Разлика между инфекциозни и хронични заболявания

Инфекциозно заболяване е всяко заболяване, което е резултат от някакъв вид инфекциозен агент като вирус, бактерия, гъбички или протозои. Хроничното заболяване е заболяване, което продължава много години и най -често се дължи на генетиката и начина на живот.

Какво е инфекциозно заболяване?

Определение:

Инфекциозните заболявания са всички заболявания, причинени от патогенни организми или протеинови частици, които често могат да се предават и на други хора. Тези заболявания обикновено са остри, с внезапно начало и обикновено преминават в рамките на една година.

Причини за заболяване:

Живите организми като паразитни протозои, гъбички и бактерии често причиняват инфекции при хората. Неживите патогени като вируси и приони също могат да причинят заболяване.

Лечение:

Изкореняването на патогена често е първата стъпка в овладяването на инфекциозното заболяване; в случай на бактериални инфекции могат да действат антибиотици, а при гъбични инфекции - противогъбични. От вирусите е трудно да се отървете, тъй като те се инжектират в живи клетки и имунната система на човека обикновено е начинът, по който вирусите се побеждават. Стратегиите за ваксиниране са най -добрият вариант за вирусни инфекции. Има лечения за протозойни паразити като плазмодий , който причинява малария. Няма лечение за заболявания, причинени от приони.

Актуални проблеми с инфекциозните заболявания:

Някои от най -новите заболявания са огнища и епидемии от ебола, жълта треска и морбили. Някои от болестите като морбили се повтарят поради това, че хората не ваксинират децата си. Пандемията от COVID-19 продължава с много вторични скокове в случаите. Ваксините срещу COVID-19 се разработват и тестват за употреба сред населението.

Примери:

Съществуват множество заболявания, причинени от бактерии, например туберкулоза, холера, сифилис, чума и проказа. Вирусните инфекции, които причиняват инфекциозни заболявания, включват грип, морбили, варицела и COVID-19.

Какво е хронично заболяване?

Определение:

Хроничното заболяване е всяко заболяване, което продължава една година или повече и често не се лекува и може да се лекува само дългосрочно. Болестта има тенденция да се развива бавно в продължение на много години, като симптомите в началото не са очевидни, освен в случай на някои генетични заболявания като муковисцидоза, където симптомите се появяват бързо.

Причини за заболяване:

Често хроничното заболяване се дължи или на генетика, или на начин на живот, или на комбинация от двете. Има няколко редки случая, при които вирусът може да предизвика хронично заболяване, например човешкият папиломен вирус може по -късно да причини рак на шийката на матката. Гените могат директно да причинят някои заболявания като сърповидно-клетъчна анемия, муковисцидоза и синдром на Марфан. Вече се смята, че дори заболявания като астма имат наследствен компонент. Начинът на живот е важен при много хронични състояния, като фактори като лошите хранителни навици и липсата на упражнения са свързани с развитието на метаболитен синдром; този синдром често води до развитие на сърдечно -съдови заболявания или диабет тип 2. Ракът се причинява от увреждане на ДНК, а причината за увреждането варира в зависимост от вида на рака; например прекомерното излагане на слънце може да причини увреждане на кожата, което да доведе до рак на кожата.

Лечение:

Има ограничено лечение за генетично причинени заболявания, въпреки че непрекъснато се разработват нови терапии. Заболяването, причинено от начина на живот, понякога може да бъде добре управлявано с промяна в начина на живот, но това също зависи от това колко тежко е заболяването. Диабет тип 2 понякога може да бъде добре контролиран с промяна в диетата и упражненията.

Актуални проблеми с хроничните заболявания:

В момента хроничните заболявания като рак, диабет тип 2 и сърдечно -съдови заболявания стават все по -чести в западния свят. Смята се, че това се дължи на нездравословния начин на живот, който хората възприемат, и големия брой хора със затлъстяване. В някои страни е наложен данък върху захарта върху храни и напитки, за да се опита да насърчи хората да консумират по -малко захар и да направят по -здравословен избор.

Примери:

Има много примери за хронични заболявания, включително муковисцидоза, синдром на Марфан, сърповидно-клетъчна анемия, астма, артрит, диабет тип 2 и сърдечно-съдови заболявания.

Разлика между инфекциозни и хронични заболявания

Определение

Инфекциозно заболяване е остро, краткотрайно и се дължи на някакъв инфекциозен патоген или частица. Хроничното заболяване обикновено се дължи на генетични мутации или фактори на начина на живот и продължава дълго време.

Включени патогени

Патогените винаги са включени, когато става въпрос за инфекциозни заболявания и те включват бактерии и вируси, протозои или гъбички. Патогените много рядко са причина за хронично заболяване, въпреки че вирусът HPV е свързан с рак на шийката на матката.

Ваксинация

Използването на ваксини е често срещано при инфекциозни заболявания. Използването на ваксини е рядко при хронични заболявания.

Генетика

Генните мутации не причиняват инфекциозни заболявания. Генните мутации причиняват или играят роля в развитието на някои хронични заболявания.

Примери

Примерите за инфекциозни заболявания включват туберкулоза, COVID-19, морбили, варицела, прионна болест и малария. Примерите за хронични заболявания включват рак, диабет тип 2, болест на Crohn, артрит, астма и сърдечно -съдови заболявания.

Разлика между инфекциозни и хронични заболявания: Сравнителна таблица

Резюме на инфекциозни и хронични заболявания

  • Както инфекциозните, така и хроничните заболявания могат да доведат до смърт, ако не се лекуват правилно.
  • Инфекциозните заболявания се появяват внезапно и са краткотрайни.
  • Хроничните заболявания често се развиват в продължение на много години и продължават дълго.
  • Инфекциозните заболявания се причиняват от патогенни организми или инфекциозни частици, докато хроничните заболявания обикновено не се дължат на патогени.

Вижте повече за: ,