Разлика между смес и разтвор

Смес срещу разтвор

В химията някои терминологии и дефиниции могат да бъдат съчетани най -вече, ако мозъкът ни няма прекалено много информационно претоварване. Когато се опитваме да си припомним, сме склонни да смесваме понятия и подобни. Това обаче е нормално. Майсторството винаги е ключът. В химията обаче не трябва да има извинение и учениците винаги трябва да могат да овладеят такива понятия.

„Смес“ и „разтвор“ често се разбират погрешно и се смесват като понятия. Освен разликата в правописа, „смес“ и „решение“ изглежда изобщо не се различават. Можем да използваме „смес“ вместо „разтвор“ и обратно. Кое е кое? Какво да използвам?

За да се изяснят нещата, сместа е обединение на вещества, при които, ако се смесят, техните физически свойства ще останат същите. Пример за това е плодова салата с кондензирано мляко. Ако смесите плодовата салата и кондензираното мляко, и двете ще дадат същите физически свойства. Все още можете да сортирате кое е кондензираното мляко, както и различните плодови компоненти като нарязани ябълки, круши, ананаси и много други.

В решението обаче е много по -различно. В разтвор сместа от вещества включва разтваряне на веществата в нова форма на разтвор. Пример за това е млечният чай. За да се направи млечен чай, млякото се разтваря в чая и не може да се отдели млякото в чая отново. Друг е Kool-Aid, незабавно кафе 3 в 1 и много повече.

Сега знаете разликата между двете. Наложително е тези думи да се използват правилно. Можем да използваме думата „решение“ сред напитки като разтворими напитки, шоколадови напитки, сосове за готвене и така нататък и така нататък. Можем да използваме „смес“ в храни като салати, плодови ястия, месни ястия и други неща.

Познавайки тези думи, това ще ни помогне да използваме точно тези термини, когато посочваме споразумения и подобни.

Резюме:

1. В разтвор веществата се разтварят, докато в смес веществата се смесват, но не се разтварят напълно. 2. Примери за смеси са храни като зеленчукови салати, плодови салати и др. Пример за разтвори са напитки и напитки като кафе на прах, мляко на прах, които се смесват във вода.

10 коментара

 1. В химията разтворът е хомогенна смес, тоест смес, чийто състав е еднакъв навсякъде. Ако съставът не е еднороден, тогава ги наричаме хетерогенни смеси.

  Игнасио Родон, д.м.н.

  • Игнасио Родан, Вие описахте основно определението за хомогенна и хетерогенна смес, но въпросът беше разликата между смес и разтвор!

 2. Превъзходно и концептуално. За първи път имам ясна представа по тази тема.

 3. Приятно обяснение

 4. На прост език можем да кажем, че разтворът е хомогенна смес, но сместа може да бъде хетерогенна или хомогенна по природа!

 5. На прост език можем да кажем, че разтворът е хомогенна смес, но сместа може да бъде хетерогенна или хомогенна по природа или с други думи разтворът се състои главно от въпроси, които напълно се разтварят, но сместа може лесно да се разтвори или не може, това се основава на вида на материята !

 6. ако солта се разтвори във вода, тя се превръща в разтвор, но също така се нарича хомогенна смес

 7. това е наистина добър уебсайт благодаря за всички бележки

Вижте повече за: