Е, и двете имат своите плюсове и минуси и използването на всеки от тях зависи от ситуацията или нуждата. Ако имате работа с растения с дълъг вегетационен период, можете да използвате семена, ако сте в райони с по -топъл климат. Но ако сте в бързо променящи се зони с топъл към студен климат, тогава може да е най -добре да използвате разсад за същото растение.

Има много техники за засаждане на семена. Тези методи също варират в зависимост от вида на семената, които искате да отглеждате. Някои семена просто трябва да бъдат поставени на повърхността на вашата смес за отглеждане на семена, докато други семена трябва да бъдат заровени малко по-дълбоко. Обикновено разсадът се трансплантира, стига растението да е вид, който да се трансплантира добре, след това да отиде за разсад, а не за семена.

Като цяло по -голямата част от семената за зеленчукови или овощни градини растат по -бавно в сравнение с разсад. Повечето разсад покълват за 2 седмици или по -малко. В същото време те вече са проникнали малко здраво на земята. Ако им дадете още 2 до 3 седмици, разсадът ще изглежда като обикновени млади растения. Обърнете внимание, че има някои зеленчуци, чиято кълняемост е по -бавна от повечето растения, така че дори да ги засадите като разсад, не бива да очаквате скоро да узреят. Поради тази природа семената често са много по -евтини в сравнение с купуването на разсад, който вече има някои малки корени и преждевременни стъбла.

Изборът на това, което да използвате за вашата градина, наистина е въпрос на лични предпочитания, познаване на вегетационния период на вашето растение, а също и на спешността на реколтата ви „например, ако искате да пожънете плодовете или зеленчуците си много по -бързо или не.

1. Семената са семена (капсулирани ембрионални растения), докато разсадът са семена, които току -що са поникнали.

2. Семената обикновено растат много по -бавно в сравнение с разсад.

3. Семената обикновено са по -евтини от разсад.

5 коментара

  1. Интересно е да се знае, предполагам, че много хора няма да знаят разликата между двете. Добре описано.

  2. Страхотно обяснение, добре написано и проучено 🙂

  3. Благодаря ти. Аз съм болен и приемам това като хоби и ми е много трудно да разбера уж най -лесните неща. Моля, изпратете ми имейл, ако можем да поговорим повече. имам нужда от помощ

  4. Разликата между тях е добре обяснена

  5. точно това вероятно искам в тази книга

Вижте повече за: ,