Разлика между делфиниум и Larkspur

ЛЮТИКОВИ семейство се състои от повече от 2000 едногодишни и многогодишни растителни видове, разпространени по целия свят. Видовете са тревисти, по-рядко храсти, полуремаркета храсти и лиани.  

Семейството се състои от 43 родове, включително Ranunculus (600 вида), делфиниум (370 вида), Thalictrum (330 вида), консолидиране (40 вида), и т.н.  

Родовете делфиниум и консолидиране са общо известни с общото име Larkspur.  

Какво е делфиниум?

Делфиниум е род в семейството ЛЮТИКОВИ, състоящ се от около 370 вида. Разпределението му варира във всички райони с умерен климат на Северното полукълбо - от Средиземноморския регион на Япония, Сибир и Северна Америка.  

Центърът на произход и разнообразие от рода са източната Хималаите и югозападен Китай. Повече от 40% от всички видове DELPHINIUM се намират там.  

Делфиниум среща в голямо разнообразие от навици. Видове, обитаващи алпийската част са до 10 см височина, а някои от видовете ниска земя може да нарасне повече от 2 м височина.  

Видът DELPHINIUM са едногодишни, биеналета и трайни насаждения. Като цяло, годишните и двугодишните видове са по-характерни за средиземноморските области, а многогодишни видове са по-чести при студен и влажен климат и висока надморска височина.  

Името идва от гръцката дума "delphisfor", което означава, делфина и е свързано с формата на нектарна жлеза шпорите, наподобяваща формата на китоподобните.  

В нектарна жлеза шпорите е разширение на една от чашелистчетата. Цветята на делфиниум Sp. са разположени в гъста колона. Цветето е от 3 до 5 плодници, като се образува 3 до 5 плодове.  

DELPHINIUM растения, цвят варира от синьо и лилаво до розово и бяло са популярни цветя градина. Родът включва лекарствени и отровни растения. Основните биоактивни компоненти на рода са дитерпеноидни алкалоиди. Видове от рода имат лечебни свойства, включително аритмия, аритмия, хипотензивно, curariform, невротропно, психотропни, аналгетично, противовъзпалително, спазмолитично действие и т.н. Растенията могат да причинят отравяне при говеда и при хора.  

Представители на рода са делфиниум andersonii, делфиниум brunonianum, делфиниум лутеум, делфиниум malabaricum, делфиниум viridescens и др.

Какво е Larkspur?

Larkspur е често срещано име, колективно използва в продължение на два вида от семейството ЛЮТИКОВИ - делфиниум и консолидиране.  

Името "Larkspur" е свързана с шпора с форма на чашката на цветята и на двете родове.  

Делфиниум и консолидиране са тясно свързани родове. Въз основа на анализ на ДНК, някои изследователи предполагат, включително консолидиране в род делфиниум.  

Консолидиране е сравнително малка род, от около 40 вида. Видът се състои от годишните цъфтящи растения, роден в Средиземноморския регион, Азия и Западна Европа. Центърът на произход и разнообразие от рода са Irano-урало-алтайски регион и Средиземноморския басейн.

Цветовете на консолидиране видове се намират в отворено, често разклонен, в насипно състояние, шип. Консолидиране видове имат само един медальон в цвят и по този начин се образуват само един плод на всяко цвете.  

Ралица видове са популярни цветя и градински растения. Групата включва лекарствени и отровни растения. Основните компоненти са биоактивни дитерпеноидни алкалоиди. Те имат лечебни свойства, включително диуретик, хипнотично, пургатив, вазодилататор, антиаритмични, хипотензивно, curariform, невротропно, аналгетично, противовъзпалително, спазмолитично действие и т.н. ралица видове се използват за убиване ектопаразити. Растенията могат да причинят отравяне при едри преживни животни и при хората.  

Примери на Larkspur са делфиниум andersonii, делфиниум arthriscifolium, консолидиране cruciata, консолидиране glandulosa, консолидиране lineolata и т.н.  

Разлика между делфиниум и Larkspur

 1. Определение  

Делфиниум: делфиниум е род в семейството ЛЮТИКОВИ, състоящ се от около 370 вида.  

Larkspur: Larkspur е често срещано име, използвано за колективно два рода на семейството ЛЮТИКОВИ - делфиниум и консолидиране.  

