Разлика между паралелна и перспективна проекция

Паралелна срещу перспективна проекция

Рисуването е визуално изкуство, използвано от човека за самоизразяване през цялата история. Той използва моливи, химикалки, цветни моливи, въглен, пастели, маркери и четки за мастило, за да маркира различни видове носители, като платно, дърво, пластмаса и хартия.

Тя включва изобразяване на предмети върху равна повърхност, като например случая при рисуване върху лист хартия или платно и включва няколко метода и материали. Това е най-разпространеният и лесен начин за пресъздаване на обекти и сцени на двуизмерна среда.

За да създаде реалистично възпроизвеждане на сцени и обекти, чертежът използва два вида проекция: паралелна проекция и проекция в перспектива. Това, което хората обикновено виждат, е перспективна проекция. Виждаме хоризонт, в който всичко изглежда малко, и виждаме по -големи неща, когато са по -близо до нас.

Перспективната проекция е да виждаш нещата по -големи, когато са отблизо и по -малки на разстояние. Това е триизмерна проекция на обекти върху двуизмерна среда като хартия. Тя позволява на художника да произведе визуална репродукция на обект, който прилича на истинския.

Центърът на прожекцията в перспективна проекция е точка, която е на разстояние от зрителя или художника. Обектите, разположени в този момент, изглеждат по -малки и ще изглеждат по -големи, когато се приближат по -близо до зрителя. Перспективната проекция произвежда по -реалистично и детайлно представяне на обект, което позволява на художниците да създават сцени, които много приличат на истинското нещо. Другият вид проекция, който също се използва освен перспективната проекция, е паралелната проекция.

Паралелната проекция, от друга страна, прилича на виждане на обекти, които са разположени далеч от зрителя през телескоп. Той действа, като кара светлинните лъчи да влизат в очите паралелно, като по този начин премахва ефекта на дълбочина в чертежа. Обектите, произведени чрез паралелна проекция, не изглеждат по -големи, когато са близо или по -малки, когато са далеч. Той е много полезен в архитектурата. Когато обаче се включват измервания, перспективната проекция е най -добра. Той осигурява по -лесен начин за възпроизвеждане на обекти на всяка среда, без да има определен център на проекция. Когато не е възможно да се създаде перспективна проекция, особено в случаите, когато нейното използване може да причини дефекти или изкривявания, се използва паралелна проекция.

Няколко вида паралелни проекции са следните:

Ортографска проекция Коса проекция Кавалерска проекция Кабинетна проекция

Резюме:

1. Перспективната проекция представлява представяне или рисуване на обекти, които приличат на истинското, докато паралелната проекция се използва при рисуване на обекти, когато проекцията в перспектива не може да се използва. 2. Паралелната проекция е много подобна на виждането на обекти през телескоп, което пропуска паралелни светлинни лъчи в очите, които произвеждат визуални изображения без дълбочина, докато перспективната проекция представя обекти по триизмерен начин. 3. В перспективната проекция отдалечените обекти изглеждат по -малки, а близките - по -големи, докато паралелната проекция не създава този ефект. 4. Докато паралелното проектиране може да е най -добро за архитектурни чертежи, в случаите, когато са необходими измервания, е по -добре да се използва перспективно проектиране.

2 коментара

  1. Докато паралелното проектиране може да е най -доброто за архитектурни чертежи, в случаите, когато са необходими измервания, е по -добре да се използва перспективно проектиране.

    Сигурен ли си за това твърдение ..? Мисля, че е точно обратното.

    • Тони е прав. Паралелната проекция се използва в инженерството и архитектурата точно поради тази причина - за да се даде възможност за измерване и спецификация на изображение, което не е изкривено.

Вижте повече за: