Разлика между вредители и плевели

Както вредителите, така и плевелите се считат за неприветливи за селското стопанство, хората и естествените екосистеми. Въпреки че съществуват в различни среди и хостове, те имат сходни ефекти. И двамата възпрепятстват правилния растеж и развитие на заобикалящата ги среда.

Различни селскостопански и изследователски доклади изброяват над 300 000 вида растения в света. Само три процента от този брой се държи като плевели. Освен това само 0,1 % от този брой създава проблеми за екосистемата и селското стопанство.

Вредителите, от друга страна, са силно свързани с инхибирането на правилното развитие на живите организми, включително растения и животни. Той може да бъде растение или животно и е пагубен за всичко, свързано с хора, добитък, горско стопанство и култури.

Определение на вредител

Вредителят е жив организъм, било то растение, гъбичка или животно, което е вредно и застрашава живота и съществуването на хората и човешките грижи, добитъка, посевите и горското стопанство. Също така, терминът е широко използван за означаване на живи организми, които причиняват хаос, например у дома, на работното място и в хранилищата за храни.

Вредителите обикновено съществуват с висока плътност и имат по -висок процент на размножаване. Това означава, че тяхното отрицателно въздействие и щетите, които нанасят, са още по -пагубни, където и да атакуват.

Въпреки че основната концепция е, че вредителят е зловреден, концепцията е хлабава. Това се подкрепя от факта, че организмът може да се счита за вредител в определена среда, но да бъде полезен, приемлив или опитомен в някои, особено ако съществуването му предотвратява повече вреди. Пример за това е видът вредител, който привлича птици, изяждащи семената, като по този начин им пречи да унищожат насажденията.

Основни вредители

Според Организацията по храните и земеделието има седем основни категории вредители:

 • Плодорезки
 • Плодоносни молци.
 • Гъсеници, хранещи се с листа.
 • Листови ролки
 • Пробивачи на бръмбари
 • Бръмбари скарабей
 • Меки люспи
 • Грешки
 • Акари
 • Жлъчни мухи
 • Плодови мушици

Други категоризации се основават на ефекта, който организмът оказва върху екосистемата, културите, хората и добитъка.

Определение на плевелите

Плевелът се определя като всяко растение, което нежелателно расте или съществува в определена ситуация. Просто, това е растение, което расте на грешното място и се среща най -вече в градини, фермерски ниви, паркове и тревни площи.

Терминът плевел също се използва в свободни контексти, тъй като едно растение може да бъде плевел в един контекст, ако расте в зона, която е нежелана. Може да расте и в район, където се иска, например, да потъпква насекоми или птици, изяждащи семена.

Основни видове плевели

Има три основни вида плевели:

 1. Едногодишни плевели:-плевели, които покълват и се разпространяват чрез семена и имат едногодишен живот.
 2. Двугодишни плевели: - плевели, които завършват цикъла си за две години.
 3. Многогодишни плевели: - плевели, които се връщат всяка година и освен семена обикновено произвеждат дълги корени от чешмата.

Разлика между вредители и плевели

 1. Значението на Pest Vs. Трева

Вредителят се определя като жив организъм, било растение, гъба или животно, което е вредно за хората, човешките грижи, посевите и добитъка и застрашава тяхното съществуване. Плевелът, от друга страна, е растение, което расте там, където не е необходимо, когато не е необходимо.

 1. Видове вредители Vs. Трева

Различните и основни видове вредители включват бръмбари, бръмбари скарабей, меки люспи, буболечки, акари, жлъчни мухи, плодови мухи, плодоносни, молци, пронизващи плодове, гъсеници, хранещи се с листа, и листовертки. Типовете плевели, от друга страна, включват дива виолетка, див лук и чесън, фиданки от плевелни дървета, глухарче, горчица от чесън, бодил, широколистен док, бинджи, широколистен живовляк, орехче, нахут, жълт дървесен киселец.

 1. Pest Control Vs. Борба с плевелите

Най -често прилаганите методи за борба с вредителите включват биологични и културни методи за контрол, изрязване на капани , физически методи (включително улавяне и убиване), отровни примамки и опушване.

Общите методи, използвани при борбата с плевелите, включват задвижване с помощта на култиватори, ръчно отглеждане с мотики и задушаване с мулч. Плевелите също могат да бъдат контролирани или елиминирани чрез смъртоносно увяхване при висока температура, химически атаки с помощта на хербициди и изгаряне.

Pest Vs. Плевел: Сравнителна таблица

Резюме на Pest Vs. Трева

И вредителите, и плевелите са живи организми. Те също са вредни за съществуването на други живи организми и най -вече на култури, добитък и хора. Въпреки поразителните си сходни характеристики, двете са различни по различни начини, включително тяхната природа, както и съществуване.

1 коментар

 1. Използвам еднократно име и имейл, защото просто искам да ви кажа - използвате снимка на трева от марихуана, която хората пушат вместо градинска трева, като глухарчета например. Предлагам ви да го промените

Вижте повече за: ,