Разлика между глюкоза и гликоген

Глюкоза срещу гликоген

Каква е разликата между глюкоза и гликоген? За учениците в гимназията този въпрос може да дойде толкова лесно, колкото и една от най -дискутираните теми в биологията. Има много видове захари, а именно: монозахарид, дизахарид и полизахарид. Глюкозата е монозахарид, докато гликогенът е полизахарид. Следователно това е по -сложна захар от глюкозата. Когато много молекули глюкоза се свързват заедно заедно с кислорода, най -вероятно като краен резултат може да се образува гликоген.

Другата разлика между двете може да се обясни най -добре, като се знае процесът на метаболизма на глюкозата. Когато човек яде храна, съставките на храната се разграждат от тялото до по -прости захари, наречени глюкоза. Ако в системата има излишък от глюкоза, тя ще се преобразува и след това ще се съхранява като гликоген в черния дроб. По същия начин, ако черният дроб (орган, който нормално може да побере до 100 g гликоген) има недостиг на такъв, тогава тялото най -вероятно ще има склонност да съхранява глюкозата като гликоген. Ако истината е вярна (има излишък от гликоген в черния дроб), тогава гликогенът ще се освободи в мускулните клетки, като първо се разгради до глюкоза. Скоростта и степента на освобождаване също ще зависят от енергийните нужди на организма.

По време на тренировки основният източник на енергия е глюкозата. Но мускулите ще разчитат повече на гликоген, особено когато нивото на глюкозата започне да намалява. Следователно, по -добре е да имате достатъчно количество глюкоза в тялото, така че глюкозата да може да се използва за други по -жизненоважни функции, като например за мозъчната функция, а не за осигуряване на енергия за вашите мускули. Това може да стане чрез приемане на някои прости въглехидрати, след като се упражнявате в тежки физически натоварвания (времето, когато тялото ви обикновено е с ниско съдържание на гликоген). Спортистите също се съветват да извършват „зареждане с въглехидрати“, така че да не изпитват внезапно изчерпване на гликогена, когато всички източници на енергия се изразходват.

1. Гликогенът е по -голям (описан като дендример от няколко стотици или хиляди глюкозни молекули) и е по -сложна захар, която е полизахарид, докато глюкозата е най -простата форма на захар като монозахарид.

2. Гликогенът е съхраняващият вид глюкоза, която се образува и съхранява в мускулите, черния дроб и дори в мозъка.

3. Гликогенът е резерв от енергия или резервна енергия в случай, че други източници на енергия под формата на глюкоза се изчерпят, докато глюкозата е основният източник на енергия за почти всички биологични процеси.

8 коментара

  1. Моите съпрузи натуропат лекар го поставиха на “GLUcogen”. Не мога да намеря правопис, който да съответства на това - така че каква е разликата между GLYcogen и GLUcagon и GLUcogen, който приема съпругът ми? Моля, проверете правописа на тези три!

  2. Вашият сайт е просто страхотен. Добра работа guyzzzzz. Аз съм ученик от 10 -ти стандарт и вашият уебсайт ми помогна да намеря разлика между тъмна реакция и светла реакция. Продължавай така. Силно препоръчително 🙂

  3. Страхотно обяснение. Благодаря

  4. Просто безупречно непрекъснато актуализирайте подобна информация, за да изясните съмненията си. Благодаря

  5. Важно кристално ясно обяснение. Благодаря ти много. Излекувах диабета си преди десетилетие и се опитвам да науча повече за метаболизма на глюкозата напред и назад, за да помогна и изясня други диабетици.

  6. От тази статия имах повече полза

  7. Оценявам го. Благодаря ти.

Вижте повече за: ,