Разлика между семената и зърната

Семена срещу зърна

Семето се определя като ембрионално растение, покрито със семенна обвивка, често съдържащо малко храна. Образува се от узрялата яйцеклетка на растенията след торене. Образуването на семена завършва размножителния цикъл в семенните растения, който започва с растежа на цветята и опрашването. Ембрионът расте от зиготата, докато семенната обвивка расте от кората на яйцеклетката.

Зърното е малък годен за консумация плод, обикновено твърд отвън, прибран от тревисти култури. Зърната растат основно на грозде върху зрялото растение и включват пшеница, овес, ориз и ечемик. Тъй като зърнените култури обикновено се отглеждат в голям мащаб, те се считат за основни култури и са доставчици на енергия номер едно в света.

Технически погледнато, можем да наречем семе като яйцеклетка, съдържаща вътрешен ембрион, докато зърното е сливане на обвивката на семето и плода. В някои зърна, като фъстъци, черупката може да бъде отделена от плодовете, за да разкрие семето. Въпреки това, в други зърна като царевица, семенната обвивка и плодовата тъкан не могат да бъдат разделени.

Семето обикновено има три основни части, които са ембрионът, обвивката на семето и ендоспермът. Очевидно е, че ембрионът е най -важната част, защото неговите клетки в крайна сметка се диференцират и прерастват в различните тъкани, които в крайна сметка съставляват растението. Семенната обвивка и ендоспермът просто осигуряват подкрепа, въпреки че са от решаващо значение за развитието на ембриона.

Зърната осигуряват храна главно от плодовата част, например храната от пшенично зърно се получава от смлени плодове, които са част от зърното. При култури като просо всъщност семето има свойства, много подобни на тези на плодовата част на зърната и затова се третира като зърно в кулинарен план.

В семена като грах (и грахови семена), частите от техния ембрион имат много брашнени свойства, когато се изсушат, сравними с тези на зърната. Те биха могли да се смилат, за да се получи брашно, което може да бъде много подобно на това, взето от типичните зърна в кулинарно отношение.

Резюме

1. Семето е яйцеклетка, съдържаща ембрион, докато зърното е сливане на семенната обвивка и плода. 2. Обикновено семената се засаждат, за да растат растения, докато зърната се събират за храна. 3. Зърната осигуряват храна от плодовата част, докато семената осигуряват главно храна от ембрионалните части.

16 коментара

 1. разлика между семена и зърно.

 2. Само да поясня, фъстъците не са зърно, те са бобови растения и са свързани с грах и боб. Освен това, че си ударил пирона по главата. Предлагам да коригирате тази неправилна идея, която сте представили, за да направите публикацията си чудесен и точен ресурс за отговор на този често задаван въпрос.

 3. Един за производство и един за консумация. Просто е

  • Но не е толкова просто. Например царевицата се отглежда за наша консумация. Зърната на царевицата (зърната) се засаждат за производство, за консумация. Значи това не прави царевичното ядро ​​или пшеницата, овеса, ечемика и др. семето на това растение?

 4. По -объркан от всякога. Изглежда дефинициите са мъгляви и ние използваме приближение, за да преценим какво е какво. Знам какво е семе срещу зърно, но изглежда не намирам техническо описание. За мен семе и зърно са почти едно и също нещо, но зърното е човешко култивирано семе, обикновено от трева като растение. Семето може да се отнася до нещо диво или нещо култивирано. Зърното винаги е нещо култивирано. Благодаря все пак за публикуването на тази статия ...

 5. както е публикувано по -горе, фъстъците са бобови растения, разбира се, че всички знаят това, освен може би вие. Не виждам разлика между зърно и семе, защото виждате, че и двете, когато са засадени, ще се възпроизведат в натура. някой каза по -горе, че зърнените култури винаги се отглеждат и това не е така, защото веднъж всички тези зърна и/ или семена, станаха диви! така че спекулирам, че няма разлика, с изключение на това, което хората искат да нарекат тези неща съществени!

 6. Зърното е семе, което идва от трева.

 7. Съгласен съм с Том и Кен, от практическа гледна точка не виждам разлика освен може би това, което Сони Бил посочи.

  Когато са засадени, и двете възпроизвеждат оригинала, така че защо да го наричаме „зърно“ вместо „семе“? Всъщност, като се замисля, имаме това, което наричаме „зърно от семена“, запазено за реколтата от следващата година, само за да объркаме въпроса допълнително

 8. Основната разлика е….

  Семената се считат за добре от феновете на палео диетата, докато зърната се очернят като зло проклятие, което ще ви направи дебели, болни и подути за цял живот.

  • Статията ясно заявява, че зърнените култури по същество са вид плод: „Зърното е малък годен за консумация плод“. В такъв случай бих искал да знам защо диетата на Палео се отвращава от зърнени храни и препоръчва плодове. Само защото зърната са по -малки от другите плодове? Не е много убедителен аргумент.

 9. Е, има следното: „ЙЕРАХИЯ:„ Семето “е най -основният термин, другите термини са характеризиране на семената. Използването на който и да е термин в кулинарни условия обаче може да има малко общо със строгото ботаническо определение на термина. За кулинарни цели няма определени правила, за които нещата да се наричат ​​ядки, костилки, боб, зърнени храни и т.н.

  Например терминът боб се използваше изключително за боб (фасул), но днес използваме термина, за да опишем растенията като биологично и географски различни като соя, гарбанзо, кафе, бобови растения, рициново и какаово.

  Ядрото не се отнася само до централната част на гайка. Редовно се използва и за отделни семена на царевица/царевица, пшеница, елда и ечемик.

  Зърна, използвани за означаване на семена от тревни хранителни култури като пшеница, ечемик, овес и царевица/царевица. Днес това също е общ термин, който се използва за подобни хранителни култури, които не са семена от трева, като амарант, просо, киноа, ориз, елда и дори соя.

  Като кулинарен термин „орехът“ също е претърпял разширяване на значението от, както сте казали, „плод, съставен от твърда черупка и семе, което обикновено е годно за консумация“, за да включва основно всички относително големи, мазни ядки, намерени в черупка и се използва в храната. Всъщност по -голямата част от „ядките“, които обикновено ядем, не са истински ядки. "

  И след това това:

  „Просо, киноа, амарант и елда се описват като зърна, но макар да са наистина зърнести, те всъщност са семена. Разликата? Консултирах се с моя приятелски агроном, който ми обясни, че много общо, зърната съдържат хранителен източник, както и необходимите за покълване. Семената са ембрионални растения. "

 10. Много добре е дефинирано. Благодаря за отговора

 11. Сър, аз съм кабадди

Вижте повече за: ,