Разлика между мъжки и женски комар

„Комар“ произлиза от латинската дума „musca“, което означава муха и испанската наставка „-ito“ за „малко“; следователно, „малка муха“. Научното му име е „culicidae“ със средна продължителност на живота от две седмици до шест месеца. Подобно на подобни насекоми, жизненият цикъл на комара включва етапи, които са яйцето, ларвата, какавидата и възрастните. Цикълът е завършен от четири до 14 дни.

С голите мъжки и женски комари обикновено изглеждат сходни. Мъжките комари обаче обикновено са по -малки в сравнение с женските им. Освен това женските комари са единствените, които смучат кръв. Следващите дискусии допълнително задълбочават техните различия.

Какво е мъжки комар?

Продължителността на живота на мъжки комар продължава около седем дни. Някои мъжки комари обаче оцеляват само след ден или дори по -малко. Подобно на пеперудите, те се хранят с нектар и други сладки сокове. Що се отнася до външния вид, техните хоботи изглеждат храстовидни и подобни на пера. Също така космите на техните антени им помагат да откриват звуци. Тези косми са от решаващо значение по време на чифтосването, тъй като спомагат за намирането на мъничките жужещи звуци на женски комари.

Какво е женски комар?

Типичната продължителност на живота на женски комар е седем до 14 дни, но някои могат да живеят и до 30 дни. Женските комари са проектирани да живеят по -дълго, тъй като те все още трябва да носят яйцата си и да ги депонират на подходящи места. Кръвните ястия, които приемат, също могат да ги хранят за по -дълги периоди от време. Що се отнася до външния им вид, те се отличават с по-гладките си хоботи и неподобните на пера антени. За разлика от своите мъжки колеги, те трябва да смучат кръв, за да имат достатъчно протеини, необходими за производството на яйца. Ето защо те трябва да пият кръв само след чифтосване. Без храненето на кръвта те губят способността си да се размножават.

Следващата таблица показва често срещаните видове комари, болестите, които те пренасят предимно, и обичайните им местообитания:

Тип Болест/Вирус Среда на живот
Анофелес Малария Блата, езера, басейни с дъжд
Aedes aegypti Треска на денга, чикунгуня, треска Зика, жълта треска, треска на Маяро Контейнери със застояла вода, басейни с наводнени води, блата
Culex Сейнт Луис енцефалит и вирус на Западен Нил Езера, канавки, сладководни басейни
Кокилетидия Източен енцефалит при конете водни растения

Разлика между мъжки и женски комар

 1. Продължителност на живота на мъжете срещу Женски комар

Женските имат по -дълъг живот, тъй като обикновено живеят от 1 до 2 седмици, докато мъжете живеят само около седмица.

 1. Хобот

Хоботите на мъжки комари са гъсти, а филетата са добре видими под микроскоп, докато тези на женските комари са по-гладки и иглени за рязане на кожа и смучене на кръв. Слюнката на женските в комбинация с мъничкия разрез причинява сърбяща червеникава подутина.

 1. Антени

За разлика от тези на женските комари, антените на мъжките комари имат коса за ехолокация на женските, тъй като основната им цел е да депонират сперматозоиди.

 1. Размер

Като цяло мъжките комари са по -малки от женските комари, тъй като е необходима по -голяма рамка за носене на яйца.

 1. Храна

Женските комари трябва да смучат кръв за размножаване, докато мъжките комари се хранят от нектари и други подобни сокове. Женските са способни да хапят бозайници само след два дни като възрастни. Първоначалната им храна е нектар и плодови сокове като мъжките.

 1. Излюпване

Мъжките комари са склонни да се излюпват по -рано от техните женски колеги. Това може да се дължи на факта, че възрастните мъже се задържат близо до местата за размножаване, очаквайки женски.

 1. Болести

Тъй като женските комари са единствените, които смучат кръв, те могат да бъдат носители на заболявания като малария, треска от денга и енцефалит. От друга страна, мъжките комари са относително безвредни.

 1. Бъз

В сравнение с мъжките комари, бръмченето на женските комари е на по -висока височина, тъй като крилата им бият до 500 пъти в секунда. Мъжките използват този различен звук, когато търсят половинка.

 1. Близост до хората

Мъжките комари обикновено стоят далеч от хората, тъй като не приемат кръвни ястия. Напротив, женските комари се хранят с кръвта на хората, която има протеина, необходим за носенето и снасянето на яйца. Те са привлечени от телесната топлина на бозайниците и въглеродния диоксид.

 1. Ролята на мъжете срещу Женски комар

Единствената цел на мъжките комари в техния свят е производството на сперма. Що се отнася до женските, тяхната роля след чифтосване е да съхраняват сперматозоидите и да развиват, носят, оплождат и снасят яйца. Това прави ролята на женските комари по -сложна и важна за оцеляването на техния вид.

 1. Честота на чифтосване

Мъжките комари могат да се чифтосват повече от веднъж, тъй като тяхната роля е да депонират сперматозоидите си във възможно най -много женски комари. От друга страна, женските се чифтосват само веднъж в живота си.

 1. Реакция на репеленти

Според експеримент женските комари са по -чувствителни към репелентите срещу насекоми, тъй като те значително излитат повече от мъжките комари. Това е в съответствие с факта, че женските комари трябва да оцелеят, за да защитят яйцата си.

Мъжки срещу женски комар: Таблица за сравнение

Резюме на мъжкия комар Vs. Женски комар

 • Женските комари живеят по -дълго от своите мъжки колеги.
 • В сравнение с женските комари, мъжките комари обикновено са по -малки, имат храстовидни хоботи и се излюпват по -рано.
 • Женските комари смучат кръв; следователно те могат да носят болести, но мъжете не.
 • Мъжките комари могат да се чифтосват многократно, тъй като тяхната цел е да депонират сперматозоиди, докато женските могат да се чифтосват само веднъж, тъй като тяхната роля е да носят и снасят яйца.

Вижте повече за: ,