Разлика между къси и дълги светлини

Къси светлини срещу дълги светлини

Моторни превозни средства, като автомобили, автобуси и камиони имат фарове, които са прикрепени към бронята или предния капак. Тези лампи се използват за осветяване или осигуряване на светлина, за да позволят на водачите да виждат пътя, когато се движат в мъгла или през нощта и при ниска видимост.

Фаровете са известни също като фарове и могат да се използват и за велосипеди и други превозни средства, различни от споменатите по -горе, като влакове и самолети. Тъй като пътнотранспортните произшествия през нощта са много чести, фаровете са претърпели значителни подобрения, откакто са представени за първи път в началото на 1900 -те години.

Фаровете могат да бъдат къси или дълги. Фаровете за къси светлини разполагат с механизъм, при който светлината може да се потапя с помощта на лост, който се намира вътре в колата. Това доведе до развитието на крушката Bilux през 1924 г.

Това е единична крушка с дълги светлини като дълги светлини и има и къси светлини. Преди края на 80 -те години, регулаторите на димера или потапянето се задействаха с крак. Съвременните фарове сега се задвижват с електричество.

Те са направени по двойки, поставени на предния капак или на бронята на превозните средства и имат както къси, така и дълги светлини. Той може да има една лампа за всеки лъч, или може да има една лампа с множество функции.

Дългите лъчи се наричат ​​още дълги или дълги. Светлината, която осигуряват дългите светлини, е ярка, която има за цел да увеличи максимално видимото разстояние на водача. Той е насочен право напред и е подходящ за използване само ако на пътя няма други автомобили, тъй като отблясъците могат да замъгляват зрението на други шофьори.

Поради тази причина дългите светлини не са подходящи за използване при мъгла, дъжд или сняг. Това е една от основните причини за пътнотранспортни произшествия, която може да бъде предотвратена, ако шофьорите използват къси светлини по време на тези видове време.

Късите светлини са известни също като къси светлини или къси светлини, а разпределението на светлината, което осигурява, е ограничено и не заслепява другите водачи. Подходящ е за използване, когато по пътя има други превозни средства, особено предстоящи превозни средства.

Късите светлини са насочени надолу или настрани, осигурявайки добра видимост и по -малко отблясъци. Светлината, осигурена от късите светлини, не е насочена към очите на други водачи.

За да се предотврати заслепяването на шофьорите от грешните странични фарове, страните от лявото движение имат фарове с къси светлини, които се късат наляво, докато страните с десен трафик имат къси фарове, които се навеждат надясно. Вече се предлага фар от проектор, който позволява както ляв, така и десен пътен лъч.

Резюме:

1. Късият лъч е фар, който предлага разпределение на светлината, което осигурява достатъчно осветление с ограничена светлина, насочена към други водачи, докато дългите светлини са фарове, които осигуряват ярка светлина, която се хвърля право напред, предназначена да увеличи максимално разстоянието на видимост. 2. Дългите светлини са подходящи за използване, когато водачът е сам, докато късите светлини са подходящи за използване, когато на пътя има други превозни средства. 3. Дългите светлини не са подходящи за използване при мъгла, дъжд и сняг, докато късите светлини са подходящият фар за използване.

Вижте повече за: