Разлика между Covid-19 и алергии

Алергиите са реакции на имунната система към някакво вещество, на което е изложен организмът. Covid-19 е бета-коронавирус, който причинява респираторно заболяване.

Какво е Covid-19?

Определение:

Covid-19 е респираторно заболяване, което се дължи на човек, който е заразил този конкретен вид коронавирус или един от новите мутирали варианти на Covid-19.

Симптоми:

Класическите симптоми включват развитието на суха кашлица, която с времето може бързо да се влоши. Хората също обикновено развиват висока температура и може да имат болка и затруднено дишане. Загубата на мирис и вкус също са доста чести и в някои случаи вирусът може да засегне и нервната система.

Усложнения:

Covid-19 може да доведе до проблеми с механизма на кръвосъсирване; хората също може да се наложи да бъдат поставени на вентилатор, тъй като престават да снабдяват кръвта с кислород. Бъбречна недостатъчност и дихателна недостатъчност могат бързо да доведат до смърт; дългосрочните усложнения за хората, които оцеляват, включват белодробно увреждане и умора.

Диагноза:

Окончателната диагноза на Covid-19 се основава или на тест за антителата на вируса, показващ експозиция, или на използване на тест за нуклеинова киселина, базиран на RT-PCR.

Предаване:

Вирусът Covid-19 е заразен и сега се смята, че по-новите варианти на вируса са до 70 % по-предаваеми в определени случаи.

Рискови фактори и смъртност:

Рискът ви се увеличава, ако работите в здравеопазването и се грижите за хора, заразени с Covid. Неспазването на социално дистанциране и посещаването на събития с тълпи хора също увеличава шансовете за излагане на вируса. Изглежда, че мъжете са изложени на по -висок риск от по -тежка инфекция от жените, както и хората със съпътстващи заболявания като сърдечни и белодробни проблеми. Смъртността варира в зависимост от възрастта, като по -възрастните хора са по -склонни да се поддадат.

Лечение:

Лечението е ограничено и включва главно болкоуспокояващи и допълнителен кислород. На пациентите се предоставя поддържаща помощ, докато тялото не се възстанови. В тежки случаи може да се наложи механична вентилация. Програмите за ваксинация срещу Covid-19 започнаха, за да се опитат да намалят предаването на вируса.

Какво е алергия?

Определение:

Алергията е някаква свръхреакция на имунната система към алерген от вещество. Когато тялото открие алерген, имунният отговор се задейства.

Симптоми:

Симптомите на алергия включват хрема, зачервени и сълзещи очи, сърбящи обриви и копривна треска. Хората също могат да кихат, да кашлят и да се чувстват задръстени. Тъканите също могат да се подуят в отговор на алергена. Въпреки това, човек никога не развива треска, тъй като симптомите не се дължат на инфекция, а по -скоро имунната система реагира прекалено. Covid-19 може да бъде объркан с алергии, тъй като симптомите са сходни, но при алергии няма температура.

Усложнения:

Опасното усложнение на алергията е анафилактичният шок. Това е, когато имунният отговор е толкова тежък и екстремен, че човек може да спре да диша, това е така, защото дихателните пътища често се подуват и затварят, което прави невъзможно дишането. В тези случаи е необходима бърза намеса, за да се избегне смъртта.

Диагноза:

Специфични серумни IgE тестове могат да се направят за окончателна диагноза на алергия, но често лекарят използва симптомите, които човек изпитва, заедно с клиничен преглед, за да вземе решение за диагнозата.

Предаване:

Алергиите не могат да се предават от един човек на друг, но в някои случаи може да има гени, които правят човек податлив на алергии. Например, алергията към фъстъци изглежда е поне частично генетично обусловена.

Рискови фактори и смъртност:

Някои гени увеличават вероятността от развитие на алергии, но хроничното излагане на замърсители на околната среда, като дим, също може да доведе до алергични реакции. Смъртността от алергии е рядка, но ако човек изпадне в анафилактичен шок, тогава без лечение вероятността да умре е голяма.

Лечение:

Лечението обикновено е приемане на антихистамин като Benadryl, който спира ефекта на хистамин, произвеждан от имунната ви система; хистаминът е химикалът, който предизвиква имунния отговор. Хората, уязвими към анафилаксия, трябва да носят EpiPen, което е устройство, което съдържа епинефрин, което човек може да си инжектира в себе си. Епинефринът може да работи, за да обърне опасните ефекти от реакцията.

Разлика между Covid-19 и алергии?

Определение

Covid-19 е вирусна инфекция, която има вредно въздействие върху дихателната система, включително белите дробове. Алергиите са свръхреакция на имунната система към някакъв вид вещества в околната среда.

Причинител

Covid-19 е вид бета-коронавирус, който има специфични морфологични характеристики, включително специфични видове протеини с шипове. Алергия е, когато има свръхреакция към антиген на някакво вещество, което тялото приема като вредно.

Когато се появят симптоми

Може да отнеме 10 до 14 дни, за да видите симптомите на инфекция с Covid. Алергичният отговор обикновено е много бърз, за ​​минути или часове.

Предаване

Предаването на Covid-18 е от един човек на друг чрез дихателни капчици. Хората с алергии не са заразни, но алергиите могат да бъдат свързани с гени, които се предават от родител на дете.

Диагностика

Диагнозата на Covid-19 е чрез тестове за търсене на антитела към вируса или молекулярни тестове, при които се открива вирусна нуклеинова киселина. Диагнозата на алергиите обикновено се основава на симптомите, но може да включва специфичен серумен IgE тест.

Таблица за сравнение на Covid-19 и алергии

Резюме на Covid-19 Vs. Алергии

  • Covid-19 е вирус, който причинява респираторни симптоми и се предава сред хората.
  • Алергиите не са заразни и се дължат на реакции на имунната система към вещества в околната среда.
  • Има някои доказателства, че алергиите могат да бъдат наследствени.

Вижте повече за: ,