Разлика между Джин и Алеле

gene-bw Джин срещу Алеле

Генът е част от ДНК . Алелите, от друга страна, се отнасят до различни версии на един и същ ген. Има и други по -фини разлики между двете и това ще разгледаме на тази страница:

 • Гените са различните части на ДНК, които решават генетичните черти, които човек ще притежава. Алелите са различните последователности в ДНК -те определят една единствена характеристика в индивид.
 • Друга важна разлика между двете е, че алелите се срещат по двойки. Те също са диференцирани в рецесивни и доминиращи категории. Гените нямат такава диференциация.
 • Интересна разлика между алелите и гените е, че алелите произвеждат противоположни фенотипове, които са контрастни по природа. Когато двамата партньори на ген са хомогенни по природа, те се наричат ​​хомозиготни. Ако обаче двойката се състои от различни алели, те се наричат ​​хетерозиготни. В хетерозиготни алели доминиращият алел придобива израз.
 • Доминирането на гена се определя от това дали АА и Аа фенотипно си приличат. По -лесно е да се намерят доминанти, защото те се изразяват по -добре, когато са сдвоени с който и да е от алелите.
 • Алелите са основно различни видове от един и същи ген. Нека ви обясним това по този начин- Ако цветът на очите ви е определен от един ген, синият цвят ще се носи от един алел, а зеленият от друг. Очарователно, нали?
 • Всички ние наследяваме по два гена от всеки от родителите си. Тези гени са абсолютно еднакви един за друг. И така, какво причинява различията между отделните хора? Това е резултат от алелите.
 • Разликата между двете става по -изразена в случай на черти. Черта се отнася до това, което виждате, така че е физическото изразяване на самите гени. Алелите определят различните версии на гените, които виждаме. Генът е като машина, която е събрана. Как обаче ще работи, ще зависи от алелите.

Алелите и гените играят важна роля в развитието на живите форми. Разликата се проявява най -ярко при хората, разбира се! Така че следващия път, когато видите разнообразието от цвят на косата и цвета на очите около вас, отделете малко и се възхитете на феноменалната сила както на гена, така и на алела!

Резюме: 1. Гените са нещо, което наследяваме от нашите родители- алелите определят как се изразяват в индивид. 2. Алелите се срещат по двойки, но няма такова сдвояване за гени. 3. Двойка алели произвежда противоположни фенотипове. Такова обобщение не може да бъде приписано на гените. 4. Алелите определят чертите, които наследяваме. 5. Гените, които наследяваме, са еднакви за всички хора. Как обаче те се проявяват всъщност се определя от алелите!

5 коментара

 1. алелите произвеждат контрастни фенотипове ... ами гените ?? объркан! какво ще кажете за генетичния фенотип ??

 2. Изглеждаше повтарящо се. Следващия път, ако можете да преминете през нещо друго, това би било страхотно!

 3. Гените са нуклеотидни квадрати и алелите са алтернативни форми на гена Така че алелните алтернативни форми на нуклеотида? Как ??

 4. Гените са нуклеотидни квадрати, а алелите са алтернативни форми на гена, така че алелните алтернативни форми на нуклеотида? Как ?? Как ??

 5. какво би могло да бъде в клетките на индивид от генотипове на АА, който не е в клетките на индивид от генотипове на АС или АО. моля, отговорете на това, ако знаете верния отговор

Вижте повече за: ,