Разлика между бълхи и въшки

fleas-lice Въшки срещу бягчета Въшките и бягствата са безкрили насекоми, но те са наистина различни във всеки аспект.

Докато бълхите принадлежат към разред Siphonaptera, въшките идват в разред Phthiraptera. Бълхите са истински паразити, които живеят с кръвта на бозайници и птици. Докато някои видове въшки, като бълхи, са паразити, смучещи кръв или хранещи се с жива кожа. Има и други видове въшки, които са симбиотични чистачи, които процъфтяват в мъртвите тъкани.

Когато говорим за движение, и бълхите, и въшките се движат като скакалец. Но разликата в движението им е, че въшките не се движат толкова, колкото Бълхите.

Бълхите имат странично компресирано тяло, което помага за бързото му движение през космите на гостоприемника. Те имат много дълги крака, особено задната двойка е добре пригодена за бързо скачане като бункер за трева. Смята се, че една бълха ще скочи 130 пъти над собствената си височина. Бълхите обикновено се свързват с домашни любимци. Известно е, че бълхите живеят на много специфични места по тялото на животното, като под мишниците и зад ушите, където е топло.

Въшките имат тяло, което е пригодено да живее в гостоприемника през целия си живот. Те имат много здрави крака и нокти, които им помагат да се вкопчат в косата и перата на домакина.

Докато бълхите имат плоска форма, въшките идват в малка и овална форма. Двете „бълхи и въшки също имат различни цветове. Въшките се предлагат в тъмно сиво, а бълхите обикновено имат тъмни, червеникавокафяви цветове. Известно е, че въшките не носят болести, докато бълхите разпространяват болести.

Тялото на бълхите е полирано, твърдо с косми и къси бодли, насочени назад. Тялото на бълхите е здраво и може да издържи на голям натиск. Бълхите също могат да хапят човешки същества и около глезените бълхите обикновено атакуват.

Въпреки че яйцата както на бълхите, така и на въшките имат овална форма, бълхите снасят бели яйца, а въшките слагат тен на яйца с цвят на кафе . Но яйцата на въшките побеляват след излюпването.

За разлика от бълхите, за въшките е известно, че проявяват забележително ниво на специфичност на гостоприемника. Това означава, че повечето от отделните въшки ще прекарат целия си живот в един -единствен гостоприемник. Когато бълхите се срещат най -често при домашните любимци, въшките се свързват с човешки същества. Най -често срещаните въшки при хората са въшките.

Резюме 1. Бълхите принадлежат към разред Siphonaptera. Въшките идват в реда Phthiraptera. 2. Въшките не се движат толкова много, колкото бълхите. 3. Докато бълхите имат плоска форма, въшките идват в малка и овална форма.

5 коментара

  1. Еха! Нямах представа, че има толкова много разлики между 2. Винаги съм допускал, че въшките са предимно за хора, а бълхите са за домашни любимци, но не мислех много повече за това. Предполагам, че въшките обичат да живеят на един гостоприемник през целия си живот, ако могат. Бълхите с удоволствие скачат от хост на хост.

    Страхотна статия! Шейла

  2. всъщност - въшките пренасят болести от семейство Рикетсии

  3. Въшките предават епидемичен тиф.

  4. Бях много доволен да намеря този уебсайт. Исках да ви благодаря за отделеното време за този прекрасен пост !! Определено ми е приятно да го чета и имам отметки, за да проверя нови неща, които публикувате в блога си.

Обратни обрати

  1. Разлика между кърлежи и въшки | Разлика между | Кърлежи срещу въшки

Вижте повече за: , ,