Разлика между механични и електромагнитни вълни

Механични срещу електромагнитни вълни

Вълните могат да бъдат разделени по няколко метода. И един такъв метод за разграничаването му е чрез средата, в която пътуват. Според средата вълните могат да бъдат разграничени като механични и електромагнитни вълни. Електромагнитните вълни са вълни, които нямат среда за движение, докато механичните вълни се нуждаят от среда за предаването си.

Електромагнитните вълни се движат във вакуум, докато механичните вълни не. Механичните вълни се нуждаят от среда като вода, въздух или нещо друго, за да могат да пътуват. Пулсациите, направени във воден басейн след хвърляне на камък в средата, са пример за механични вълни. Примерите за електромагнитни вълни включват светлинни и радиосигнали. Докато електромагнитната вълна се нарича просто смущение, механичната вълна се счита за периодично смущение.

Механичните вълни се наричат ​​още еластични вълни, тъй като тяхното разпространение зависи от еластичните свойства на средата, през която вълните преминават. Електромагнитните вълни се причиняват поради различните магнитни и електрически полета. Докато механичните вълни се причиняват от амплитудата на вълната, а не от честотата, електромагнитните вълни се произвеждат от вибрациите на заредените частици. Когато сравнява скоростта на механичните и електромагнитните вълни, първата се движи с ниска скорост.

Механичните вълни са разделени на три категории: напречни вълни, надлъжни вълни и повърхностни вълни. При напречните вълни средата се движи перпендикулярно на посоката на вълната, а при надлъжните вълни средата се движи успоредно на посоката на вълната. При повърхностните вълни както напречните, така и надлъжните вълни се смесват в една среда. С много прости думи, електронна вълна е тази, която се движи във вакуум, а механичната вълна е тази, която се нуждае от някаква среда за пътуване. Резюме:

1. Електромагнитните вълни се движат във вакуум, докато механичните вълни не. 2. Пулсациите, направени във воден басейн след хвърляне на камък в средата, са пример за механична вълна. Примерите за електромагнитни вълни включват светлинни и радиосигнали. 3. Механичните вълни се причиняват от амплитудата на вълната, а не от честотата. Електромагнитните вълни се получават чрез вибрации на заредените частици. 4. Докато електромагнитната вълна се нарича просто смущение, механичната вълна се счита за периодично смущение.

34 коментара

 1. Здравейте frwind аз харесвам dis сър

 2. Синът ми Макс хареса това. Кармен също благодари. Аз съм Джордж Лопес СЕНОР!

 3. Yayyy. Това наистина помогна веднага. Благодаря на Господа за интернет!

 4. АЛЛАХ АКБАР !!!!!!!!

 5. Само информацията, от която се нуждаех. Много благодаря!! Харесва ми как си направил обобщението и в края!

 6. Много лесно за разбиране. Но не разбрах, че електромагнитните вълни се движат във вакуум. Просто го обясни. Аз ще бъда много благодарен.

  • Електромагнитните вълни не се нуждаят от среда за пътуване, което означава, че техните частици са разпръснати по такъв начин, че нетното прехвърляне на частиците е последвано от движението на вълната напред, което е полезно от двойствената природа на вълните, както е предложено от de_ Broglie

 7. Арестуван си

 8. Магнитните вълни се причиняват от вибрациите в частиците на средата, докато електромагнитните вълни се причиняват от електрически и магнитни полета, които се колебаят перпендикулярно едно на друго

 9. Няма нужда да се ядосвате, всички можем да се разбираме

 10. Защо зоните на електромагнитните вълни се наричат ​​смущения, а механичните вълни са периодични смущения

 11. Стена ще поправи всички граматически проблеми в САЩ

 12. Много благодаря! Това ми помогна толкова много в моя проект. Благодаря ви, че ми помогнахте да уча и да получа преходна оценка!

 13. Защо електромагнитните вълни могат да пътуват в космоса, докато механичните не

 14. Дали вълните се движат или просто стоят и махат? Объркан съм.

 15. Не като това, дадено в моята книга Име е КОМПАКТНА ФИЗИКА КЛАС 9

 16. Това е супер секси играе Alexa небрежен шепот

 17. защо трябва да включим Доналд в това

 18. Наистина имах нужда от това за моята задача. Благодаря много

 19. Моля за повече обяснения

 20. Правете разлика между механични вълни и електромагнитни вълни

Вижте повече за: