Разлика между желязо и феритин

Желязо и феритин

Човешкото тяло се състои от различни метални комплекси, използвани в различни процеси в системите на тялото, като най -забележителният е транспортирането на кислород през кръвта. Желязото е най -често срещаният от всички метали, използвани в тялото. Желязото играе ключова роля в почти всяка жива клетка в тялото. На първо място, използването на железни комплекси е за транспортиране на кислород в кръвта и в тъканите.

Желязото е основният атом в хем групата, отговорен за свързването на молекулярния кислород в белите дробове и след това го пренася до всички други телесни клетки, които използват кислорода, за да функционират. Желязото помага за производството на съединителната тъкан в тялото, както и на някои от невротрансмитерите в мозъка. Също така желязото е полезно за поддържане на имунната система здрава.

Желязото се съхранява в повсеместния протеин, наречен феритин, който се произвежда от всеки жив организъм, включително растения и животни. В човешкото тяло използването на протеина е за създаване на баланс между претоварването с желязо и дефицита на желязо.

Феритинът се състои от протеинови субединици с номер 24 и е ключов протеин за вътреклетъчно съхранение на желязо и поддържане на металния комплекс в разтворима, нетоксична форма. Феритинът служи и като транспортен агент на желязото в организма.

Феритинът, за разлика от желязото, се намира вътре в клетките, като много малко количество се намира в кръвта. Възможно е да има повишени количества феритин в организма, докато нивата на желязо остават нормални. Това обикновено е резултат от възпаление на органи, които съдържат протеина, като далака, черния дроб и костния мозък. За целите на съхранение на желязо, феритинът има сферична форма, която е куха, където желязото се съхранява вътре по време на окислително състояние. Желязото трябва да се промени от Fe (III) до Fe (II) окислително състояние, преди да се освободи от протеина.

Тестове Тестовете за серумен феритин и серумно желязо се провеждат, за да се определи нивото на запасите от желязо и съответно нивата на желязо в кръвта в организма. Често двата теста се назначават заедно, макар и не винаги, за да се установи тежестта на дефицит или претоварване с желязо в организма.

Обобщение Желязото е метален комплекс, докато феритинът е протеин. Феритинът съхранява желязо и осигурява баланс между претоварването и недостига на желязо. Феритинът се съхранява в клетките, докато желязото се освобождава в кръвта и тъканите, които се нуждаят от него. Високите нива на феритин не влияят на количеството желязо в организма.

1 коментар

  1. Доста хубав пост. Току -що попаднах на вашия блог и исках да кажа, че наистина ми хареса да сърфирам около вашите публикации в блога.

    В крайна сметка ще се абонирам за вашата емисия и се надявам скоро да пишете отново!

Вижте повече за: ,