Разлика между кръв от пъпна връв и тъкан от пъпна връв

Шнурова кръв срещу тъкан от корда

Пъпната връв на бебето съдържа много жизненоважни стволови клетки, които могат да се използват при бъдещи медицински лечения. Напредъкът в медицинските техники означава, че при раждането кръвта от пъпната връв и тъканта на пъпната връв се събират надлежно от пъпната връв. След това кръвта и тъканите се съхраняват и съхраняват, готови за употреба по -късно, ако е необходимо.

След прерязването на пъпната връв на вашето бебе тя все още задържа значително количество кръв. Пъпната кръв съдържа колекция от важни стволови клетки. Именно тези уникални стволови клетки могат да бъдат събрани от съхранената кръв и използвани за медицинско лечение. Стволовите клетки са ценна форма на молекула; лечението със стволови клетки може да помогне на тялото ви да регенерира силно повредени клетки и да засили имунната ви система до максимум. Стволовите клетки, събрани от кръвта от пъпната връв, се използват за борба с големи медицински заболявания, като левкемия и рак.

При раждането на вашето дете ви се предлага веднъж в живота възможност да съберете тази кръв. това е безболезнена процедура, която отнема по -малко от няколко ценни момента. След като връвът е отрязан и притиснат, кръвта се събира в контейнер, готов за замразяване. Процедурата е много проста и по -късно в живота може да бъде животоспасяваща възможност. Ако решите да нямате тази процедура, пъпната връв се изхвърля.

Тъканната тъкан е също толкова важна за събиране, колкото тази на кръвта от пъпната връв. Тъканната тъкан съдържа различен вид стволови клетки, наречени мезенхимни стволови клетки. Тези стволови клетки се използват по доста различен начин от стволовите клетки, открити в кръвта на пъпната връв. Текущите медицински изследвания разкриха вълнуващи разработки, използващи този вид стволови клетки; понастоящем те се използват за подпомагане на възстановяването на съединителната тъкан. Правят се много изследвания, за да се оцени използването на тези стволови клетки при лечението на травми и удари на гръбначния мозък.

Събирането на въжени тъкани все още не е широко достъпно. Използването на мезенхимни стволови клетки все още е в начален стадий, а пълният му медицински потенциал тепърва ще бъде разгърнат. Понастоящем в цяла САЩ има само една институция, която предоставя услугата за събиране на тъкан от пъпна връв. Процедурата е много подобна на широко използваното възстановяване на кръв от пъпна връв. Сегмент от четири до шест инча кабел ще бъде отрязан от пъпната връв и поставен в контейнера за събиране; пробата след това се изхвърля в хранилището, където незабавно се замразява, за да се запазят клетките. Колекцията е безболезнена процедура както за майката, така и за детето. Основната разлика между пъпната кръв и тъканта на пъпната връв е видът на клетките, които се събират. Пъпната кръв съдържа хемопоетични стволови клетки; въжената тъкан съдържа мезенхимни стволови клетки. И двата комплекта клетки предлагат шанс за подмладяване на стволовите клетки и двете могат да ви предоставят възможности за спасяване на живот.

. Резюме

1. Пъпна кръв се взема от пъпната връв на новородено бебе. Той съдържа важни стволови клетки, които биха могли да помогнат при животозастрашаващи заболявания. 2. Стволовите клетки, събрани от кръв от пъпна връв, се наричат ​​хематопоетични. Лечението със стволови клетки от кръв от пъпна връв се използва широко при медицински лечения на левкемия и рак. 3. Стволовите клетки, събрани от тъкан на пъпната връв, се наричат ​​мезенхимни стволови клетки. 4. Лечението със стволови клетки с помощта на клетки от пъпна тъкан все още е в медицинско изпитване; процедурата за прибиране на реколтата все още не е широко достъпна и използването на събраните клетки е все още в начален стадий. 5. Възстановяването на кръв от пъпна връв и тъкан от пъпна връв е безболезнена процедура и отнема само няколко минути. 6. И двата набора от стволови клетки ще ви осигурят възможности за подобряване на живота, ако се разболеете сериозно.

Вижте повече за: , , ,