Разлика между конюгиран билирубин и неконюгиран билирубин

Билирубинът е продукт на разграждането на хемоглобина (червения кръвен пигмент, който пренася кислород от белите дробове до тъканите) и някои други кръвни компоненти (протеини, съдържащи хем). Той е жълто-червен пигмент и е включен в жлъчката в жлъчния мехур. Червените кръвни клетки (еритроцити) живеят средно около 120 дни в кръвообращението, след което се разпадат и хемоглобинът се разгражда до билирубин.

Увеличаването на общия билирубин над 30-35 mmol/l води до отлагане на билирубин в тъканите и жълта пигментация на кожата, склерата и лигавиците. Това състояние се нарича жълтеница (жълтеница). При повишаване на серумния билирубин между 22-35 mmol/l, някои хора могат да забележат леко жълтеникава пигментация на склерата, наречена субиктериус. Жълтеницата е водещ, макар и понякога закъснял симптом при повечето заболявания на черния дроб, каналите на жлъчния мехур, хемолитичните анемии и много вродени и придобити нарушения на метаболизма на билирубина.

Какво е конюгиран билирубин?

Приблизително 250-300 mg билирубин се произвежда дневно в човешкото тяло. Около 20% от билирубина се образува в резултат на разграждането на цитохроми, каталази, пероксидази и миоглобин. По -голямата част от тези процеси на разграждане се случват в черния дроб.

95% от неконюгирания билирубин се транспортира до черния дроб, свързан с серумния албумин в кръвта. В черния дроб албумин-билирубиновият комплекс преминава в синусоидалното пространство, освобождава албумина и молекулата на билирубина се прехвърля в хепатоцита. Тук се осъществява процеса на конюгиране - свързване на неконюгиран билирубин с глюкуронова киселина. Образува се предимно билирубинглукуронид. Този конюгиран билирубин е директен и водоразтворим. Той отива в дванадесетопръстника.

В червата има процеси на деконюгация на билирубина и редукция от чревната бактериална флора до образуване на уробилиноген. Приблизително 20% от него се реабсорбира и отново влиза в хепатоцита по ентерохепаталния път. Незначителна част от уробилиногена попада в кръвта и се екскретира с урината. В дебелото черво основната част от уробилиногена се превръща в стеркобилиноген (фекален уробилиноген), който се окислява в стеркобилин и се екскретира с изпражненията.

Конюгираният билирубин е водоразтворим, така че може да премине през бъбречния филтър. Той също така влиза в урината при болестни процеси, които са свързани с повишаване на конюгирания билирубин в серума. В такива случаи настъпва потъмняване на урината (от тъмножълто до кафяво).

Какво е неконюгиран билирубин?

Приблизително 80% от билирубина произхожда от разграждането на хемоглобина, освободен при разграждането на остарелите еритроцити в системата моноцити-макрофаги. Това се случва предимно в далака и в по -малка степен в костния мозък и черния дроб (клетките на Купфер).

Хемът се получава от хемоглобина след отделяне на глобина. След отстраняване на желязото от хема се образува биливердин. Под действието на биливердин редуктазата биливердинът се превръща в α-билирубин-неконюгиран билирубин (непряк). Не е разтворим във вода. 95% от него се транспортира от моноцитно-макрофаговата система до черния дроб, свързан с кръвен серумен албумин. Несвързаният с албумин билирубин е мастноразтворим, има афинитет към нервната тъкан. Той е силно токсичен и в големи количества може да причини мозъчно увреждане - билирубинова енцефалопатия.

Разлика между конюгиран и неконюгиран билирубин

Определение

Конюгиран билирубин: Фракцията на билирубина, конюгирана с глюкуронова киселина в черния дроб за образуване на билирубиндиглюкуронид, се нарича конюгиран билирубин.

Неконюгиран билирубин: Фракцията на билирубина, която не е конюгирана в черния дроб, се нарича неконюгиран билирубин.

Разтворимост

Конюгиран билирубин : Конюгираният билирубин е разтворим във вода, неразтворим в мазнини и алкохол.

Неконюгиран билирубин: Неконюгираният билирубин е неразтворим във вода, разтворим в мазнини и алкохол.

Молекулно тегло

Конюгиран билирубин : Конюгираният билирубин има ниско молекулно тегло и може да се филтрира през бъбреците.

Неконюгиран билирубин: Неконюгираният билирубин има високо молекулно тегло и не може да се филтрира през бъбреците.

Наличие в жлъчката

Конюгиран билирубин : Конюгираният билирубин присъства в жлъчката.

Неконюгиран билирубин: Неконюгираният билирубин не присъства в жлъчката.

Наличие в урината

Конюгиран билирубин : Конюгираният билирубин обикновено не присъства в урината, но се появява там във високи плазмени концентрации.

Неконюгиран билирубин: Неконюгираният билирубин не присъства в урината.

Токсичност

Конюгиран билирубин : Конюгираният билирубин не е токсичен за тъканите.

Неконюгиран билирубин: Неконюгираният билирубин е токсичен за тъканите. Натрупването на неконюгиран билирубин в мозъка води до керниктериус (неврологично увреждане).

Резюме на конюгирани Vs. Неконюгиран билирубин

  • Билирубинът е продукт на разграждането на хемоглобина и някои други кръвни съставки. Това е жълто-червен пигмент.
  • Увеличаването на общия билирубин над 30-35 mmol/l води до отлагане на билирубин в тъканите и жълта пигментация на кожата, склерата и лигавиците, наречена жълтеница
  • Фракцията на билирубина, конюгирана с глюкуронова киселина в черния дроб за образуване на билирубиндиглюкуронид, се нарича конюгиран билирубин.
  • Фракцията на билирубина, несвързана в черния дроб, се нарича неконюгиран билирубин.
  • Конюгираният билирубин е разтворим във вода, неразтворим в мазнини и алкохол. Неконюгираният билирубин е неразтворим във вода, разтворим в мазнини и алкохол.
  • Конюгираният билирубин има малко молекулно тегло и може да се филтрира през бъбреците. Неконюгираният билирубин има високо молекулно тегло и не може да се филтрира през бъбреците.
  • Конюгираният билирубин присъства в жлъчката, докато неконюгираният билирубин не присъства в жлъчката.
  • Конюгираният билирубин обикновено не присъства в урината, но се появява във високи плазмени концентрации. Неконюгираният билирубин не присъства в урината.
  • Конюгираният билирубин не е токсичен за тъканите. Неконюгираният билирубин е токсичен за тъканите. Натрупването на неконюгиран билирубин в мозъка води до керниктериус (неврологично увреждане).
Последни публикации от д -р Мариам Божилова изследователски институт по горите, БАН ( виж всички )

Вижте повече за: ,