Разлика между глюкоза и декстроза

Глюкоза срещу декстроза

Глюкозата и декстрозата са два от най -често бърканите термини. Много етикети за храни са маркирани с глюкоза или декстроза. В болнични условия терминът декстроза обикновено се използва дори ако основната цел на декстрозата е наистина да поддържа нивото на кръвната захар на пациента. Това е най -вероятно, защото повечето или почти всички национални и международни фармакопеи използват термина „декстроза“, за да се отнасят до глюкоза, а не използват самата дума „глюкоза“.

Що се отнася до етикетирането на продукти, някои компании етикетират списъка си с хранителни съставки с термина декстроза, а не g лукоза, тъй като смятат, че последният има отрицателна конотация. Може би повече хора вярват, че глюкозата е свързана с твърде много калории, като по този начин човек става дебел или затлъстял. Като потребител трябва да сте наясно, че маркирането на хранителния продукт с думата „декстроза“ наистина означава, че това е глюкоза.

В сферата на фармацевтичните продукти те често използват обратното „глюкоза вместо декстроза“, само за да намалят объркването. В допълнение, много практикуващи лекари в днешно време използват глюкоза вместо декстроза за същата цел накрая да използват термина „глюкоза“ като стандартна дума за глюкоза, а не „декстроза“, което само допринася за объркването. По този начин предпочитанието при използването на който и да е термин е чисто поради маркетингови причини. Внимателното използване на двата термина може да доведе до разликата в маркетинговия успех на продукта.

И двете имат една и съща химична формула „C6H12O6, което ги прави практически еднакви. Тази формула означава, че глюкозата и декстрозата са хексози. „6 въглеродни атома са свързани с 12 водородни атома и допълнително ограничени с още 6 кислородни атома. Това е сложната част, тъй като може да има различни начини, по които споменатите атоми са свързани. Крайният резултат е образуването на отделни химични съединения, които имат свои собствени (уникални химични свойства) и се държат по различен начин от другите съединения. Глюкозата е алдохексоза, докато декстрозата е името, дадено на глюкозно монохидратно съединение. Алдохексозата има съединения, известни като алдехиди, които се поставят на първоначалното място на молекулата. Алдехидите се появяват като въглероден атом, свързан с водороден атом, а от другата страна, двойно свързан с друг кислороден атом. Следователно декстрозата и глюкозата имат различно атомно подреждане в космоса и могат да изглеждат като „огледални образи“ един на друг.

Като цяло, въпреки че и двете имат една и съща химична формула и са прости монозахариди (захари), глюкозата и декстрозата все още се различават в следните аспекти:

1. Декстроза е термин, често използван в много фармакопеи, в почти всички болници и други хранителни продукти, докато глюкозата се използва във фармацевтични продукти.

2. Глюкозата, в етикетите на хранителните продукти, често получава отрицателна конотация в сравнение с декстрозата.

9 коментара

  1. Много думи с много малко информация. Просто казано, глюкозата може да съществува в две форми, които са огледални образи един на друг (стереоизомери). Дясната форма е декстроза и е повсеместна по своя характер. Формата на лявата ръка е рядка. Така че глюкозата се отнася както за двете форми, така и за декстрозата, по-специално за дясната форма, която всички клетки се метаболизират.

  2. Моля, поправете писменото описание на формулата за хексози: тя трябва да бъде шест въглерода, свързани с 12 водорода и с 6 кислорода.

  3. Много погрешно, декстрозата не е L-глюкоза (огледален образ на D-глюкоза, известна още като глюкоза), тя буквално е същото като глюкозата. L-глюкозата не съществува в природата и е много трудна за синтез.

  4. Мисля, че описанието на „глюкозно монохидратно съединение“ също би било важно, поне в някои приложения. Статията показва, че монохидратът го прави функционално различен при повечето етикетиране, въпреки че съм сигурен, че е и молекула на d-глюкоза, тъй като така глюкозата почти винаги съществува естествено, според това, което съм чел досега .

  5. Това ми даде най -добрия смях, който съм имал през годините ...

    „И двете имат една и съща химична формула„ „C6H12O6, което ги прави практически еднакви.“

    ROFL

  6. IDK. Те могат да бъдат структурно сходни, но мога да ви кажа, че тези две „идентични“ вещества изглежда имат различна скорост на абсорбция. ДЕКСТРОЗАТА ДЕЙСТВА да абсорбира в кръвта по -бавно от глюкозата. Иска ми се да има сравнително проучване, тъй като осъзнавам, че личният ми опит се свежда до ненаучен анекдот. Научих за тази разлика в усвояването на кръвта по трудния начин, като почти умирах многократно, докато не започнах да разглеждам списъците на съставките и да сравнявам моя опит. Аз съм хипогликемик, който използва продукт, наречен Glucose Tabs, за да поддържа кръвната си захар. Това е спешна мярка. Някои производители на глюкозни таблетки наскоро започнаха да използват декстроза вместо глюкоза в своите глюкозни раздели като мярка за намаляване на разходите. И, за разлика от старата рецепта за глюкозни табове, които съдържаха глюкоза като първа съставка и отнемаха само 2 до 5 минути, за да се усвоят, табовете, които използват декстроза, отнемат 15 минути, за да бъдат усвоени. 15 минути са достатъчно дълги, за да умрат от ниска кръвна захар. Тези мерки за намаляване на разходите поставят диабетиците и хипогликемиците в риск от смърт от ниска кръвна захар. Има разлика, но както казах, това, което имам да кажа за нея, е анекдот. Страхувам се, че много хора ще умрат поради тази предполагаема незначителна химическа разлика, преди да се направи нещо. 🙁

Вижте повече за: ,