 1. номер

Делфиниум: делфиниум се състои от около 370 вида.

Larkspur: Larkspur се състои от около 410 вида.

 1. Произход

Делфиниум: Центърът на произход и разнообразие от рода са източната Хималаите и югозападен Китай.

Larkspur: Центърът на произход и разнообразие на групата са в източната Хималаите, югозападен Китай, Irano-урало-алтайски региона и Средиземноморския басейн.

 1. Име

Делфиниум: Името идва от гръцката дума "delphisfor", което означава, делфина и е свързано с формата на нектарна жлеза шпорите, наподобяваща формата на китоподобните.  

Larkspur: Името "Larkspur" е свързана с шпора с форма на чашката на цветята и на двете родове.  

 1. Морфология

Делфиниум: Цветята на делфиниум Sp. са разположени в гъста колона. Цветето е от 3 до 5 плодници, като се образува 3 до 5 плодове.  

Larkspur: Цветовете на Larkspur могат да бъдат разположени в плътна колона или на открито, често разклонен, в насипно състояние, шип. Всеки цвят може да има от 3 до 5 плодници, като се образува от 3 до 5 плодове, или само един медальон, като се образува само един плод.  

 1. лечебните свойства

Делфиниум: лечебните свойства на делфиниум включват антиаритмични, аритмия, хипотензивно, curariform, невротропно, психотропни, аналгетично, противовъзпалително, спазмолитично действие и т.н.  

Larkspur: лечебните свойства на Larkspur включват диуретик, хипнотично, пургатив, вазодилататор, антиаритмични, хипотензивно, curariform, невротропно, аналгетично, противовъзпалително, спазмолитично действие и т.н.  

 1. Примери

Делфиниум: Примери за делфиниум са делфиниум andersonii, делфиниум brunonianum, делфиниум лутеум, делфиниум malabaricum, делфиниум viridescens, и т.н.  

Larkspur: Примери на Larkspur са делфиниум andersonii, делфиниум arthriscifolium, консолидиране cruciata, консолидиране glandulosa, консолидиране lineolata и т.н.  

делфиниум срещу   Larkspur: Сравнение на маса

Обобщение на делфиниум срещу Larkspur:  

 • ЛЮТИКОВИ семейство се състои от 43 рода, включително Ranunculus, делфиниум, Thalictrum, консолидиране и т.н.  
 • Родовете делфиниум и консолидиране са общо известни с общото име Larkspur.  
 • Делфиниум се състои от около 370 вида. Larkspur се състои от около 410 вида.
 • Центърът на произход и разнообразие на делфиниум са източната Хималаите и югозападен Китай. Центърът на произход и разнообразие на ралица са източната Хималаите, югозападен Китай, Irano-урало-алтайски региона и Средиземноморския басейн.
 • Името "делфиниум" идва от гръцката дума "delphisfor", което означава, делфина и е свързано с формата на нектарна жлеза шпорите, наподобяваща формата на китоподобните. Името "Larkspur" е свързана с шпора с форма на чашката на цветята и на двете родове.  
 • Цветята на делфиниум Sp. са разположени в гъста колона. Всяко цвете има от 3 до 5 плодници, като се образува 3 до 5 плодове. Цветовете на Larkspur могат да бъдат разположени в колона гъста или на открито, често разклонен, в насипно състояние, шип. Всеки цвят може да има 1, 3, 4 или 5 плодници, образувайки по този начин 1, 3, 4 или 5 плодове.  
 • Лечебните свойства на делфиниум включват антиаритмични, аритмия, хипотензивно, curariform, невротропно, психотропни, аналгетично, противовъзпалително, спазмолитично действие и др лечебните свойства на Larkspur включват диуретик, хипнотично, пургатив, вазодилататор, антиаритмични, хипотензивно, curariform, невротропно , аналгетично, противовъзпалително, спазмолитично действие и т.н.  
 • Примери за делфиниум са делфиниум andersonii, делфиниум brunonianum, делфиниум лутеум, делфиниум malabaricum, делфиниум viridescens и т.н. Примери на Larkspur са делфиниум andersonii, делфиниум arthriscifolium, консолидиране cruciata, консолидиране glandulosa, консолидиране lineolata и т.н.

Последни публикации от д -р Мариам Божилова изследователски институт по горите, БАН ( виж всички )

Вижте още за: ,