Разлика между паразит и хищник

Обикновено е известно, че паразитите и хищниците увреждат други организми за оцеляване. Например, кучешки червеи, един от най -често срещаните човешки паразити, се прикрепят към стената на червата и пият кръвта на своите гостоприемници. Също така тигрите, които са на върха на хранителната си верига, ловуват други животни като елени, диви прасета и зайци. Паразитите обаче обикновено са по -малки и по -слаби от своите гостоприемници, докато хищниците обикновено са по -големи, по -бързи и/или по -силни от плячките си. Следващите дискусии допълнително задълбочават техните различия.

Какво е паразит?

„Паразит“ идва от гръцките думи „para“, което означава „до“ и „sitos“ за „храна“; „Parasitos“ се превежда като „ядене на чужда маса“. Паразитът е друг организъм, който получава хранителни вещества от друг организъм, наречен гостоприемник. Паразитите могат или не могат да навредят на своите домакини; обаче домакините никога не се възползват от тази връзка, наречена паразитизъм. Около 70% от паразитите не се виждат с просто око, те включват някои от ендопаразитите, които живеят вътре в гостоприемника. Ендопаразитите се нуждаят от трети организъм, наречен вектор или носител, за да могат да бъдат предадени на гостоприемник. От друга страна, тези, които живеят извън тялото, се наричат ​​ектопаразити.

Има три основни типа паразити, които могат да причинят заболявания при хората: протозои, хелминти и ектопаразити (Центрове за контрол и превенция на заболяванията, 2016).

  • Протозоите са микроскопични и едноклетъчни организми, които могат да се размножават при хората; тези, които живеят в червата, обикновено се намират в заразена храна или вода. Например, амебиазата, характеризираща се с диария и коремна болка, се причинява от паразита, Entamoeba histolytica. Протозоите, които живеят в човешка тъкан или кръв, се предават чрез вектори. Например, сънната болест се причинява от протозойните паразити, принадлежащи към рода Trypanosoma, които се разпространяват при хората чрез ухапвания от цеце.
  • Хелминтите са големи и многоклетъчни организми, които не могат да се размножават при хората в тяхната възрастна форма. Те включват плоски червеи (напр. Метили и тении), тръни с бодлива глава или бодливи глави (смята се, че рядко заразяват хората) и кръгли червеи (например Ascaris lumbricoides, които причиняват аскаридоза, инфекция на тънките черва).
  • Ектопаразитите се отнасят до организми, които проникват в кожата; например кърлежите, въшките и бълхите заразяват кожата и нейните придатъци. Те често функционират като предаватели на различни патогени.

Какво е хищник?

„Хищникът“ произлиза от латинската дума „praedator“, което означава „грабител“. Хищникът е организъм, който лови другите. Този термин първоначално се използва за означаване на насекоми, които са яли други насекоми; сега обаче се използва за включване на всяко животно, което яде друго. Тази връзка хищник-плячка се нарича още хищничество.

Има четири основни типа хищничество: месоядство, тревопасно животно, паразитизъм и мутализъм (McLaughlin, 2020).

  • Хищните хищници се предлагат в различни размери; например кучетата като лъвове обикновено ловуват тревопасни животни като зебри и антилопи. Те обикновено са ловци със силно тяло и остро чувство, което може да им помогне в лов на плячката си. Редица върхови хищници или алфа хищници (нямат хищници, които ги ловуват) са месоядни, като снежни леопарди и тигри. По отношение на растителното царство, каничките и венерините мухоловки ловят насекоми. Също така, канибализмът е една необичайна форма на месоядно хищничество.
  • Тревопасните хищници консумират автотрофи или организми, които могат да произвеждат собствена храна, като растения. Точно като месоядните, тревопасните са адаптирани към начина си на хранене; например кравите имат зъби с плосък връх в долната си челюст, докато в горните си челюсти имат само твърди подложки от кожа. Тези структури са полезни при смилане на трева, която в крайна сметка се омекотява и поглъща.
  • Паразитните хищници са организми, които се нуждаят от гостоприемници, за да оцелеят. Тъй като гостоприемникът е източник на основни хранителни вещества, той може да се разболее или да загуби достъп до хранителни вещества. Например, лентовите червеи могат да причинят недохранване при хората.
  • Мутуализмът се характеризира с взаимодействие на два организма, които осигуряват храна и пространство един за друг. Пример за тази взаимноизгодна връзка е взаимодействието между хората и добрите бактерии в червата, които подпомагат храносмилането и имунитета.

Разлика между Паразит и Хищник

Етимология  

„Паразит“ идва от гръцките думи „para“, което означава „до“ и „sitos“ за „храна“; „Parasitos“ се превежда като „ядене на чужда маса“. За сравнение, „хищникът“ произлиза от латинската дума „praedator“, което означава „грабител“.

Определение

Паразитът е организъм, който получава хранителни вещества от друг организъм, наречен гостоприемник. От друга страна, хищникът е организъм, който лови другите. Този термин първоначално се използва за означаване на насекоми, които са яли други насекоми; сега обаче се използва за включване на всяко животно, което яде друго.

Видове

Има три основни типа паразити, които могат да причинят заболявания при хората: протозои, хелминти и ектопаразити. Що се отнася до хищничеството, има четири основни типа: месоядство, тревопасно животно, паразитизъм и мутализъм.

Местоположение

Редица паразити, по -специално ендопаразити, живеят вътре в гостоприемника , като протозои и хелминти. Напротив, хищниците не живеят в други организми, тъй като се хранят с плячката си отвън.

Размер и здравина

Паразитите обикновено са по -малки и по -слаби от своите домакини, докато хищниците обикновено са по -големи, по -бързи и/или по -силни от плячката си.

Паразит срещу Хищник

Резюме

  • Паразитите получават хранителни вещества от други организми, наречени гостоприемници, докато хищниците ловят други.
  • За разлика от хищниците, ендопаразитите живеят вътре в гостоприемника.
  • Паразитите обикновено са по -малки и по -слаби от хищниците.

Вижте повече за: