Разлика между Ремдезивир и Ацикловир

Какво представлява Ремдезивир и Ацикловир?

Ацикловир е антивирусно лекарство, използвано за лечение на херпес около устата поради херпес, херпес зостер и варицела. Лекарството се използва и за лечение на генитален херпес. Лекарството ацикловир минимизира епизодите в случай на повтарящи се огнища. Лекарството забавя прогресията и разпространението на херпесния вирус в организма. Лекарството е антивирусно, но не е лек за тези вирусни инфекции. Ацикловир намалява тежестта и продължителността на тези огнища. Също така, хората със слаб имунитет могат да използват ацикловир, за да намалят вероятността вирусът да се разпространи в други части на тялото и да доведе до сериозни инфекции. Въпреки това през март 2020 г. лекарството беше обявено за невалидно за лечение на пациенти с COVID-19. Това е евтина, безопасна и добре поносима алтернатива за леки случаи на коронавирус.

В момента ремдезивир е единственият одобрен от FDA-Администрация по храните и лекарствата одобрен антивирусен за коронавирус (COVID-19). Вирусът COVID-19 е сложен и може да провери или да удостовери автентичността на генома на вирусна РНК в случай на лекарство ацикловир. Но в случай на лекарство Remdesivir, правомощията за корекция на вируса COVID-19 не са в състояние да проверят генома на вирусна РНК. Така че ремдезивир предотвратява репликацията на вируса COVID-19 и представлява обещаващ, безопасен и ефективен лекарствен вариант за пациентите с коронавирус.

Антивирусният ремдезивир намалява времето за възстановяване на пациенти, хоспитализирани с коронавирус (COVID-19). Лекарството Remdesivir също показва своята ефективност срещу вируса на Ебола RMA и коронавируса SARS и MERS (синдром на Близкия изток).

Лекарството ацикловир може да се прилага като потенциално допълнително лекарство/лечение освен схемата за лечение на COVID-19.

Сходство

И ремдезивир, и ацикловир са антивирусни лекарства

Разлика между антивирусни лекарства за ремдезивир и ацикловир

Заден план

Ремдезивир

Антивирусният препарат на ремдезивир (аденозин трифосфат) е описан за първи път като лечение за вируса на Ебола през 2016 г. Той показа обещаваща демонстрация на механизъм in vitro срещу вирусни семейства Coronaviridae (коронавирус) през 2017 г. и това доведе до значителен интерес към това антивирусно лекарство като възможно лечение за COVID-19. Антивирусният медикамент-Remdesivir е бил разгледан и изследван в няколко клинични проучвания за COVID-19.

Ремдезивир е получил разрешение за спешна употреба на Агенцията по храните и лекарствата на САЩ (EUA) на 1 май 2020 г. Той е получил пълно одобрение за лечение на COVID-19 на 22 октомври 2020 г. Ремдезивир в комбинация с барицитиниб (известен също като Olumiant) за лечение на COVID-19, получи разрешение за спешна употреба на Американската администрация по храните и лекарствата на 19 ноември 2020 г.

Ацикловир

Ацикловир е нуклеотиден аналогов антивирус, за който е установено, че е полезен за лечение на херпес симплекс (човешки алфа херпес вирус 1 и човешки алфа херпес вирус 2), варицела зостер, херпес зостер (човешки алфахерпес вирус 3 (HHV-3), херпес зостер и остър генитален кератит. вирусното лекарство се ползва от пациентите, тъй като се използва като първа линия при лечението на тези вируси.Ацикловир е одобрен от Американската администрация по храните и лекарствата на 29 март 1982 г.

Приложение

Ремдезивир

Това антивирусно лекарство се използва за лечение на Covid-19

Ацикловир

Това антивирусно лекарство се използва за лечение на херпес

Свързване с протеини

Ремдезивир

Ремдезивир е 88-93,6 % свързан с плазмените протеини на хора

Ацикловир

Ацикловировото антивирусно лекарство е 9-33 % протеин, свързан в плазмата

Точките на разлика между ремдезивир и ацикловир антивирусни лекарства са обобщени по -долу;

Разлика между ремдезивир и ацикловир

Защо е толкова трудно да се направят антивирусни лекарства за COVID?

