Разлика между иРНК ваксина и традиционна ваксина

Варината за тРНК е тази, която се произвежда от месинджър РНК. Традиционната ваксина се прави от антигена на определен вирус.

Какво представлява иРНК ваксината?

Определение:

Ваксината за тРНК е направена от месинджър РНК, която кодира антигена на вирус, който предизвиква безпокойство.

Производство на ваксината:

Генното инженерство е процесът, използван за производство на иРНК вируси. Той разчита на внимателно отстраняване на тази конкретна нуклеинова киселина от вируса и след това пречистване и използване на нея за образуване на ваксина; тази ваксина след това се доставя на лицето в течност, съдържаща липиди. Провеждат се много изследвания върху иРНК ваксини; много от тях се произвеждат и тестват, особено за новия коронавирус, COVID-19.

Как работи:

ИРНК е РНК, която се образува по време на транскрипция на ДНК. Това е частта от иРНК, която кодира антиген. Антигенът е протеин, който се намира във вирусите и молекулата е тази, която стимулира имунната ни система да разпознае, че има работа с чуждо образувание. Следващата стъпка след разпознаването от организма е създаването на антитела от В клетките. Инжектирането на иРНК ваксина в някого по този начин предизвиква имунен отговор.

Предимства:

По -бързо се произвеждат много копия на иРНК ваксина, отколкото при производството на традиционни ваксини, тъй като последната обикновено се отглежда в клетки или яйца, което отнема повече време. Тъй като иРНК не използва яйца, алергиите при хората, които получават ваксината, също са по -малко вероятни.

Недостатъци:

Ваксините с тРНК зависят от по -новите технологии, а именно от нанотехнологиите, и нито една от тези ваксини не е одобрена за обща употреба при голяма популация от хора. В някои случаи, като COVID-19, резултатите от изпитванията върху хора са окуражаващи, но изглежда, че ефективността варира значително от един производител на ваксини.

За употреба срещу кои заболявания :

Надеждата е, че ваксината срещу иРНК COVID-19 скоро ще стане достъпна за употреба и ще помогне в настоящата пандемия от коронавирус. Други вирусни заболявания като ХИВ и бяс също могат да бъдат контролирани от тези видове ваксини и по този начин изследванията с използване на иРНК срещу тези заболявания продължават.

Какво представлява традиционната ваксина?

Определение:

Традиционните ваксини се основават на протеини, наречени антигени, и обикновено се правят с помощта на яйца или клетъчни култури или по рекомбинантна технология.

Производство на ваксината:

Ваксините се правят с помощта на части от вирус. Вирусният материал се инжектира в яйце или клетка и след това има процес на изчакване, докато вирусът се репликира. Използваният биологичен материал; клетка или яйце, произвежда антигени в отговор на вируса. След това се извлича за употреба във ваксината. В случай на рекомбинантни ваксини се получава вирусна ДНК, която произвежда антигена и след това се комбинира с безвреден бакуловирус. Молекулярното клониране може да се направи, за да се направят много копия.

Как работи:

Имунната система има клетки, които търсят в тялото признаци на чужди образувания като патогени. Вашите бели кръвни клетки разпознават чужда клетка от антигените. Като дават на някого ваксина, която съдържа антигени за вирус, В лимфоцитните клетки могат да започнат да произвеждат антитела. Ако по -късно човек е заразен с вирус, вече наличните антитела бързо ще се прикрепят и маркират патогена за унищожаване.

Предимства:

Ваксините, отглеждани в клетки, яйца и използващи рекомбинантна технология, са одобрени за употреба от FDA и по този начин са лесно достъпни за употреба от широката общественост. Те са ефективни и за по -голямата част от населението. Има дълга история в производството и използването на такива традиционни ваксини и те са били използвани срещу няколко заболявания.

Недостатъци:

Някои хора може да са алергични, например, към яйца; затова са одобрени и използвани други методи, като например използване на различни клетъчни култури или рекомбинантна технология. Друг недостатък е, че отнема много време, за да се произведе достатъчно количество ваксина за разпространение.

За употреба срещу кои заболявания:

Няколко традиционни ваксини са формулирани, произведени и използвани за контрол на вирусни заболявания. Примери за заболявания, за които са използвани традиционни ваксини, включват грип, морбили, рубеола, едра шарка и варицела.

Разлика между тРНК ваксина и традиционна ваксина?

Определение

Ваксина с тРНК се образува от посланната РНК на вируса. Традиционната ваксина се произвежда чрез производство на антигени от вирус, отглеждан в яйца, клетки или чрез рекомбинантна технология.

Вид биологичен материал

Ваксината за тРНК се основава на нуклеинова киселина. Традиционната ваксина се основава на протеин.

Скоростта на производство на антитялото

Антигенът се произвежда едва след като е поставена иРНК ваксината, така че това е бавен процес. Като част от традиционната ваксина се инжектира антиген, така че производството на антитела е бързо.

Ниво на стабилност

Стабилността на иРНК е ниска в сравнение с други биологични молекули. Стабилността на антигените е висока, тъй като е протеин.

За употреба срещу кои заболявания

Тества се ваксина за тРНК и се изпитва за употреба срещу вируса COVID-19, други такива ваксини също се изследват за употреба при ХИВ и бяс. Традиционната ваксина се използва за лечение на варицела, грип и морбили.

Таблица, сравняваща ваксина с тРНК и традиционна ваксина

Обобщение на ваксината срещу тРНК Vs. Традиционна ваксина

  • И тРНК, и традиционните ваксини се произвеждат за борба с вирусни инфекции.
  • Ваксините с тРНК са типът, който се използва и тества за ваксинация срещу COVID-19.
  • Традиционните ваксини се използват от много години за ваксиниране срещу болести като полиомиелит, морбили и грип.

2 коментара

  1. mRna ваксинът може да предизвика цитокинална буря при здрава силна имунна система!

  2. Дали ваксините срещу COVID-I9 в момента в производство са 100% гаранция за задействане на производството на антиген за създаване на антитела срещу болестта? И ако да, колко дълго ще продължи имунитетът?

Вижте повече за: ,