Разлика между заразни и заразни

Какво са заразни и заразни?

Заразните болести са тези болести, които се разпространяват чрез директен или индиректен контакт, докато заразните болести са тези инфекциозни заболявания, които се разпространяват от носители на инфекция (вируси и бактерии). Всичко, което е „заразно“, по подразбиране е „заразно“. Това е така, защото може да влезете в контакт или да се изложите на някой, който носи инфекциозния агент, но нещо, което е заразно, може да не е винаги заразно.

Всички заразни болести са заразни. Въпреки това, всички инфекциозни заболявания могат или не могат да бъдат заразни.

Например грипът е заразен и заразен. При грип инфекциозен патоген попада в тялото (например грипен вирус) и се разпространява при други хора чрез контакт (докосване, целуване или ръкостискане). Но инфекциозните заболявания, които не са заразни, включват - хранително отравяне (например бактерии). При това бактериалните агенти проникват в тялото, като ядат заразена храна, но това заболяване не се предава на други хора чрез директен или индиректен контакт.

За по -голяма яснота, заразните болести са инфекциозни и могат да се разпространяват от инфекциозни агенти. Инфекция с болести означава инвазия и увеличаване на броя на микроорганизмите в тъканите на тялото. От друга страна, заразните приказки са болест, която може да се предава от човек на човек или животно на животно.

Така че, болестта може да бъде инфекциозна и да не е заразна едновременно. Маларията и коремният тиф са заболявания, които са основно водни и хранителни инфекциозни заболявания. Така че маларията не е заразна, но е инфекциозно заболяване.

Превенцията на заразни, както и заразни едновременно инфекциозни заболявания включва;

 • Поддържане на хигиена и често миене на ръцете
 • Правилна ваксинация
 • Употреба на антибиотици
 • Поддържане на дистанция с другите, в случай че има признаци и симптоми на някаква инфекция
 • Интелигентно приготвяне на храна
 • Правилно почиствайте и дезинфекцирайте „горещите зони“ във вашите жилищни райони
 • Безопасна сексуална активност (използвайте презервативи)
 • Избягвайте споделянето на лични вещи (четка за зъби, кърпи и др.)
 • Пътувайте разумно

Сходство

Както заразните, така и заразните болести се причиняват от няколко патогени и са най -вече предотвратими и лечими. И двете имат едно общо нещо и това са инфекциозни агенти.

Комуникативен

Заразното заболяване е заразно и заразително и причинено от микроби и патогени. Те обикновено се разпространяват от един човек на друг, чрез заразена храна и вода. При това микроби могат да нахлуят в тялото

Заразен

Микробът или инфекциозният агент могат да се разпространят от едно тяло в друго. Един от начините за разпространение на заразно заболяване е чрез директен физически контакт (целуване, докосване, споделяне на общи неща с човек, който носи инфекциозните агенти). Друг начин е, когато инфекциозни патогенни агенти или микроби проникнат в тялото през околната среда (въздух), когато някой, който носи инфекцията, киха или кашля.

Разлика между заразни и заразни

Описание

Комуникативен

Заразните болести се разпространяват от инфекциозни агенти. Това заболяване се причинява от микроскопичен организъм, който се разпространява нормално чрез непряк контакт

Заразен

Заразните болести са тези болести, които се разпространяват чрез контакт. Заразните болести обикновено се разпространяват чрез хора и животни.

Причини

Комуникативен

Заразно заболяване се причинява от патогенни агенти като бактериални агенти, вирусни агенти и няколко паразити като;

 • Метаболитни нарушения
 • Алергия
 • Патоген
 • Хормонален баланс

Заразните болести обикновено се разпространяват чрез директен или индиректен контакт с заразени хора, чрез замърсена вода и храна и преносители на насекоми.

Заразен

Заразните болести се разпространяват чрез директен или индиректен контакт със заразени хора.

На няколко пъти хората получават заразни болести, като влизат в контакт или със заразено човешко същество, или с някакъв предмет или предмет, който е замърсен - като споделяне на тръба за слама или сок с някой, който има моно или отива за душ на място, току -що използвано от някого който е със спортно стъпало.

Примери

Комуникативен

Малария, бяс, лаймска болест

Заразен

Грип, обикновена настинка, стрептокок в гърлото

Резюме

Точките на разлика между заразни и заразни са обобщени по -долу:

Вижте повече за: ,