Вирусите са трудни. Те продължават да се развиват в мутирали форми и щамове и унищожаването на вирус е изключено. Антивирусното лекарство не унищожава вируса, а го улавя в клетка и му пречи да се размножава.

По принцип разработването на антивирусни лекарства е изоставало в сравнение с разработването на антибиотични лекарства. Едно антивирусно лекарство може да не е ефективно за всички щамове на вируса. Причината е, че тъй като вирусите кодират само шепа свои протеини, определено антивирусно лекарство може да е в състояние да се насочи само към един или два от тези протеини. И тези вирусни ензими (вирусна протеаза (PR), обратна транскриптаза (RT) и интеграза (IN)) могат да имат подобни функции, както се изпълняват от клетките гостоприемници. Този имбрикат кара антивирусното лекарство да повреди небрежно здравите човешки клетки.

Разрешен ли е Remdesivir в Канада за лечение на тежки състояния на COVID-19?

Remdesivir е бил законно упълномощени от медицинските власти в Канада на 27-ти юли 2020 г. Въпреки това, някои условия са също така да сложите. Лекарството е предназначено само за лечение на пациенти с тежки симптоми на коронавирус (COVID-19) като пневмония, нуждаеща се от допълнителен кислород за дишане. Възрастовите критерии за пациентите са - възрастни на дванадесет и повече години и с тегло най -малко четиридесет килограма. Лекарството е строго забранено да се прилага на деца под 12 години или бременни жени. Също така, лекарството трябва да се прилага само интравенозно и само в регистрирани здравни заведения/центрове, където пациентите след прилагане на лекарството могат да бъдат внимателно наблюдавани. Медицинският орган за одобряване на лекарството (Health Canada) е одобрил лекарството с условия за производителя на лекарството. Производителите на лекарства трябва да се подчинят на здравната Канада;

  • Доклади, подчертаващи всички сериозни странични ефекти на това лекарство
  • Документи или доклади за мониторинг на безопасността след пускане на пазара
  • Всички чуждестранни регулаторни действия, свързани с безопасността на ремдезивир
  • Информация, свързана с безопасността и ефикасността на лекарството
  • Данни и информация, потвърждаващи, че процесите и контролите за производство на лекарства ще гарантират, че производството на лекарства отговаря на всички стандарти

Колко дълго издържа COVID-19 на повърхности?

На някои повърхности като мед, плат (памук), вирусът обикновено умира след няколко часа.

Някои проучвания съобщават, че вирусът COVID-19 върху пластмасата остава до 3 дни. Някои учени от Lancet обаче съобщават, че коронавирусът може да бъде открит върху пластмаса за по -дълго - до седем дни. На повърхността на хартията вирусът може да бъде открит до 4 дни.

Колко време отнема да действа ацикловир?

След като ацикловир се приема перорално, може да отнеме до 2 часа, докато отговорът и ефективността достигнат пикови плазмени концентрации. За намаляване на симптомите на херпес лекарството може да отнеме до 3 дни, за да покаже своята ефективност. Независимо от това, ацикловир трябва да се приема, докато предписаният курс на лечение не приключи. Ацикловир, когато се прилага перорално, работи най-добре, когато се започне в рамките на четиридесет и осем часа от началото на симптомите.

Кой не трябва да приема ацикловир?

Състоянията като намалена бъбречна функция и дехидратация са противопоказани с ацикловир. Важно е да се консултирате с Вашия лекар, преди да приемете това лекарство, ако имате някое от тези състояния. Бременни или кърмещи жени също трябва да се консултират с общопрактикуващите лекари, преди да приемат ацикловир. Ацикловир не трябва да се дава на деца на възраст под 2 години. Всеки, който има алергия към млечни протеини, също не трябва да приема ацикловир букални таблетки (Sitavig)

За какво се използва ацикловир 400 mg?

Ацикловир 400 mg е антивирусно лекарство, използвано специално за генитален херпес. Човек трябва да започне да приема това лекарство веднага щом се появят симптомите на херпесен вирус като сърбеж, усещане за парене и мехури. Една таблетка от 400 mg ацикловир трябва да се приема 3 пъти дневно в продължение на 5 дни или дори за по -дълго време, както е предписано от Вашия лекар за рецидивиращ херпес.

Вижте повече за: ,