Разлика между Covishield и Covaxin

Надпреварата за ваксиниране на населението в световен мащаб е включен, с Индия водеща състезанието ваксина срещу смъртоносния коронавирус пандемията. Индия вече е доказала своята постижения със своята масивна заразяване с кола, а сега с не само един, а два потенциални кандидати за ваксина, тя е на път да се създаде история.

Ние да разгледаме двете водещи COVID-19 кандидати за ваксина - Бхарат Biotech е Covaxin и SII е Covishield.

Какво е Covishield?

Covishield, с кодово име AZD1222 е потенциален COVID-19 кандидат ваксина, разработена от Университета в Оксфорд и AstraZeneca, и на местно ниво, произведени от най-големият производител в света на ваксини, Serum Institute на Индия (SII). След месеци на клинични проучвания, Controller генералния наркотиците на Индия (DGCI) най-накрая е дал зелена светлина за ваксината Covishield за ограничена употреба в аварийни ситуации.

Ваксината се смята, че имат по-висок процент ефикасност в сравнение с други COVID-19 кандидати за ваксина, което го прави много ефективен срещу коронавирус. Ваксината е огромен скок към борбата срещу COVID-19 пандемията, която е била предизвика хаос в продължение на месеци. Covishield е сред първите ваксините да бъдат одобрени за масово разпространение.

На 16-ти януари 2021, Индия започна да издава ваксините Covishield в цялата страна в това, което се казва, че е исторически момент като най-голямата кола ваксинация на нацията започна. Задвижването на ваксинация започна със здравните и на първа линия на работниците, които са били първите, които получават дозите Повече от 220,000 души са сведенията, дадени дози на първия ден.

Какво е Covaxin?

Covaxin е на Индия за пръв път и на местния пазар, разработена COVID-19 ваксина да има натрупан одобрение за ограничена употреба аварийно в борбата срещу пандемията. Covaxin е разработена от водещ производител на ваксината и био-терапевтични Бхарат Biotech основава от Хайдерабад, в сътрудничество с индийската Съвета на медицински изследвания (ICMR) и Пуна базиран Национален институт по вирусология.

Ефективността на ваксината е въпрос, тъй като за първи път започна изпълнението на изпитания с хора на 29 юни 2020 г., последвано от противоречия и смесени становища по отношение на използването аварийно на ваксината въпреки че е непълно учи ваксина.

Въпреки противоречията, Бхарат Biotech успешно завърши фаза 3 клинични изпитания на ваксина с впечатляващи резултати, а на 07 декември 2020 г. Кандидатствали за EUA до DGCI за своята ваксина. Това е голяма крачка напред, която яма ваксина Бхарат Biotech срещу ваксина за SII и други COVID-19 кандидати за ваксина. Според ново предпечат изследвания хартия, индийската изработка Covaxin е много ефективен срещу новите варианти, особено варианта Великобритания.

Разлика между Covishield и Covaxin

ваксина Type

- Covishield, кодово AZD1222, е ваксина Рекомбинантен COVID-19 въз основа на вирусен вектор технология, която използва шимпанзе аденовирус, който причинява настинка в шимпанзета.

Ваксината вектор съдържа генетични кодовете за SARS-CoV-2'S шип. Отслабен щам на аденовируса се инжектира в тялото, което е в състояние да причинява инфекция. При успех, тялото започва образуване на антитела, блокира влизането им в човешки клетки и да се предизвика имунен отговор.

Covaxin на Бхарат Biotech е, от друга страна, е цяло инактивирана COVID-19 кандидат ваксина, разработена от индийския щам на нов коронавирус изолиран от Националния институт по вирусология.

Ваксината се състои от инактивирани или мъртви вируси, които нямат потенциално въздействие да копират или зарази, тъй като той вече е мъртъв. След това инактивиран вирус се инжектират в тялото на многократни дози за стимулиране на имунната реакция, за да се борят антителата срещу вируса.

Ефикасност

- ваксината The Oxford-AstraZeneca Covishield която е местно производство от Serum Institute на Индия и спонсорирана от Индийския съвет за медицински изследвания на клинични изпитания, постигнато ниво на ефикасност на 62,1%, с над 23 000 кандидати, които са получили стандартни дози на две, и участниците, които са получили ниска доза, последвана от пълната доза, ефективността на ваксината засегнати 90%. Въпреки това, доклади предполагат, че ако има повече от 28 дни от разликата се поддържа между двете дози, ефикасността върви нагоре значително от 90-95%.

Най-инактивирана ваксина Covaxin показа среден ефикасност от 60% до 70% въз основа на фаза 3 клинични проучвания и DGCI одобри ваксината като клинично безопасно и има силен имунен отговор, без потенциалните странични ефекти.

Въпреки, че не съществени данни за ефикасността на ваксината се произвежда до момента, ваксината се изчиства за използване на разрешение за спешни случаи. Ваксината е също така много ефективен срещу зараждащата UK вариант на вируса, според доклад, публикуван от компанията.

Дозировка

- Докато двете ваксините се прилагат като интрамускулни инжекции, броят на дозите на всеки флакон е малко по-различно. Covishield се прилага като две отделни дози по 0,5 мл всяка с втората доза планирано 4 до 6 седмици след първата доза.

Ако първата доза се инжектира мускулно в Ден 1, а след втората доза трябва да се инжектира на 29-ия ден Той може да се съхранява на сигурно място при температура от 2 до 8 градуса по Целзий, което го прави лесен за битови разпределение и съхранение.

Броят на дозите от всеки флакон Covaxin е 20, което е в двоен размер на дозите в Covishield при 10 Дозата е подобна на тази на Covishield е - две дози 0,5 мл от всеки планирани 4 седмици след първата доза. Срокът на годност е 6 месеца същите и може да се съхранява при температура от 2 до 8 градуса по Целзий, което е същото като домашна хладилни инсталации.

Covishield срещу Covaxin: Сравнение на таблицата

Обобщение на Covishield срещу Covaxin

Докладите показват, че когато по-голям брой дози трябва да се прилага за населението, Covaxin на Бхарат Biotech може да се използва. Но в началото, серумът институт на Индия Covishield води състезанието ваксина на COVID-19, с ефикасност на до 95%.

В DGCI е дал зелена светлина за Covaxin както и Covishield за масова ваксинация, като индийски първата страна, която да бъде одобрена за не една, а две COVID-19 ваксини на един дъх. Covishield е рекомбинантен COVID-19 ваксина, базирана на вирусен вектор Technology докато Covaxin е цяло инактивирана COVID-19 ваксина направена с помощта на мъртви вируси.

Вижте още за: ,