Разлика между ядрена и атомна бомба

Ядрена срещу атомна бомба

Физиката е наука, която се занимава с изучаване на материята, движението, енергията и силата. Това е естествена наука, която оказва влияние върху развитието на нови технологии, които са много полезни за човека. Една от най -важните области на физиката е ядрената физика.

Ядрената физика е изследване на взаимодействието на атомните ядра, неговото приложение в производството на ядрена енергия и развитието на ядрени оръжия. Ядрените оръжия са взривни устройства, които получават енергия от ядрени реакции като делене, синтез или комбинация от двете.

В ядрената бомба се разделя, което е разделянето на атомите на два или повече по-малки атома, или сливането, което е сливането на два или повече атома в един голям атом, се осъществява за освобождаване на мощни енергийни реакции между всяка атомна частица в ядрото. Докато ядреният синтез се среща естествено в звездите, ядреното делене не. Ядреният синтез освобождава повече радиоактивни частици от ядреното делене, което прави освободената от него енергия по -голяма от енергията, освободена от ядрено делене.

Необходимо е малко количество енергия за производство на делене, докато синтезът се нуждае от високо ниво на енергия, за да обедини два или повече протона. Има два вида ядрени бомби, които използват синтез и делене, атомна бомба и водородна бомба. Водородната бомба използва ядрено делене, за да създаде термоядрена реакция, правейки я по -мощна и разрушителна. Той работи чрез сливането на леки ядра в по -тежко, като взема своята енергия и мощност от ядрения синтез на водородни изотопи.

Изисква много висока температура за стартиране на реакция на синтез; по този начин тя е известна и като термоядрена бомба. Той е тестван през 1951 г. и се задейства от атомна бомба, която е друг вид ядрена бомба, която използва ядрено делене. Атомната бомба е тествана през 1945 г., годината, в която е използвана и за бомбардиране на японския град Хирошима. Той използва делене и се задейства от тротил, което кара плутоний да се компресира и да стане плътен, което от своя страна води до атоми, които се блъскат един в друг и се разпадат , което води до взрив на бомбата.

Докато ядрените бомби са оръжия за унищожение, хората намират начини да използват този източник на енергия в по -благоприятна и конструктивна употреба. Ядрената енергия вече е използвана за осигуряване на енергия за домакинствата чрез производството на електроенергия.

Резюме:

1. Ядрената бомба е бомба, която използва ядрено делене, което е разделянето на атом на две или повече частици и ядрен синтез, който е сливането на два или повече атома в една голяма, докато атомната бомба е вид ядрена бомба който използва ядрено делене. 2. Другият вид ядрена бомба е водородната бомба, която използва ядрен синтез като източник на енергия и е по -мощна от атомната бомба, която използва ядрено делене. 3. Силата, която се получава от ядрени оръжия като ядрени бомби и атомни бомби, се използва за по -конструктивни цели, като например осигуряване на електричество.

3 коментара

  1. Благодаря много

    • Благодаря, че изяснихте това. Така че ядрената бомба е деляща се бомба, а ядрената бомба е ядрена бомба, а атомната бомба е деляща се бомба. Тест.

  2. Има ли правописна грешка в параграф 5 - „Водородната бомба използва ядрено делене, за да създаде реакция на синтез, което я прави по -мощна и разрушителна“? Искате ли вместо това да кажете „водородна бомба използва ядрена FUSION ...“?

Вижте повече за: