Разлика между семена и костилки

Семена срещу ями

Семето е яйцеклетка, която съдържа ембрион вътре, затворен в обвивка на семето и обикновено съдържа малко храна. Семето се получава след оплождането, когато овулът узрее. Когато семето се образува в семенни растения, това означава завършване на процеса на размножаване. Размножаването започва с развитието на цветята и опрашването, като ембрионът се развива от зиготата, а семенната обвивка от кожата на яйцеклетката.

Костилката е частта от плода, която защитава семето до момента, в който то може да започне да расте. Това е вътрешният слой на околоплодния плод (някои плодове), който обикновено е твърд. Само някои плодове имат костилка. Въпреки че в един плод може да има само една костилка, много семена могат да се съдържат в един плод и това е ключов диференциращ фактор за семе и костилка, например череша съдържа костилка, докато гроздето има семена. Други плодове с костилки включват маслини, фурми и сливи.

Има и други определени плодове, които също имат костилка и семена, например слива, кайсия и праскова. В този случай ямата осигурява защита на семената до момента, в който може да започне да расте. Много други плодове съдържат само семената, които ще растат при подходящи условия. Плодът, който се развива, когато настъпи оплождане, ще бъде яйчникът, където расте семето.

Подобно на някои семена, някои костилки също са годни за консумация и съдържат редица хранителни вещества. Примери за това са костилките от фурми и авокадо. Общоприето е, че ямките са демонстрирали повече антивирусни ефекти от семената. По -голямата част от това изследване няма лабораторно доказана ефикасност, по -скоро се правят изводи от познанията за билките и етническите приказки от местата, където произхождат тези видове плодове. Заслужава да се отбележи, че ямките трябва да се консумират с необходимото внимание и е необходима известна преценка, тъй като те не могат да заменят конвенционалната медицина за лечение на заболявания.

От друга страна, костите на черешите са известни като отровни, когато се дъвчат в големи количества, за разлика от поглъщането на всички. Подобно на семената на ябълките, костите на черешите са известни с това, че съдържат известно количество цианогенни киселини. Случайното ядене на тези ями не е вредно, тъй като тялото може да детоксикира токсините в по -малки количества.

Обобщение Семето е яйцеклетка, съдържаща ембрион, докато костилката е частта от плода, която защитава семето до времето на растеж. Семената могат да бъдат много или едно в плода, докато костилките са винаги едно. Костилките се съдържат в черешови плодове, сливи, праскови и фурми, докато мангото, портокалите и ябълките имат семена.

1 коментар

  1. как мога да намеря това известие

Вижте повече за: ,