Разлика между чисто вещество и хомогенна смес

Чисто вещество срещу хомогенна смес

Материята се състои от различни вещества, като атоми и други молекули, които имат обем и маса. Всички физически обекти са изградени от химични вещества, които са непроменени по химичен състав и характеристики. Химичното вещество е известно също като чисто вещество, тъй като неговите елементи не могат да бъдат физически разделени, без да се прекъсне химическата му верига. Химичният му състав е фиксиран и има индивидуални свойства и може да се появи в твърдо, течно, газообразно или плазмено състояние. Няколко примера за чисти вещества са вода, злато, сол, захар и диаманти. Когато чистите вещества се комбинират заедно, тези вещества образуват смес. Смесите се състоят от две или повече чисти химически вещества, в които техните елементи и съединения се смесват заедно, което им дава различни състави. Те могат да бъдат или хетерогенни, или хомогенни.

В хетерогенна смес присъстват две или повече фази. Така че неговите компоненти са лесни за идентифициране, например в газирани напитки като кола, която е комбинация от течен газ и въглероден диоксид. В хомогенна смес съставът е еднороден, например в случая на кръв, която е комбинация или смес от течност или течност и кръвни клетки.

Докато чистото вещество не може да бъде разделено физически, компонентите на хомогенна смес могат да бъдат разделени чрез механични и термични процеси като дестилация, пресяване, филтриране и кристализация. Отделните характеристики на всяко вещество се запазват, дори ако са образували други вещества, като суспензии, разтвори, сплави и колоиди. Показани са свойствата на неговите компоненти от чисто вещество и съставът му се променя според пропорцията на неговите компоненти.

Водата не може да бъде разделена на водород и кислород, но ще произвежда само водни пари, когато се дестилира. Неговият външен вид, плътност и цвят са еднакви навсякъде. Кръвта, от друга страна, може да бъде разделена на червени и бели кръвни клетки и плазма. Докато чистите вещества имат остри точки на топене и кипене, което означава, че температурата не се променя, докато всичките й компоненти се стопят, компонентите на хомогенните смеси се топят при различни температури.

Резюме:

1. Чистото вещество е форма на материя с фиксиран химичен състав и отличителна характеристика, докато хомогенната смес е смес от две или повече съединения със състави, които са еднородни или смесени заедно по такъв начин, че да са неразличими от всеки други. 2. Чистото вещество не може да бъде разделено на две или повече вещества по никакъв начин, докато хомогенната смес може да бъде разделена на две или повече вещества чрез физически или механични процеси като дестилация, филтриране или пресяване. 3. Докато чистото вещество и хомогенната смес имат еднакви състави навсякъде, не е възможно да се извлекат компонентите на чисто вещество, докато чистите вещества, съставляващи хомогенна смес, могат да бъдат извлечени, тъй като те запазват свойствата си дори когато се смесват заедно. 4. Компонентите на хомогенна смес се топят или кипят при различни температури, докато температурата при кипене или топене на чисто вещество не се променя, докато всички чисти вещества не се сварят или разтопят.

1 коментар

  1. Хей! Бърз въпрос, който е напълно извън темата. Знаете ли как да направите сайта си удобен за мобилни устройства? Моят сайт изглежда странно, когато гледа от моя iphone 4. Опитвам се да намеря тема или плъгин, които биха могли да отстранят този проблем. Ако имате някакви препоръки, моля споделете. Благодаря ти!

Вижте повече за: